MENÜ

Pazar günleri market zincirlerinin kapalı olması masaya yatırıldı

Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasasının çıkması gerektiğini söyledi.’Aileyle Pazar: Birlikte Tatil, Güçlü Toplum’ başlıklı çalıştayda, pazar günleri market zincirlerinin kapalı olması için ort

Yayınlanma: 25 Aralık 2025 14:57 Güncelleme: 26 Aralık 2025 07:15
Pazar günleri market zincirlerinin kapalı olması masaya yatırıldı
Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasasının çıkması gerektiğini söyledi.
’Aileyle Pazar: Birlikte Tatil, Güçlü Toplum’ başlıklı çalıştayda, pazar günleri market zincirlerinin kapalı olması için ortak yol haritası belirleme konusu gündeme getirildi.
Çalıştayda konuşan Bendevi Palandöken, perakende sektörüne yıllarca emek verdiğini ve hakiki bakkal olduğunu dile getirerek, "Haftada bir gün tatil her seferinde arka planda kalıyor. Bu modeli dünyadan getireceğiz diyorlar. Esnaflığın bir kuralı yok" dedi.
Perakende sektörün yöneticiliğini yapan birisi olduğuna dikkat çeken Palandöken, "Sektörde kalanları muhafaza etmemiz lazım. Evinin anahtarını bıraktığın mahallede ki esnafa sahip çıkmamız lazım. Perakende yasası çıkarın, enflasyonu çözmek istiyorsak, sigorta primi indirimi ve teşvik verilsin ki işverenler istihdam edebilsin. Yoksa enflasyon düşmez. Vergi sisteminde kazandığının vergisini vermeyi beklemek için önce kazanmak lazım" diye konuştu.
"Aile aynı evde yaşayan bireylerin toplamı değil. Ebeveyn ve çocuklar arası ilişki, kuşaklar arası bağlardır. Yoksa sosyal dayanışmamız zayıflar"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, çalışanın dinlenme hakkına ve işletme sürdürülebilirliği arasındaki dengeye dikkat çekerek, "2025 aile yılı vizyonumuz somut başlıklardan biri. Aile aynı evde yaşayan bireylerin toplamı değil. Ebeveyn ve çocuklar arası ilişki, kuşaklar arası bağlardır. Yoksa sosyal dayanışmamız zayıflar. Düzenli dinlenme sadece bireysel refahı arttırmaz aynı zamanda, aile yaşamının bir gereği olan ortak yaşam ihtiyacıdır. Perakende sektörü yarısından fazlası kadınlardan oluşur. Biz meseleyi bir tarafın lehine bir tarafın aleyhine indirgemiyoruz" değerlendirmesini yaptı.
"Esnafı korurken tüketiciyi de denge, istihdam, rekabet çerçevesinde mümkün kılmak için aileyi güçlendiren her politikada ise sosyal dengeyi birlikte kurmalıdır" diyen Tarıkdaroğlu şöyle devam etti: "Aile Yılı Vizyonu kapsamında iş - yaşam uyumunu kalıcı hale getirmek yer alıyor. Sosyal politikayı toplumsal dayanışmanın temel taşı görüyoruz".
Son olarak hizmet, destek, koruma ekseninde aile politikaları yürüttüklerini dile getiren Tarıkdaroğlu, "2025 Aile yılında bu politikaları sahaya indireceğiz. Aile yılını bir yıla sığdırmayacağız. Önümüzdeki on yılı ’Aile ve Nüfus On Yılı’ ilan ettik. Sizler olarak ülkemiz açısından bir değersiniz. Türkiye’nin dört bir yanından tırnakları ile kazıyarak gelen , bir sürü insan istihdam eden sizleri bir araya getiren ve çalıştayı düzenleyen heyete, katkı sağlayan paydaşlara teşekkür ediyorum" dedi.
"İnsan ve aileyi, toplumsal huzuru içeren her çalışma içinde olacağız. Çalıştay sektör ve ülkemiz için hayırlı sonuçlar getirsin"
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Perakende Yasasının Meclis’te beklediğini hatırlatarak, "Bir an önce çıkması önemli. Bu ülkede tüccar kadar esnaf var. Esnaf kayıt dışıdır. Bunları yakın zamanda çözeceğiz. Çalıştayda aile, istihdam , ekonomiye çok boyutlu etki ele alınacak. Aile yılı vizyonumuz güçlü Türkiye, güçlü aile yapısı sadece politikalarla değil çalışma hayatı ile de sürdürülebilir hal alıyor. Çünkü stratejik sektör olan perakende de satış, lojistik olarak genç ve kadın istihdamı öne çıkıyor. İnsan ve aileyi, toplumsal huzuru içeren her çalışma içinde olacağız" açıklamasında bulundu.

"Sektörel talep değil, toplumsal sorumluluktur"
TPF Başkanı Ömer Düzgün perakende sektörünün Türkiye istihdam alanlarının başında gelmekte olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Kadın istihdamın da pay perakende sektöründe yüzde 60’lardadır. Bu yüzden çalışma düzeni aile hayatını etkilemektedir. Perakende güçlü bir aile meselesidir. Büyük bir bölümü annedir. Pazar günü çoğu zaman çocukların evde olduğu tek gündür. Pazar günü insani bir ihtiyaç olarak değerlendirilmeli. Aile yaşamını planlamayan bir iş, işçi, çalışan bulunmamaktadır. Bu yüzden perakende sektörü ciddi nitelikli personel sıkıntısı çekmektedir. Pazar tatili işine motive dönülmesini sağlar. Çalıştığı kuruma aidiyet oluşur" diye konuştu.
Aile On Yılı Vizyonun en önemli referans noktası olduğuna değinen Düzgün, "Güçlü ekonomi rakamlarla değil aile ve çocuk ile mümkün, pazar günü takvim de bir gün değil . Çocuğunun evde misin diye sorduğu bir gündür. Bu çalıştaydan çıkacak her fikir bugünü değil, yarını da çeşitlendirecek. Ortak akla her zamankinden çok ihtiyacımız var".
ETİKETLER: Pazar, günleri, market, zincirlerinin, kapalı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Türk Eximbank ve Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı

Türk Eximbank ve Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı

Türk Eximbank ve Almanya’nın ihracat kredi garantilerini uygulamakla görevli Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı.Türkiye’nin resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank ve Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ihracat kredi ga

Bozkırın sarı devleri hasat için bakıma alındı

Bozkırın sarı devleri hasat için bakıma alındı

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde biçerdöver ustaları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başlayacak hasat sezonu öncesinde yoğun mesaiye başladı. İlçede hummalı bir çalışma yürütülürken, bakımı tamamlanan biçerdöverler tırlara yüklenerek hasat için yola çıkmayı bekl

Manisa’da kuyumcuların başkanından altın yatırımcısına "Uzun Vade" tavsiyesi

Manisa’da kuyumcuların başkanından altın yatırımcısına "Uzun Vade" tavsiyesi

Manisa Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (MAKSAD) Başkanı Mehmet Ödevli, altın piyasasındaki hareketliliği değerlendirerek, "Savaş zamanı yükselmesi beklenen altın bu kez düştü, ancak yatırımcı her zaman uzun vadeli düşünmeli" dedi.Manisa Kuyumcular Çarşısı

Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanında kentin yenilik ekosistemine katkı sunuyor

Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanında kentin yenilik ekosistemine katkı sunuyor

Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılı içerisinde 9 patent, 4 faydalı model ve 18 tasarımın tescillenmesine katkı sundu.2025 yılı verilerine göre Kastamonu Üniversitesi bünyesinde 9 patent, 4 faydalı model ve 18 tasarım tescili elde edildi. Aynı dönemde 8’i ul

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım: "Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım: "Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, "Türkiye şu anda ateş çemberinde. Bu manada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz" dedi.Türkiye Kamu

Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Manyaslı üretici Emre Sömer tarafından 1 milyon 110 bin liraya alınan Merinos koçunun doğacak kuzularına bugünden 150 talep geldi.Afyonkarahisar, Burdur, Antalya, Bursa, Konya ve Eskişehir gibi illerden sürü sahipleri, üstü

Palandöken: "İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz"

Palandöken: "İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz" dedi.Fransa hükümetinin finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye iş birliğin

AJet’in CIP Salonu yenileniyor

AJet’in CIP Salonu yenileniyor

Türkiye’nin en genç hava yolu şirketi AJet, misafirlerinin seyahat konforunu yükseltmek amacıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki CIP Salonu’nu yeniliyor. 3 Nisan itibarıyla başlayacak çalışmaların ardından AJet’in CIP Salonu, yeni konseptiyle 2026

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27