Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, araçların klima ve elektrik sistemlerinde çeşitli arızaların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan oto elektrik ve klima ustası İbrahim Çiloğlu, sıcak hava koşullarının özellik
Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, araçların klima ve elektrik sistemlerinde çeşitli arızaların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan oto elektrik ve klima ustası İbrahim Çiloğlu, sıcak hava koşullarının özellikle klima sistemleri ve bazı elektrik aksamları üzerinde olumsuz etkiler oluşturabildiğini belirtti.
"İklimsel arızalar daha çok oluyor"
Araçlarda yaşanan arızaların marka ve modele göre değişebildiğini ifade eden Çiloğlu "Far ampulü patlayabilir, şarj kesebilir. İklimsel arızalar daha çok oluyor. Havanın sıcaklığına, soğukluğuna göre değişiyor. İzmir sıcak bir memleket. Kışın da o kadar soğuk bir iklim olmadığı için fazla üzülmüyoruz ama yine de klasik arızalar var. Hangi araçta hangi arıza olacağı değişiyor." dedi.
Genellikle ön radyatörlerde sorun yaşandığını belirten Çiloğlu "Ön radyatörler çürüyor. Çürümeden dolayı orada bir basınç olduğu için gaz kaçağı oluyor. Eğer sadece radyatör kaynaklıysa değişim yapıp soğutmayı sağlıyoruz. Ancak bazen klima kompresörleri de arıza yapabiliyor." ifadelerini kullandı.
"Elektrik tesisatında sorun olan araçlarda akü daha çabuk bozuluyor"
Akülerin kullanım ömrünün aracın durumuna göre değiştiğini kaydeden Çiloğlu "Akünün ömrü kalitesine göre değişiyor. Eğer aracınız düzgünse, problemli değilse kolay kolay bitmez. Ancak elektrik tesisatında sorun olan veya yorgun araçlarda akü çok çabuk bozulur. Akü bazen durduk yere de bozulabilir." diye konuştu.
Klima sistemlerinin düzenli kontrol edilmesi gerektiğini belirten Çiloğlu "Polen filtrelerinin değişmesi gerekiyor. O arada gaz kontrolü de yapılmalı. Soğutmada bir eksiklik yoksa kullanılmaya devam edilebilir." dedi.
"Yüksek hızda klimayı açmak kompresöre zarar verebilir"
Sıcak havalarda yapılan yaygın hatalardan birinin yüksek hızda seyir halindeyken klimayı açmak olduğunu belirten Çiloğlu "Sıcak havalarda yüksek hızlarda giderken klima akla gelip açılıyorsa yüzde 90 klima kompresörü o anda bozulur. Çok sıcak havalarda sistem aniden yük altında kalıyor. Eğer yağlama yeterli değilse kompresör zarar görüyor ve değişmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Elektrik arızalarının çoğu zaman kendini tekrar eden sorunlar olduğunu belirten Çiloğlu "Sürücü bilinçli şekilde elektrik arızası oluşturamaz. Araçta bir arıza varsa zaten zamanla tekrar ortaya çıkar." dedi. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Çocuk Kardiyolojisi ve Yapısal Kalp Hastalıkları Kliniği'nde tedavi edilen 12 yaşındaki Yusuf ile 6 yaşındaki kız kardeşi Ahsen'in kalplerindeki açıklıklar, 13 milimetrelik cihaz kullanılarak kapatıldı. Sağlık durumları iyi olan kardeşler, işlemden bir gü
Aksaray’da uyuşturucu madde ticareti ve kullanımının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında polis ekipleri tarafından operasyonlar gerçekleştirildi. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda Narkotik Suçlarla Mücadele Şube
Fransız meteoroloji ajansı Meteo-France, ülkenin batı ve kuzeyindeki bazı vilayetlerde rüzgar hızının saatte 140 kilometreye ulaşabileceği uyarısında bulunarak alarm seviyesini turuncuya yükseltti ve vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Fransa Ulaştırma
Yunan medyası, ülke parlamentosunun 15 yaşın altındaki çocukların 1 Ocak 2027'den itibaren sosyal medyaya erişimini yasaklayan bir yasayı onayladığını bildirdi. Yasa, sosyal medya platformlarının uyumluluğu sağlamak için yaş doğrulama önlemleri uygulamala
Nuñez, aşırı sol gruplar tarafından yağma ve şiddet çağrıları yapıldığını öne sürerek, kamu binalarının hedef alınabileceği yönünde sosyal medyada paylaşımlar bulunduğunu belirtti. Gazetecilere konuşan Nuñez “Sosyal medyaya bakın. Aşırı soldan kamu binala
Siirt’te kazalarla gündeme gelen Afetevleri Mahallesi’ndeki trafik ışıklarında yine iki araç çarpıştı. Kazada yaralanan olmazken her iki araçta da maddi hasar meydana geldi. Bölgede yaşanan son kaza, trafik güvenliğine ilişkin tartışmaları yeniden alevlen
Merkez Sur ilçesindeki Ulu Cami önünde cuma namazı sonrası, İslami sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasına Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan katıldı. Başörtülü öğrencilerin eğitim haklarının engellenmesine tep
Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucuyla mücadele kapsamında çalışma yürütüldü. Çalışmalar kapsamında 229 adet Hint keneviri, 246 gram kubar esrar ve 175 gram kenevir tohumu ele geç
Bakan Çiftçi: Lüksemburg makamlarıyla çok boyutlu iş birliğine hazırız
Ordu merkezli 27 ilde dolandırıcılık operasyonu: 52 gözaltı
03Mersin'de uyuşturucu ve ruhsatsız silahla yakalanan şüpheli tutuklandı
04Çankırı'da feci kaza 4 ölü, 1 yaralı
05Türkiye ile Slovakya arasında enerji alanında iş birliği mutabakatı imzalandı
06Kurgulanmış trafik kazalarıyla haksız kazanç sağlama soruşturmasında 58 tutuklama
07Otobüsün gizli bölmesinde 20 düzensiz göçmen yakalandı: 2 tutuklama
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor