MENÜ

Nilüfer’de 4 yıldır süren FUSILLI projesi başarıyla tamamlandı

Nilüfer Belediyesi, 4 yıldır sürdürdüğü FUSILLI Projesi’ni düzenlediği konferansla tamamlıyor. Nilüfer’de daha sürdürülebilir bir gıda sistemi için gerçekleştirilen 190’dan fazla eylemin sonucu 3 gün sürecek programda katılımcılarla paylaşı...

Yayınlanma: 19 Kasım 2024 13:54 Güncelleme: 04 Eylül 2025 11:53
Nilüfer’de 4 yıldır süren FUSILLI projesi başarıyla tamamlandı

Nilüfer Belediyesi, 4 yıldır sürdürdüğü FUSILLI Projesi’ni düzenlediği konferansla tamamlıyor. Nilüfer’de daha sürdürülebilir bir gıda sistemi için gerçekleştirilen 190’dan fazla eylemin sonucu 3 gün sürecek programda katılımcılarla paylaşılıyor.
Nilüfer Belediyesi’nin de ortağı olduğu, Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı kapsamında 11 ülkeden katılımcıların yer aldığı FUSILLI Projesi tamamlandı. Nilüfer ayağının kapanışı da Pancar Deposu’nda gerçekleştirildi. Programa Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir’in yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Aydın Saldız, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, FUSILLI Konsorsiyumu’nun üyeleri, akademisyenler ve yerel paydaşlar katıldı. Açılışta konuşan Proje Yöneticisi Diego Fallah, Nilüfer’in heyecan veren bir kent olduğunu belirterek “Nilüfer bu projenin de ötesinde çalışmalar yaptı” dedi.
Programa çevrim içi bağlanan Avrupa Komisyonu Genel Araştırma ve Yenilik Müdürlüğü Politika Görevlisi Daniela Lueth ise önemli bir ağda buluşup, FUSILLI ile bir eylem politikası gerçekleştirdiklerini kaydetti. Dünya genelinde gıda sistemleri ile ilgili önemli çalışmaların yapıldığını hatırlatan Lueth, bu çalışmaların sürdürülebilir dirençli gıda sistemleri için yeni kapılar araladığına dikkat çekti. Kayıp gıdaların ortaya çıkması ve beslenme değişikliklerinin görülmesi açısından bunların önemli olduğunu belirten Lueth, katılımcıları bu çağrılara davet etti.
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir açılışta yaptığı konuşmada, birçok kent gibi Nilüfer’in de iklim değişikliği, çevre kirlilikleri ve dış faktörlerden fazlasıyla etkilendiğini söyledi. Nilüfer’i daha sürdürülebilir bir kent haline getirmek için tarımda, gıda üretiminde, sağlıklı gıdaya erişimde çok sayıda yatırıma ve girişime imza attıklarını hatırlatan Başkan Şadi Özdemir, “Bütün bu çalışmalarda iş birlikleri ve vatandaş katılımı çok önemli. Nilüfer Belediyesi olarak, gıda sistemimizi iyileştirmek için yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz çok alan var” diye konuştu.
Tüketicilerin bilinçlenmesi ve çocukların erken yaşta tarımla buluşmasının önemine dikkat çeken Başkan Şadi Özdemir, “Bunun için çocuklarımızı iyi tarım uygulamaları ile buluşturuyoruz. Uygulama alanları sağlıyoruz. Ürünlü Kent Bostanları, Mahalle Bostanlarımız ile okullarda hayata geçirdiğimiz yükseltilmiş yataklar, çocukları tarımla buluşturan alanlar. 7’den 70’e herkese iyi tarımı anlatıyoruz ve herkesin sağlıklı gıda konusunda bilinçli olması için çaba gösteriyoruz” dedi.
Hasanağa Gıda Merkezi ile Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi’nin yerel üreticilere hizmet verdiğini aktaran Başkan Şadi Özdemir, üreticileri en az girdi maliyeti ile yüksek verimli üretime teşvik ettiklerini belirtti. Tarımsal Analiz Laboratuvarı ve Nilüfer’in Arazi Kullanım Haritaları Projesi’ni hizmetine aldıklarını dile getiren Başkan Şadi Özdemir, gıda adaletsizliğinin önüne geçmek istediklerini ve sağlıklı gıdayı herkes için erişilebilir hale getirmek istediklerini vurguladı.
Tohum takas ve yerel ürün festivalleri ile ürünleri ve kültürleri gelecek nesillere aktardıklarını anlatan Başkan Şadi Özdemir, coğrafi işaretli ürünlerin üretimini desteklemek için de çalıştıklarını kaydetti. Organik atıklardan ve budama atıklarından kompost elde ettiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Şadi Özdemir, “Üniversite kantinlerinden çay-kahve posalarını toplamak için de protokolümüzü imzaladık” dedi.
FUSILLI Proje Koordinatörü Julia Pinedo Gil ise Nilüfer’de Osmanlı geleneklerini içinde barındıran modern bir yaşamın olduğunu belirterek, sokaklarının tarih ile moderniteyi buluşturduğunu vurguladı. FUSILLI Projesi’nde elde edilen başarıları kutlamak için bir arada olduklarını söyleyen Gil, görevlerinin kentleri dayanıklı, sürdürülebilir hale getirmek olduğunu aktardı.
Programda Fusulli Projesi’nin kentlerdeki lokal proje yöneticileri de konuştu. Torino’dan Laura Ribotta, Harkov’dan Oleksandra Deineko, Kolding’den Helle Fuglsang, yerel politikalarla sürdürülebilirlik ve yönetim sistemleriyle gıda sistemlerindeki değişiklikleri anlattı.
Bu oturumun ardından Mimar ve Proje Yöneticisi Elisabetta Luzzi’nin moderatörlüğündeki ‘Gıda 2030 Yaşayan Laboratuvarlarının Politika Geliştirmedeki Etkileri’ başlıklı panel gerçekleşti. Castelo Branco Proje Yöneticisi Celia Ferreira, Horizon Europe Eu4 Advice Yaşayan Laboratuvar Yöneticisi ve Yönetişim Modelleri Görev Lideri Mark Frederiks, Oslo Belediyesi Proje Yöneticisi Line Tveiten ve Comune di Milano Proje Yöneticisi Andrea Patrucco; birlikte çalışma, genç nesilleri sistemin içine dahil etme, atıkların geri dönüşümü, yerel ihtiyaçlara göre ilerleme konularında tecrübelerini aktardı.
Öğle arasında Pancar Deposu’nda oluşturulan FUSILLI Şehirleri Çarşısı’nı gezen katılımcılar, öğleden sonra farklı konu başlıklarındaki oturumlara katıldılar. Üç gün sürecek programın ikinci gününde Nilüfer Belediyesi’nin tarım ve gıda alanındaki uygulamalarını gezecek olan proje ortakları, üçüncü gün sunumlar ve kapanış oturumları gerçekleştirecek.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Mersin’deki heyelan bölgesi havadan görüntülendi

Mersin’deki heyelan bölgesi havadan görüntülendi

Mersin’in en önemli yaylaları arasında yer alan Fındıkpınarı’ndaki yoğun yağış sonrası meydana gelen heyelandaki hasarın boyutu havadan görüntülenirken, 25’i ağır hasarlı yaklaşık 100 hanenin zarar gördüğü bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bil

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:07
Güneş 05:36
Öğle 12:31
İkindi 16:14
Akşam 19:15
Yatsı 20:38

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
71
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
67
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
65
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
48
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
48
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
42
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
37
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
36
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
33
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
28
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
25
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
20