MENÜ

Nisan ayında 23,4 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekoru kırıldı

Nisan ayında 23,4 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekoru kırıldı.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:11 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:11
Nisan ayında 23,4 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekoru kırıldı

Nisan ayında 23,4 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekoru kırıldı. Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin de katıldığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dünyada meydana gelen gelişmelerin ABD'de enflasyonun son 40 yılın zirvesine, avro bölgesinde ise son 25 yılın zirvesine çıkması ile yansıdığına vurgu yaparak, büyümenin yanı sıra dünya ticaretinde de olumsuz tahminlerin dikkati çektiğini dile getirdi.

"Nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur"

Bakan Muş, küresel ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'nin ihracatta 2021 yılındaki başarının 2022 yılının ilk dört ayında da aynı performansını devam ettirdiğini belirterek, "Geride bıraktığımız Nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek ihracat rakamı özelliğini taşımaktadır. 2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle artış serimiz, bu yıl ilk üç ayında olduğu gibi bu ayda da devam etmiştir" dedi.

Bir günde yapılan en yüksek ihracat

Bakan Muş, 29 Nisan'da Türkiye'nin gerçekleştirdiği 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracat hacminin, cumhuriyet tarihinde bir günde yapılan en yüksek ihracat olduğu bilgisini verdi.

"Nisan ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30,1 oranında artışla 52,8 milyar dolara yükselmiştir"

Muş, nisan ayında dış ticaret hacminin 2021'in aynı ayına göre yüzde 30,1 oranında artışla 52,8 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

"Nisan ayı ithalatımız ise yüzde 35 oranında artışla 29,5 milyar dolara gelmiştir"

Bakan Muş, şöyle devam etti:

"Nisan ayı ithalatımız ise yüzde 35 oranında artışla 29,5 milyar dolara gelmiştir. Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranının yüzde 100'ün üzerine çıkmıştır. 2022 Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33,2 milyar dolarlık ithalat artışının 20,7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğalgaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır."

"İthalatımızdaki artışın dünya enerji fiyatlarındaki aşırı artıştan kaynaklandığının bir kez daha altını çizmek istiyorum"

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının etkisiyle tüm dünyada enerji fiyatlarında artışların yaşandığını ve bu durumun Türkiye'yi de özellikle ithal fiyatlar bağlamında yukarı yönlü baskı oluşturarak etkilediğini savunan Bakan Muş, "Devam etmekte olan savaş, bu bağlamda artan gerginlik ve Avrupa'nın Rusya'ya enerji bağımlılığını kalıcı biçimde azaltma çabalarına Rusya'nın verdiği karşılık, enerji emtialarında yüksek fiyatların kalıcılığı ve fiyat dalgalanması riskini gündemden düşürmemektedir. Dolayısıyla ithalatımızdaki artışın dünya enerji fiyatlarındaki aşırı artıştan kaynaklandığının bir kez daha altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

2021 yılının devamında, ilk dört ayda gösterilen performansın düreceğine ve ihracatta yeni rekorlara ulaşacaklarına inançlarının tam olduğuna vurgu yapan Bakan Muş, "Çünkü özellikle pandemi dönemi de göstermiştir ki Türkiye güvenilir bir tedarikçidir. Güçlü üretim alt yapısıyla önemli bir üretim üssüdür. 240,1 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla, Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine kararlı adımlarla ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Muş, hizmet sektörünün genelini kapsayan Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri vesilesiyle hizmet ihracatı yapan kuruluşların pazara giriş, tescil ve koruma, yurtdışı etkinlik katılımı, sanal fuar organizasyonu, reklam, tanıtım, pazarlama gibi harcamalarının yıllık 9,6 milyon liraya kadar desteklenebileceğini söyledi.

Muş, eğitim, fuarcılık, kültürel endüstri, lojistik ve taşımacılık, sağlık ve spor turizmi, yönetim danışmanlığı, yeşil hizmetler ve diğer hizmeteler olmak üzere 9 farklı sektöre yönelik desteklerin verileceğini ifade ederek, "Sağlık ve spor turizm hizmetleri sektörlerinin gelişimi, pazar araştırması, bilgiye abonelik giderleri, ülkeye giriş yapacak kişilerin girişlerinin kolaylaştırılmasına yönelik istihdam giderleri yıllık 9,6 milyon liraya kadar desteklenecektir" diye konuştu.

"2022 yılında hizmet ihracatımızda 68 milyar dolar hedefini aşacağımızdan eminiz"

Bakan Muş, yürürlüğe giren yeni desteklerin sağladığı ivme ile 2022 yılında hizmet ihracatındaki 68 milyar dolarlık hedefin aşılacağından emin olduğunu dile getirdi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Antalya’da asırlık ‘Zimem Defteri’ geleneği 12 yıldır esnafa ve ihtiyaç sahibine can suyu oldu

Antalya’da asırlık ‘Zimem Defteri’ geleneği 12 yıldır esnafa ve ihtiyaç sahibine can suyu oldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade eden tarihi "Zimem Defteri" geleneğini bu yıl da sürdürerek ihtiyaç sahiplerinin mahalle bakka

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Karabük’te 2026 yılı Şubat ayı itibarıyla motorlu kara taşıtı sayısı 86 bin 262 oldu.TÜİK’in 2026 yılı Şubat ayına ilişkin açıkladığı motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 121 bin

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticilerine yönelik çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağlarda hastalık ve zararlılarla mücadelede doğru zamanlamanın önemine dikkat çekerek üreticileri bilgilendirdi.Yapıl

Van’da Ramazan Bayramı öncesi marketlere sıkı denetim

Van’da Ramazan Bayramı öncesi marketlere sıkı denetim

Van’da Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte tüketici haklarının korunması ve fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla marketlerdeki denetimler sıklaştırıldı.Van Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik etiket ve fiy

Aydın’ın ihracatı Şubat ayında geriledi

Aydın’ın ihracatı Şubat ayında geriledi

Aydın’da 2026 yılı Şubat ayında ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 151 milyon dolar oldu.Aydın’da ihracat rakamları 2026 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. 2025 yılı Şubat ayında 153 milyon 159

Sivas’ta şubatta 599 konut satıldı

Sivas’ta şubatta 599 konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin konut ve iş yeri satış istatistiklerini açıkladı.Verilere göre Sivas’ta bu yılın şubat ayında 599 konut satıldı. Satılan konutların 204’ünü ilk el satış, 395’ini ise ikinci el satış oluşturdu. Sivas’ta

Garanti BBVA, ekspertiz ve ipotek süreçlerini dijital kanallara taşıdı

Garanti BBVA, ekspertiz ve ipotek süreçlerini dijital kanallara taşıdı

Garanti BBVA, taşınmazlar için ekspertiz başvurusu, yenileme ve ipotek başlatma süreçlerini dijital kanallara taşıyarak, şahıs ve tüzel müşterilerine krediye erişimde hız, kolaylık ve esneklik sunmaya başladı.Garanti BBVA, şahıs ve tüzel nitelikli KOBİ ve

Savaş plastik sanayisini vurdu: Maliyetler yüzde 60 arttı

Savaş plastik sanayisini vurdu: Maliyetler yüzde 60 arttı

İran savaşı sonrası yükselen petrol fiyatları, plastik ve ambalaj sektöründe maliyetleri yaklaşık yüzde 60 artırdı. Hammadde sıkıntısı yaşayan sanayiciler kamu desteği talep ediyor.ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonları sonrası küresel enerj

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:02
Güneş 06:24
Öğle 12:39
İkindi 16:04
Akşam 18:45
Yatsı 20:01

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17