MENÜ

Nilüfer’de aşırı tüketime karşı onarım atağı: Tamirhane

Tüketim kültürüne karşı onarım kültürünü desteklemek amacıyla geliştirilen Nilüfer Kent Konseyi'nin projesi "Tamirhane"nin detayları, kamuoyu ile...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 12 Eylül 2025 04:06
Nilüfer’de aşırı tüketime karşı onarım atağı: Tamirhane

Tüketim kültürüne karşı onarım kültürünü desteklemek amacıyla geliştirilen Nilüfer Kent Konseyi'nin projesi "Tamirhane"nin detayları, kamuoyu ile paylaşıldı. Nilüferliler'in katılımıyla, sosyal fayda oluşturacak çalışmaların yapılacağı Tamirhane'de, ahşaptan tekstile ve kent mobilyalarına kadar birçok nesne yeniden hayat bulacak.

Nilüfer Kent Konseyi'nin, doğayla uyumlu döngü oluşturarak iklim kriziyle mücadeleyi hedefleyen bir fikir olarak geliştirdiği ve Nilüfer Belediyesi'nin desteklediği Tamirhane projesinin lansmanı, Nâzım Hikmet Kültürevi'nde yapıldı. Nilüfer Belediyesi'nin 2022 İklim Yılı ve 2023 İkinci Yüzyıl İçin Tasarım Yılı hedefleriyle de bağdaşan, tüketim kültürüne karşı onarım kültürünü benimseyen Tamirhane projesinin tanıtımına Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz ile Nilüferliler katıldı.

Buluşmada, Tamirhane projesinin, Nilüferliler'in de katılımıyla olgunlaşma sürecinde yapılan çalışmalar, bundan sonraki yol haritası ve hedefleri paylaşıldı. Toplantıya katılanlar tarafından atık malzemeler ve çeşitli materyaller kullanarak Tamirhane tabelasının yapıldığı buluşmada, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi İleri Dönüş Çalışma Grubu gönüllülerinin, parça kumaşlar kullanarak yaptığı Nilüfer kent haritası da ilgi çekti. İstasyonlar halinde çeşitli çalışmaların da yapıldığı buluşmada ayrıca, yine atık malzemelerden yapılmış çantalar da, katılımcılara dağıtıldı.

Tamirhane'nin tanıtım toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, geri dönüşüm ve yeniden değerlendirme kültürünün yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı. 2023 İkinci Yüzyıl İçin Tasarım Yılı'nda Nilüfer'i, sosyal, ekonomik ve mekânsal olarak dayanıklı hale getirmek için "tasarım" konusunu farklı boyutlarıyla ele alacaklarını belirten Başkan Erdem, "Doğa ile kentsel sistemleri bütünleştiren, süreci tasarlarken yeni nesil beklentileri dikkate alan stratejiler geliştirip, çözümler tasarlamak için çalışacağız. Bütün bunları da toplumun farklı kesimlerinin katılımıyla yapacağız. Bunun için Nilüfer Tasarım Atölyesi'ni hayata geçirdik. İklim krizine karşı hayatın her alanında kaynak tasarrufuna gitmek, karbon ayak izimizin artışını engelleyecektir" dedi.

İklim kriziyle mücadele alanında yaptıkları çalışmalara, Nilüfer Kent Konseyi'nin Tamirhane projesinin de güç katacağını belirten Başkan Erdem, projenin içerik oluşturma sürecinin katılımcı bir yöntemle gerçekleştirildiğini söyledi.

Tamirhane olarak kullanılacak mekânın da katılımcı bir anlayışla tasarlanacağını belirten Başkan Erdem, İhsaniye Mahallesi'nde yer alacak bu mekânı yakın zamanda faaliyete geçireceklerini ifade etti.

Tamirhane'nin tasarla, onar, dönüştür söylemleri ile ahşaptan, tekstile yeniden işlev kazandırılarak sosyal fayda sağlayacak çalışmalar yapacağının altını çizen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, projeye katkı sunan herkese teşekkür etti.

Dünyayı daha güzel bir hale getirme hedefiyle yola çıktıklarını belirten Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş da, Tamirhane fikrini yaklaşık iki yıl önce gündemlerine aldıklarını, uzun bir araştırma sonucu bugünlere geldiklerini belirtti. Geniş katılımlarla, ortak akılla, dayanışarak ve geleceğe dair umutlarla Tamirhane'nin olgunlaştığını söyleyen Binbaş, bu süreçte emeği geçen, katkı koyan herkese teşekkür etti.

