MENÜ

Öğrenciler savcıyı sorguya çekti

Bartın’da kariyer günleri çerçevesinde İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile buluşan Cumhuriyet Savcısı Doç. Dr. Fatih Ulaşan, savcılık mesleğini anlatarak, okul döneminden hatıralarını da paylaştı. İki eliyle de aynı anda yazarak not alabilme yeteneği buluna

Yayınlanma: 25 Aralık 2025 12:08 Güncelleme: 25 Aralık 2025 10:55
Öğrenciler savcıyı sorguya çekti
Bartın’da kariyer günleri çerçevesinde İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile buluşan Cumhuriyet Savcısı Doç. Dr. Fatih Ulaşan, savcılık mesleğini anlatarak, okul döneminden hatıralarını da paylaştı. İki eliyle de aynı anda yazarak not alabilme yeteneği bulunan Savcı Ulaşan, öğrencilerin ’’mafya ile karşı karşıya kaldınız mı, arkası kuvvetli şüpheliyle karşılaştınız mı, ölülerle duygusal bağ kuruyor musunuz?’’ sorularına da samimiyetle cevap verdi.
Bartın’ın Ulus ilçesinde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Fatih Ulaşan, kariyer günleri etkinlikleri kapsamında Şehit Mustafa Kemal Açıkgöz Anadolu İmam Hatip lisesinde öğrencilerle buluştu. Seminerde öğrencilik dönemlerini anlatan Savcı Fatih Ulaşan, öğrencilere başarılı olmak için istikrarlı ve yoğun bir çalışma temposuna girmeleri gerektiğini kaydetti.
Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Fatih Ulaşan, ’’Ben çok özel ders almadım. Bana göre liseler yeterliydi. En az günde 6-7 saat okuldan sonra ders çalışıyordum. Geleceğe hazırlık için de önemli. Hukuk fakültesine girdikten sonra da çalışmak zorundasınız. Üniversitede çalışma temponuzu devam ettirebilmeniz daha kolay olur. O ritmi yakalamanızda yardımcı olur’’ dedi
Savcı ve hakim olmak isteyenlere hukuk fakültesi ve branşlaşma konularında da bilgiler veren Doç. Dr. Ulaşan, ’’Hukuk Fakültesi sadece ceza ile alakalı değildir. Hayatı tanımanızı da sağlar. Belli bir problemi çözmek için sadece hukuk kitaplarıyla yorum yapamazsınız. Başka branşlardan da destek almalısınız. Kamu yönetimi, siyaset, ekonomi hatta psikoloji dersleri vardır. Onlardan bir bütün olarak destek alıp hukuku daha çok özümseyebilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için Hukuk Fakültesi iyidir. Ama ondan sonra avukat mı olursunuz, hakim savcı mı olursunuz, yoksa başka bir iş mi yaparsınız onu bilemiyorum. Tabii Hukuk Fakültesi mezunu olduğunuzda benim bildiğim kadarı birden çok mesleğe girebilir, sınavlarına katılabilirsiniz. Size geniş bir imkan sunar. Hukuk Fakültesi’nde bütün dersleri almalısınız. Bütün derslerde yetkin duruma geldiğinizde branşlaşma olur. Hakim ve savcılığa girdiğinizde branşlaşma olur. Mesela biz savcı olarak hukuku çok bilmek zorundayız. Zaten ilgimiz de o değil. Biz cezaya bakarız. Onun için ceza durumu bizim için daha önemlidir’’ ifadelerini kullandı.

’’Adalet Bakanlığı’nda branlaşma, düşünülen bir konu’’
Savcı Fatih Ulaşan, soru üzerine Adalet Bakanlığı’nda pilot uygulamalarla branşlaşma başladığını da belirterek, ’’Adalet Bakanlığı’nda branşlaşma ileride düşünülen bir konu. İlerde yapılacağını, hatta yapıldığına yönelik örnekleri var ama ileride daha detaylı şekilde uygulanacağını düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

