Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi koordinesinde Tarsus'ta bu yıl ilki düzenlenen "Kleopatra Bisiklet Festivali', ağırladığı...
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi koordinesinde Tarsus'ta bu yıl ilki düzenlenen "Kleopatra Bisiklet Festivali', ağırladığı iki özel gereksinimli birey Zehra Aslanlı ve Umutcan Kurt'la pedalda engel olmadığını gösterdi. Festivalin açılışının yapıldığı 6 Mayıs'ta Mersin'den tandem bisikletle yola çıkan Aslanlı ve Kurt, Tarsus Gençlik Kampı'na kadar pedal çevirdi.
Bisiklet tutkusuyla dolu Zehra Aslanlı, Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği festivale katılmak için sosyal medya üzerinden bisiklet aktivisti Ebru Petek Budur ile iletişime geçti. Süslü Kadınlar Mersin Turu için geçtiğimiz yıl da Zehra Aslanlı'ya destekte bulunan Budur, festival için Aslanlı'nın Mersin Bisiklet Derneği Başkanı Süleyman Uygun'la iletişime geçmesini sağladı. Uygun, önceki senelerde tanıştığı Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi'nde çalışan Umutcan Kurt ile Zehra Aslanlı'yı buluşturarak tandem bisiklet ile Tarsus'u pedallamalarına aracı oldu.
"Mersin'den Tarsus'a Umut önde, Zehra arkada bisiklet sürerek buraya kadar geldiler"
Mersin'de bisiklet kullanımının yaygınlaşması için öncülük eden ve birçok kurumda çalışmalar yürüten bisiklet aktivisti Ebru Petek Budur, Zehra Aslanlı'nın festivale katılma hikayesini anlattı. Geçtiğimiz Eylül ayında Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nu hazırladıkları dönemde sosyal medya hesabına bir mesaj aldığını belirten Budur, "Tandem bisikletlerle daha önce deneyimi olan bir genç kız. Geçtiğimiz sene hem bir arkadaşımın tandem bisikleti ve diğer bir arkadaşın bulduğu pilot arkadaşla Zehra buluştular. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na katılmak için tandem bisiklet sürüşü antrenmanı yaptılar ve tura katıldı. Hem Zehra hem ben hem de onu orada gören herkeste çok güzel bir farkındalık sağlandı. Bu sene de "Kleopatra Bisiklet Festivali'ne gelirken Zehra ile hep iletişim halinde olduğum için "Ebru Hanım ben de Kleopatra Bisiklet Festivali'ne gelmek istiyorum" dedi. "Hemen" dedim. Zehra'nın bu sefer Mersin Bisiklet Derneği Başkanı Süleyman Uygun'la iletişim kurmalarını sağladım. Umut'la Zehra, buradalar 3 gündür. Beraber akşam karanlığında, Mersin'den Tarsus'a Umut önde, Zehra arkada bisiklet sürerek buraya kadar geldiler" diye konuştu.
"Çok neşeliler, çok heyecanlılar. Onları böyle görünce biz de çok mutlu oluyoruz"
Mersin Bisiklet Derneği Başkanı Süleyman Uygun ise Umut ile "Pedala Engel Yoktur" projesi ile tanıştığını anlattı. Bir süre sonra irtibatı kaybettiklerini söyleyen Uygun, "Yeniden buluşuldu, yollarımız yeniden kesişti" dedi.
Zehra ve Umut'un festivale katılım sürecini de anlatan Uygun, "Umut arkadaşımız kopilot oldu. İlk defa bu arada iki görme engelli arkadaşımız tandem kullanıyor. Birisi yüzde 35 görüyor, diğeri ise yüzde 100 göremiyor. Ama bu onların güvenini daha da çok artırıyor. Mersin'den buraya kadar pedalladılar. Çok neşeliler, çok heyecanlılar. Onları böyle görünce biz de çok mutlu oluyoruz. Bizim de enerjimiz yükseliyor" şeklinde konuştu.
Yüzde 35 görme engeli bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi'nde görev yapan personeli Umutcan Kurt, "Bisiklete pandemi öncesi başladım. Görme sıkıntım olduğu için biraz korkarak başladım ama Süleyman ağabeyimle bu korkuyu yenip buraya kadar geldim. Cuma günü arkadaşı alıp buraya kadar gelmeyi başardık tek başımıza olmamıza rağmen. Dün gezimiz çok güzeldi. Zehra'yla çok uyum sağladık" ifadelerini kulllandı.
Bisikleti çok farklı bir yaşam kültürü olarak gördüğünü söyleyen Kurt, "Bisiklet kullananlara yol açmamız gerekiyor. Sonuçta bizim üstümüzde sadece bedenimiz ve altımızda 20 kiloluk bisikletler var. Bisiklet yolunun bize ait olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyoruz. İnşallah güvenli ve sorunsuz bir şekilde bisiklet sürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
"Farklı insanlarla tanışmak, bisiklet sürmek hepsi güzel"
Yüzde 100 görme engeli bulunan üniversite öğrencisi Zehra Aslanlı, "Farklı şeyleri, insanların arasına katılmayı, insanlarla birlikte olmayı seviyorum. Bunlardan birisi de bisiklet sürmek. Bu bisikleti sürmek için her imkanı denedim. Buraya geldiğim, buraya katıldığım için mutluyum. Yollarda inişler, çıkışlar çok güzel bir şekilde geldi. Çok eğlenceli oldu. Çadırda kalmak ayrı bir deneyim. Farklı insanlarla tanışmak, bisiklet sürmek hepsi güzel. Talebim engellilere karşı bakış açısının değişmesi. Farklılıklarımızla hep birlikte sürekli beraber olmak. Farklı etkinliklerde de burada da sürekli erişilebilir bir hayat diliyorum" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2026 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan "Bir Meslek Bir Umut" isimli teknik destek faaliyetinin sözleşmesi Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca ile Kars Denetimli Serbestlik Müdürü
Bursa’da Gemlik-Mudanya sahil yolu, Kurşunlu Mahallesi’nden itibaren meydana gelen heyelan sebebiyle trafiğe kapandı.Edinilen bilgilere göre, bölgede etkili olan yağışların ardından yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları yolu trafiğe kapadı. Güvenlik ger
Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük