Dostlarının desteğiyle kurduğu kütüphanelerin sayısını 79'a çıkaracak


Dostlarının desteğiyle kurduğu kütüphanelerin sayısını 79'a çıkaracak


ESKİŞEHİR (AA) - ZEHRA AYDIN - ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'de, 65 yaşındaki araştırmacı yazar Nejat İşcan, 2002 yılından bu yana birçok kentte insanlara kitap okumayı aşılamak ve sevdirmek amacıyla açtığı 77 kütüphaneye yenilerini eklemek için hazırlanıyor.

İşcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan itibaren iyi bir eğitim aldığını ve sanata ilgi duyduğunu söyledi.

Eskişehir'de 1962 yılında katıldığı fotoğraf yarışmasında birinci olduğunu ve o dönemden itibaren sanatla ilgilenmeye başladığını anlatan İşcan, kimya mühendisliği eğitimi de aldığını dile getirdi.

Hat, süsleme sanatı, fotoğraf, belgesel film gibi alanlarda da önemli sanatçılardan dersler aldığını aktaran İşcan, şöyle devam etti:

"Kitap yazmaya 1977'de başladım. Şimdiye kadar 45 kitap yazdım ve yayımladım. Kitaplarım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından belli bir miktar her yayında satın alındı. Halk kütüphanelerine ve yurt dışında önemli merkezlere kitaplarım gitti. Tiflis Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Moskova'da açılacak Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ne Yunus Emre ile ilgili yazdığım kitaplar gönderildi. Amacım insana hizmet, hayat felsefem bu. Bu felsefe doğrultusunda kütüphane açmaya başladım. 13 yıl önce ilk kütüphanemi Günyüzü ilçemizin Ayvalı Mahallesi'nde açtım. Bugüne kadar 77 kütüphane oldu. Bu kütüphanelerin hepsi Eskişehir'de açılmadı, Bilecik, Kütahya ve Afyonkarahisar'da da kütüphaneler oluşturduk. Şimdi de 78 ve 79'uncu kütüphaneleri açmak için çalışma yürütüyorum."

- "İş yerime herkes mutlaka elinde kitapla gelir"

Dostlarının, çevresindeki insanların kütüphane açmak için kendisine destek verdiğini vurgulayan İşcan, iş yerine herkesin mutlaka elinde kitapla geldiğini bildirdi.

İşcan, dostlarının da desteğiyle 160 bine yakın kitabın elinden geçtiğini, kütüphanelerdeki yerlerini aldığını ifade ederek, "Bütün kütüphaneler benim adıma açılmadı, arkadaşlarımın rahmetli olmuş anne ve babaları adına da yaptırıldı" ifadesini kullandı.

Kütüphane kurma işini kendisinin yaptığını, kitaplarını temin ettiğini söyleyen İşcan, bu yapıların duvarlarına kendisine ait olan "Önce oku, sonra düşün", "Eğitim ve kültür, evrenin temel taşlarıdır" sözlerinin yazıldığı tabelalar astırdığını anlattı.

Çalışmaları hakkında bilgi veren İşcan, şunları kaydetti: 

"45 kitap yayımladım, 77 kütüphane ve 75 sergi açtım, 274 konferans verdim. Şimdiye kadar 390 ödül aldım. Yaptığım her şeyin kaynağı insan sevgisi, ülkeme hizmet etme isteği; başka bir amacım yok. Allah bana sağlık versin, bunlar çoğalsın. Bütün mesele güzel şeyler yapmak. Mutluyum, bir şeyler yapabiliyorum. Dört dörtlük insan değilim ama hatalarımı aza indirmeye ve kimseyi kırmamaya çalışıyorum. Okumaya çok ihtiyacı olan bir ülkeyiz, bunu aşılamaya çalışıyorum, okumayı sevdirmeye çalışıyorum. Bunlar hep sevgiyle olan şeyler, burada para ikinci planda, para her zaman temin edilir."


https://www.malatyaguncel.com/dostlarinin-destegiyle-kurdugu-kutuphanelerin-sayisini-79a-cikaracak-336974h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.