Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in ölüm nedeninin felç ve kalp yetmezliği olduğu açıklandı. Papa Francis’in son vasiyetinin ise İtalya’nın başkenti Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na "özel bir süsleme olmadan" gömülmek old...
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in ölüm nedeninin felç ve kalp yetmezliği olduğu açıklandı. Papa Francis’in son vasiyetinin ise İtalya’nın başkenti Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na "özel bir süsleme olmadan" gömülmek olduğu aktarıldı. Papa Francis, 100 yıldan uzun süredir Vatikan’a gömülmeyen ilk papa olacak.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in 88 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından ölüm nedeni açıklandı. Vatikan tarafından yapılan açıklamada, Papa Francis’in felç geçirdiği ve ardından kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Papa Francis, Vatikan tarafından yayınlanan son vasiyetinde, "Dünyevi hayatımın alacakaranlığını yaklaşırken hissediyor ve ebedi yaşama dair sarsılmaz umudumla son arzularımı yalnızca defin yerim konusunda belirtmek istiyorum" ifadelerini kullanarak, İtalya’nın başkenti Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na "özel bir süsleme olmadan" gömülmek ve gömüleceği yere Latince Papalık adı "Franciscus" yazılmasını istediğini belirtti.
Papa Francis son vasiyetinde, "Mezarımın ekteki planda gösterildiği gibi Pauline Şapeli ile Bazilika’nın Sforza Şapeli arasındaki yan koridordaki mezar nişinde hazırlanmasını istiyorum. Mezar toprağın içinde olmalı; sade, özel bir süsleme olmadan, sadece yazıt taşımalıdır: Franciscus" dedi.
Mezarı için gereken masrafların bir hayırsever tarafından sağlanacağını ve bu konuda Liberya Bazilikası Olağanüstü Komiseri Kardinal Rolandas Makrickas’a gerekli talimatları verdiğini ifade eden Papa Francis, "Tanrı beni seven ve benim için dua etmeye devam eden herkese uygun bir ödül versin. Hayatımın son dönemine damga vuran bu acıları, dünya barışı ve halklar arasında kardeşlik için Tanrı’ya sunuyorum" dedi.
Papa Francis, 100 yıldan uzun süredir Vatikan’a gömülmeyen ilk papa olacak
Santa Maria Maggiore Bazilikası, Roma’daki dört papalık bazilikasından biri ve şehirdeki Meryem Ana’ya adanmış en büyük bazilika olarak biliniyor. Papa Francis’ten önce 1914’ten bu yana papalar, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nın altındaki "Vatikan Mağaralarına" gömülmüştü. Papa Francis, 100 yıldan uzun süredir Vatikan’a gömülmeyen ilk papa olacak.
Yeni papa seçimi: Konklav
Papa Francis’in sabah saatlerinde hayatını kaybetmesinin ardından Vatikan’da "Sede Vacante" (Boş Makam) dönemine girildi. Papanın ölümünün ardından 4 ila 6 gün içinde cenaze töreni yapılması bekleniyor. Defin işleminden önce Papa Francis’in naaşı Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nda ziyarete açılacak.
Yeni papa seçilene kadar Vatikan’ın idari işlerini ABD’li Camerlengo (Kamerling) Kardinal Kevin Farrell yürütecek. En kıdemli kardinal olan 80 yaş altındaki kardinallerden oluşan Kardinaller Meclisi’nin Dekan Kardinal Giovanni Battista Re, yeni papa seçimi süreci anlamına gelen Konklav için dünya çapındaki 80 yaş altındaki tüm kardinalleri Roma’ya çağıracak. Konklav sürecinin ise 15-20 gün içinde başlaması bekleniyor. Ocak ayı itibarıyla seçime 252 kardinal arasından 135’i katılacak. Konklav süreci boyunca kardinaller Vatikan’daki Casa Santa Marta misafirhanesinde konaklayacak ve seçim sürecinde etki altına alınmamaları için dış dünyayla iletişimleri kesilecek.