’’Bu mesleğin manevi sorumluluğu gücünden daha fazla’’
Geçici bir hevesle hakim ve savcı olmak isteyen öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Savcı Ulaşan, ’’Bu mesleğe geçici bir hevesle girmeyin. Hayli zamanınızı alır. Hukuk Fakültesi, hakim savcı hazırlık. Bu süreç 7-10 yıl bir zamanınızı alır. Ondan sonra ‘bu mesleği sevmedim, bana göre değil’ derseniz, hayatınızı en güzel dönemleri heba olabilir. Bu mesleği seçerken dikkat edin. Bu mesleğin manevi sorumluluğu, gücünden daha fazladır. Bizim gücümüz olabilir ama zannetmeyin ki, her zaman bu gücümüzü kullanıyoruz. Gücü adaletli bir şekilde kullanmakla hükümlüyüz. Çünkü karar verirken, hem manevi sorumluluklarımız var, hem de bizi denetleyen kurumlar vardır. Hiçbir zaman hakim savcı, tek güç olmaz. Karar vermede hakim ve savcı gerekir ama adaletli karar verdiğimiz takdirde, bu mesleğe devam edebiliriz. Bu mesleği seçerken, gücün dışında manevi sorumluluğu hesaba katarak girerseniz, sizin geleceğiniz için daha hayırlı olacağını düşünüyorum’’ ifadelerine yer verdi.
Ulaşan, soru üzerine ise kendisini savcı olmaya iten faktörleri şöyle anlattı:
’’Çocukluk dönemimde de okumayı severdim. O yüzden Hukuk Fakültesi’ni seçtim. Ben daha fazla dışarıdayım. Olay olur, bir durum olur, kolluğu denetleme olur, suç olur. Genel olarak biz savcılar dışarıdayızdır. Hem dosyalara bakarız, hem de dışarıdayızdır. Hakimliğin tarafı daha çok dosya olduğu için bana da daha monoton geldiği için ben savcılığı tercih etmiştim.’’

İki eliyle de aynı anda yazabiliyor
Savcı Ulaşan bir öğrencinin ’’İki elinizle de aynı anda not alabiliyormuşsunuz, bunu nasıl başardınız?" sorusuna ise ’’Yetenek diyelim. Öğrencilik döneminde gelişen bir yetenek. Daha hızlı yazabiliyorum. Benim yazım, çok iyi değildir. Not almam ya da aklımda tutmam gerektiğinde yazıya dökme çabam çift elle yazma yeteneğimin gelişmesinde bana yardımcı olmuştur’’ dedi.

’’Ölülerle psikolojik bağ kurmayız’’
Fatih Ulaşan başka bir öğrencinin, ’’Olay yerinde inceleme yapıyorsunuz, ölülerle duygusal bağ kuruyor musunuz, olaydan etkileniyor musunuz?’’ sorusuna, ’’Biz daha çok soruşturmayı, bundan sonrasının ne olacağını düşündüğümüz için ölülerle çok psikolojik bağ kurmayız. Mesela bir kaza olduğunu düşünürsek, hep şüpheliye ne yapacağımızı düşünürüz. Hep kafamız ordadır. Yani suçlu mudur, değil midir. Gözaltına alma, tutuklamaya sevk etme gibi yetkilerimiz olduğu için olayın sonrasını düşünürüz. Bu nedenle , ölüm mahallinden yada otopsi durumlarından etkilenmeyiz. Tabii etkilenecek olanlar, hassas olanlar varsa en azından savcılığı seçmesinler. Bunlar için hakimlik daha iyi olabilir. Çok daha az ölülerle muhatap olursunuz. Hakim ve savcılık mesleği, çok büyük, sorumluluk gerektiren meslektir. Manevi sorumluluğu çok daha ağırdır. Girdiğiniz zaman zaten oraya girmek için belli bir zaman harcamışsınızdır’’ ifadelerini kullandı.

’’Devletten büyük bir güç mü var’’
Savcı Ulaşan, ’’Arkası kuvvetli suçlu ya da şüphelilerle karşı karşıya kaldınız mı?’’ şeklindeki soruya ise, ’’Türkiye’de devlet var. Bartın’da devlet var. Devletten başka büyük bir güç mü var? Bizler de bu devletin savcılarıyız’’ ifadelerini kullandı.

’’Mafya ile karşılaşmadım’’
Bir başka öğrencinin, ’’Mafya babaları ile karşılaştınız mı, korktunuz mu?’’ sorusuna Ulaşan, ’’Mafya ile karşılaşmadım ama bize fark etmez. Bu mesleği seçerken her şeyi göze almıştık’’ dedi.

’’Yanlış kararın bir cezası vardır’’
Fatih Ulaşan, yanlış kararlarda sorumluluk kimin üzerinde olduğu yönündeki soruya ise, ’’Genelde sorumluluk hakimin üzerindedir. Ama sorumluluk kısmen, benim yani biz savcıların da üzerindedir. Kararı veren hakimdir. Hepimizin üzerinde belli bir sorumluk vardır. Karar verenler, iddia makamları. Ama birden çok itiraz ve temyiz makamları da vardır. Bunlar kullanılır. Yanlış kararın bir cezası vardır. Her meslekte olduğu gibi, hatanın derecesine bakılır. Nasıl bir hata yaptın, hangi şartlarda yaptın. Bunlara bakılır’’ şeklinde konuştu.
Ulaşan, ’’Savcılık dışında ise hangi mesleği seçerdin’’ yönündeki soru üzerine ise, ’’Savcı olmasam ya Hukuk Fakültesi’nde akademisyen olmak isterdim ya da Dışişlerinde görev yapmak isterdim. Dışişleri bana daha yakındı’’ dedi.
Seminerin ardından Okul Müdürü Hulusi Dökmeci ve öğrenciler, savcı Fatih Ulaşan’a teşekkür etti.
ETİKETLER: Öğrenciler, savcıyı, sorguya, çekti
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Kadıköy’de yola devrilen ağaç paniğe neden oldu

Kadıköy’de yola devrilen ağaç paniğe neden oldu

Kadıköy’de kaldırım üzerinde bulunan bir ağacın yola devrilmesi sonucu kısa süreli panik yaşandı. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.Olay, saat 09.45 sıralarında Kadıköy Sahrayıcedit Mahallesi Omca Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere gör

Osmaniye’de çaldıkları minibüsle 2 market soydular

Osmaniye’de çaldıkları minibüsle 2 market soydular

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde hırsızlar, çaldıkları minibüsle 2 marketten yaklaşık 200 bin TL değerinde sigara ve gıda malzemesi çalarak kayıplara karıştı. Polis ekipleri her iki iş yerinde de detaylı inceleme yaparken, çevredeki güvenlik kameraları incel

Şırnak’ta narko-alan uygulaması: 6 şüpheli yakalandı

Şırnak’ta narko-alan uygulaması: 6 şüpheli yakalandı

Şırnak’ta gerçekleştirilen narko-alan uygulamaları kapsamında, gençleri ve çocukları uyuşturucu ile zehirlemek isteyen şahıslara yönelik düzenlenen operasyonda 6 şüpheli yakalanırken, çeşitli tür ve miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi.Şırnak’ta emn

Adana’da neredeyse durdurulan her iki motosikletliden biri ceza yedi

Adana’da neredeyse durdurulan her iki motosikletliden biri ceza yedi

Adana’da trafik polislerince yapılan denetimlerde bin 64 motosiklet kontrol edilirken, 433 sürücüye idari para cezası uygulandı, 62’si trafikten men edildi.Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ekipleri, kent genelinde motosikl

Su kanalına uçan otomobilde bulunan bir kişi yaralandı

Su kanalına uçan otomobilde bulunan bir kişi yaralandı

Bilecik’te seyir halinde kontrolden çıkan otomobil su kanalına uçarken, sürücü yaralandıKaza dün gece Bilecik-Bozüyük-İnegöl karayolu Çaydere Kavşağına mevkiinde meyda geldi. Karayolu üzerinde seyir halindeki 16 AG 851 plakalı otomobil sürücüsü Nihat E. b

Binlerce uyuşturucu hapla yakalandı

Binlerce uyuşturucu hapla yakalandı

Düzce (İHA) – Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları operasyonda, bir şahsın üzerinde ve evinde yapılan aramada binlerce uyuşturucu hap ele geçirildi.Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Narkotik

Araçtan kurşun yağdıran ve bir kişinin yaralanmasına sebep olan şüpheli yakalandı

Araçtan kurşun yağdıran ve bir kişinin yaralanmasına sebep olan şüpheli yakalandı

Bursa’da araçtan açılan ateş sonucu 1 kişinin yaralandığı olayın şüphelisi, kullandığı tabanca ile birlikte polis ekiplerince yakalandı.Olay, Yıldırım ilçesi Esenevler Mahallesi Emir Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, sokak üzerinden a

Baharatın içine bozulmasın diye bırakılan çiğ et, zabıta ekiplerini şaşırttı

Baharatın içine bozulmasın diye bırakılan çiğ et, zabıta ekiplerini şaşırttı

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde zabıta ekiplerinin iş yeri denetimi esnasında baharat dolu kovanın içerisine bırakılan çiğ et ekipleri şaşırtırken, işletmecinin eti baharat bozulmasın diye koyduğunu söylemesi dikkat çekti.Dörtyol Belediye Başkanı Dr. Bahadır A

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 06:07
Güneş 07:35
Öğle 12:32
İkindi 14:58
Akşam 17:19
Yatsı 18:41

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9