Kenti birlikte yönetmenin mümkün olduğunu gösteren bir aile olduklarını vurgulayan Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz de, "İklim krizi ile mücadele için, dünyanızın kaynaklarını bu hoyratlıkta ve barbarlıkta tükenmemsi gerektiği için bir fikir atıyoruz. Bu fikir, hem tüketim çılgınlığına dur demeyi hem de toplumsal sorunlar karşısında sürdürülebilir bir döngüselliği hedefliyor. Mahallemizde kurulan bir pazar, küçük esnafların çarşısı ve mahallenin haylaz delikanlılarının lisesi arasında kurulacak bir bağın; gıda sisteminden, ekonomik hareketliliğe kadar birçok alana dönüştürücü ve onarıcı müdahaleler geliştirebileceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Tamirhane'nin olgunlaşma sürecinde gerçekleştirilen çalıştayların yürütücülüğünü yapan bir sosyal girişim olan Roof Coliving adına konuşan Emre Güzel de, bu süreçte yapılan çalışmalara değindi. Güzel, "Mahalle buluşması, gönüllü buluşması, paydaş çalıştayı, meslek lisesi buluşması ve esnaf buluşmaları yaparak, Tamirhane fikrinin nasıl gelişmesi gerektiğini, mekânının ne gibi ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini tartıştık. Bu buluşmalarda elde edinilen bilgiler ışığında 6-7-8 Şubat tarihlerinde Nilüfer Gençlik Evi'nde gençlerle birlikte 3 gün sürecek Tamirathon adını verdiğimiz bir tasarım çalıştayı yapacağız. Böylelikle Tamirhane'nin içeriğini ve kullanacağı mekânı birlikte tasarlayacağız" diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Hindistan'da hastane yangını: 3 bebek hayatını kaybetti

Hindistan'da hastane yangını: 3 bebek hayatını kaybetti

Yangın, Pazartesi gecesi Telangana eyaletinin başkenti Haydarabad'ın yaklaşık 301 km kuzeyinde bulunan Adilabad bölgesindeki Rajiv Gandhi Tıp Bilimleri Enstitüsü Devlet Hastanesi'nde çıktı. Hastanenin Yenidoğan Bakım Ünitesi'nde çıkan yangında en az üç be

Batman-Diyarbakır yolunda meyve suyu yüklü tır devrildi

Batman-Diyarbakır yolunda meyve suyu yüklü tır devrildi

Batman-Diyarbakır kara yolunda gece saatlerinde meydana gelen kazada, meyve suyu yüklü bir tır bilinmeyen bir nedenle devrildi. Kazada tır sürücüsü yaralanırken, araçta bulunan meyve suları yola döküldü. Kazanın saat 03.00 sıralarında Salat Köprüsü yakın

Rusya: Harkov'da Ukrayna birliklerinin bulunduğu 7 yerleşim hedef alındı

Rusya: Harkov'da Ukrayna birliklerinin bulunduğu 7 yerleşim hedef alındı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna ve Donbass'taki "özel askeri harekatı" kapsamında son 24 saatte yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Bakanlığın açıklamasına göre, Rus birlikleri Harkov bölgesinde kuşatma altında bulunan geniş alandaki 7

Eğil halkı: Feribotu iptal ederek ilçeyle kırsalın bağını kopardılar

Eğil halkı: Feribotu iptal ederek ilçeyle kırsalın bağını kopardılar

Diyarbakır'ın Eğil ilçesi ile yaklaşık 5 kırsal mahalle ve 6 mezrayı birbirinden ayran Dicle Barajından uzun bir süredir feribot seferleri farklı gerekçelerle iptal edilmiş durumda. İlçe sakinleri, söz konusu uygulamadan dolayı kırsaldaki insanların ilçey

Siirt'te bazı sektörler eleman bulmakta zorlanıyor

Siirt'te bazı sektörler eleman bulmakta zorlanıyor

Siirt’te iş arayan vatandaşların yanı sıra işletmelerin personel ihtiyacı da devam ediyor. Özellikle kafe, restoran ve benzeri hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, ihtiyaç duydukları çalışanları bulmakta zaman zaman güçlük çekiyor. Kent merk

Psikolog Eşiyok: Okullardaki saldırgan davranışlar ekrandan bağımsız değil

Psikolog Eşiyok: Okullardaki saldırgan davranışlar ekrandan bağımsız değil

Çocukların ve gençlerin ekran karşısında geçirdiği sürenin her geçen gün artması, ekran bağımlılığının dikkat, saldırganlık, sosyalleşme, aile ilişkileri ve günlük yaşam üzerindeki etkilerini yeniden gündeme getiriyor. Ekran kullanımının çocukların geliş

Libya Yüksek Devlet Konseyi, BM destekli "4+4" seçim komitesinin sonuçlarını reddetti

Libya Yüksek Devlet Konseyi, BM destekli "4+4" seçim komitesinin sonuçlarını reddetti

Libya'daki siyasi çıkmazı aşmak için alternatif bir mekanizma olarak, Libya'nın doğusundan ve batısından dörder temsilciden oluşan "4+4" Komitesi, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafından kurulmuştu. 30 Ağustos'ta komite, Trablus'ta Yü

UCM'nin Netanyahu ve Gallant kararı: ABD baskısına rağmen geri adım yok

UCM'nin Netanyahu ve Gallant kararı: ABD baskısına rağmen geri adım yok

UCM Başsavcı Yardımcısı Nazhat Shameem Khan, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Khan, CNN'e verdiği röportajda, savcılık makamının Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararlarını geri çekmek için her

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3