Yeni papa, Sistine Şapeli’ne 80 yaş altı kardinallerin kilitlenmesinin ardından düzenlenecek olan gizli oylama ile seçilecek. Yeni papanın seçilebilmesi için üçte iki çoğunluk aranırken, her oylamadan sonra Sistine Şapeli’nin bacasından çıkan dumanla seçim sonucu halka duyurulacak. Siyah duman, seçim yapılamadığı, beyaz duman ise yeni papanın seçildiği anlamına geliyor. Oylamada ilk 34 tur sonrası hala bir papa seçilememesi durumunda ise son turda en fazla oyu alan iki aday arasında oylama yapılacak. Seçimin tamamlanmasının ardından Kardinaller Meclisi’nin Dekanı Giovanni Battista Re, Aziz Petrus Bazilikası’nın balkonundan "Habemus papam" (Bir papamız var) ilanını yapacak ve yeni papa halkı selamlayacak.
Yeni papa seçiminde Budapeşte ve Macaristan Başpiskoposu 72 yaşındaki Kardinal Peter Erdo, Alman Piskoposlar Konferansı’nın eski başkanı 71 yaşındaki Kardinal Reinhard Marx, Kanadalı Kardinal Marc Ouellet, 70 yaşındaki İtalyan Kardinal Pietro Parolin, 69 yaşındaki ABD’li Kardinal Robert Prevost, Vatikan’ın Ayinler Ofisi’nin emekli başkanı 79 yaşındaki Kardinal Robert Sarah, 67 yaşındaki Filipinler Kardinali Luis Tagle öne çıkan isimler arasında yer alıyor.
En uzun Konklav bin 6 gün sürdü
Konklav’ın ne kadar süreceğine ilişkin bir kural bulunmuyor. Papa 12. Pius’un seçildiği 1939 yılında yapılan ve 2 gün süren Konklav "en kısa" süren, İtalya’nın Viterbo kentinde 1268 yılında yapılan ve bin 6 gün süren Konklav ise "en uzun" süren olarak biliniyor.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Talas Belediyesi, 2026 yılını ‘Talas Çiçek Yılı’ ilan ederek şehre estetik ve doğayı harmanlayan dev bir vizyon kazandıracak. Hazırlanan bu kapsamlı proje, mayıs ayı boyunca başta Talas Millet Bahçesi olmak üzere ilçenin dört bir yanında rengarenk ortamla
Düzce (İHA) – Düzce Valiliği İl Özel İdaresi’nin çalışmalarıyla, kentin doğa turizm potansiyelinin arttırılması için hazırlanan Üçgöller Destinasyonu Projesi kapsamında, Kaynaşlı ilçesinde bulunan Saklıgöl’de çalışmalar sürüyor. Çalışmalar kapsamında gölü
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ile Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi iş birliğinde düzenlenen "Mevlana’yı Anlamanın Temelleri" adlı program, İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.Etkinlik, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık
Çorum Belediyesi, halk sağlığını korumak ve kayıt dışı ticaretin önüne geçmek amacıyla şehir genelindeki manav ve marketlerde denetimlerini sıkılaştırdı. 1,5 ayda 105 işletmeyi denetleyen ekipler, mevzuata uymayan 30 esnafı uyardı.Çorum Belediyesi Hal Müd
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, şehirde ilk olma özelliği taşıyan Düzce Konaklı Köyü Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin üretim tesisini gezdi. Düzce’nin yerli ve doğal hammaddelerinden katma değerli ürün geliştiren kadınlar hem ekonomiye k
Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Aktif Yaşam Merkezi, Ata Ocağı ve Huzur Konağı’ndan hizmet alan yaş almış kadınlarla bir araya gelerek, "Her biriniz bizler için ayrı ayrı değerli ve kıymetlisiniz" dedi.İlkadım Belediyesi ve Samsun Büyükşe
Dünya Kooperatifçilik Günü kapsamında Erzurum’da "Kooperatifte Kadın Gücü" programı, Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde, üniversitenin ev sahipliği ve destekleriyle düzenlendi. Programa akademisyenler, 20 kadın kooperatifi, kooperatif temsilcil
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Türkez ile Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu (DGF) Başkanı İrfan Tarakçıoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakan Oral’ı ziyaret etti.ETB Bakanı Oral ziyaretle i
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Kadınlarla ilgili meseleyi LGBT kontekstinde tartışıyorsanız kadınlara haksızlık yapıyorsunuz"
Malatya’da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı
03Bakan Işıkhan: "’Özel hastanelere aktarılan pay artıyor’ ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır"
04Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak
05Ordu’da ’dur’ ihtarına uymayan sürücü kovalama sonucu yakalandı
06Bozüyük’te otomobil, park halindeki tıra arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
07Kocaeli’de silahlı saldırı: 1’i futbolcu 3 yaralı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük