Yaraya yerinde müdahale!


Yaraya yerinde müdahale!


-MALATYA VALİSİ HALİL İBRAHİM DAŞÖZ:
''ENGELLİLER İÇİN POZİTİF AYRIMCILIĞA İHTİYAÇ VAR''


Daşöz, Sakatlar Haftası dolayısıyla Malatya Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen ''Özürlü Sorunları'' toplantısında Türkiye'de 8 milyonun üstünde engelli vatandaşın olduğunu ve bunun ülke nüfusunun yüzde 12'sini oluşturduğunu, Engelliler derneklerinin tek çatı altına bir araya gelmeleri önerisinde bulunan Vali Daşöz; Engelli Derneklerinin tüketen değil, üreten dernek olmasını isteyerek, “tüm derneklerimiz maddi sıkıntı yaşamakta ve bu sıkıntılarını çeşitli şekilde Valilik ve diğer kurumlardan karşılanmasını istemekteler, hâlbuki Derneklerimizin yıllık giderlerini karşılayacak faaliyetler yapsalar bu tür giderler çok normal şekilde burada elde edilen gelirden karşılanabilir, dedi.

Malatya valisi Halil İbrahim Daşöz, ilimizde çok dağınık olan derneklerin bir araya gelmesinin gerekliliğini vurgulayarak, “İlimizde bulunan özürlü dernekler aynı çatı altında bir araya gelip faaliyetlerini yürütebilirler, dernek giderlerini karşılaya bilmek için kültürel ve sanatsal etkinliklerde el becerilerini, ürettiklerini vatandaşın beğenisine sunarak, maddi katkı sağlayabilirler, dedi.

Zihinsel, ortopedik, görme ya da işitme engellilerin ortak sorunları olabileceği gibi farklı sorunlarının da olabileceğine dikkati çeken Daşöz, şöyle konuştu:
''Engelli vatandaşlarımızla ilgili vergi, belediye ve sağlık alanında hukuksal düzenlemeler ülkemizde var. Engelliler bunun yanında kâğıt üzerinde bizimle eşit görünüyorlar, ama pozitif ayrımcılık yapılmasına ihtiyaçları var. Arabalarıyla yolda yürürken ya da umumi tuvaletleri kullanırken bir takım sorunlarla karşılaşıyorlar. Yaşama katkıda bulunmak üretmek istiyorlar. Biz burada onların ortak sorunlarını konuşacağız ve bu sorunları çözmeye çalışacağız.''
Malatya'daki kaldırımların başka hiçbir şehirde olmadığı kadar yüksek olması, kent merkezinde engellilerin kullanacağı bir tuvaletin olmaması, halkın görme engellilerin kullandıkları beyaz bastonlara basması ve caddelerdeki doğal gaz çalışmalarından sonra ortaya çıkan çukurların görme engellilerin yürümesine engel olması gibi konular engellilerin sorunları arasında öne çıktı.

-ENGELLİLERİN SORUNLARI-

Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Haydar Koyun, Malatya Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Erol Ayhan, Malatya Anadolu Görme Engelliler Derneği Başkanı Cengiz Akın, Yerel Gündem 21 Engelliler Platformundan Işıl Bengi ve Yerel Gündem 21 Görme Engelliler Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, toplantıda engellilerin sorunlarını dile getirdiler.
Bazı engeli dernekleri de iş bulmakta zorlandıklarını belirtirken bazıları da bütün engellileri bir çatı altında toplayacak Malatya Belediyesi bünyesinde Engelliler Koordinasyon Merkezinin kurulmasını istediler.
Serkan Yılmaz adında diyabet engelli bir vatandaş da nüfus cüzdanlarının arkasındaki özürlü yazısının görülmesinin zor olduğunu bu yazının kimliklerin ön yüzüne daha büyük bir yazıyla yazılmasının kendilerini belediye otobüslerinde rahatlatacağını bildirdi.
Toplantıya katılan Engelli vatandaşlar tarafından ve Engelli Vatandaşlarla ilgili şu sorunlar gündeme taşındı;

• Engelli vatandaşların, el becerilerin ve ürettiklerini pazarlaya bilecekleri mekan.
• Tüm dernek temsilcilerinin yer alacağı, üst kurul oluşturlması.
• Engelli Vatandaşların maaş ödenmesinde yaşanan sıkıntılar.
• Engelli Vatandaşların tekerlekli sandelye taleplerinin karşılanması.
• Engelli Vatandaşlara Şehirlerarası taşımacılığında indirim uygulanması.
• Özel Okulların “Engelli kontenjanlarını” sırf teşvik alabilmek için kullandıklarını, Eğitim kurumlarında Engelli Eğitmen olmadığı halde, Engelli Öğrenci kayıdı yaptıklarını,
• İş Kur Müdürlüğünün İş yerlerinde istihdamı zorunlu kadroları doldurmak için gerekli hassasiyeti göstermediklerini,
• Sağlık Kuruluşlarında Engelli Vatandaşlara yardımcı olmak maksadı ile Hostes (refakatçi) bulundurulması,
• Özel Eğitim Kurumlarında olması gereken Engelli kontenjanlarının, engelliler tarafından kullanılmaması,
• Malatyaspor maçlarında Engelli Vatandaşların içeri alınmasında türlü zorluklar çıkartıldığı,
• Hastanelerde, Diyaliz hastalarına ve diğer özürlü vatandaşlara tedavi önceliği tanınması,
• Diyaliz hastaları %80 iş görememez raporları olduğu halde Özürlüler yasasısından faydalanamadıkları,
• Doktorlar tarafından yazılan reçetelerin, Eczacılar tarafından eksik ilaç verdikleri,
• Kaldırımların yüksekliği,
• Engelli vatandaşlar için WC,
• Görme Engellilerin Beyaz Baston kullandıkları halde, Vatandaşlar tarafından gereken hassasiyeti göstermedikleri,
• MAŞTİ’de engelli Vatandaşların kullanımı için yapılan WC’nin, amacı için değil atıl eşyalar için kullanılan depo olarak kullanıldığını,
• Engelli Vatandaşlara spor faaliyetlerinde destek .


https://www.malatyaguncel.com/yaraya-yerinde-mudahale-874h.htm

Bu haber Malatya Güncel Haberler - En Son Dakika ve Yerel Gelişmeler | MalatyaGuncel.com sitesinden yazdırılmıştır.