MENÜ

Portekiz, sigara ve tütün ürünlerinin tüketim ve satışını kısıtlayan yasayı onayladı

Portekiz hükümeti, 2040 yılına kadar sigara kullanmayan sağlıklı yeni nesiller hedefiyle sigara ve tütün ürünlerinin tüketimini ve satışını kısıtlayan...

Yayınlanma: 11 Mayıs 2023 18:48 Güncelleme: 07 Eylül 2025 22:48
Portekiz, sigara ve tütün ürünlerinin tüketim ve satışını kısıtlayan yasayı onayladı

Portekiz hükümeti, 2040 yılına kadar sigara kullanmayan sağlıklı yeni nesiller hedefiyle sigara ve tütün ürünlerinin tüketimini ve satışını kısıtlayan yasayı onayladı.

Portekiz hükümeti, sigara kullanmayan sağlıklı yeni nesiller hedefi ile 2007 yılında kabul edilen tütün karşıtı yasada yeni düzenlemeler yaparak tütün içilebilir alanların kısıtlanması ve tütün satış noktalarının azaltılması için harekete geçti. Portekiz hükümetinin, "2040 yılına kadar dumansız bir nesil" sözleriyle sunduğu tütün karşıtı yasadaki yeni değişiklikler Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırken, yasakların 23 Ekim tarihinden itibaren adım adım yürürlüğe gireceği bildirildi.

Yasadaki değişikler ile eskiden restoranlar ve diğer bazı noktalarla kısıtlı olan sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu alanlar genişletilerek, bu alanlarda sigara ve tütün ürünlerinin satışı da engelleniyor. Yeni yasaya göre, ülkedeki tüm restoran, bar ve kafelerde kapı, pencere ve örtülü olan terasların yanı sıra okullar, hastaneler, spor salonları, duraklar ve daha birçok binada sigara ve tütün ürünlerinin kullanımına 2024 yılının Ocak ayından itibaren izin verilmeyecek.

Ülkede 2025 yılından itibaren restoran, tiyatro, benzin istasyonları ve otomatlarda tütün satışını yasaklayacak olan yasa ile 2025'den sonra ise sigara ve tütün ürünlerinin satış yetkisi sadece bu işle ilgilenen tütün mağazaları ile havaalanlarına verilecek.

Elektronik sigaraya da kısıtlama getirildi

Tütün karşıtı yasadaki yeni değişikliklerde elektronik sigara ve ısıtılmış tütün tüketimine de çeşitli kısıtlamalar getirildi. Tütünle kıyaslanan ve tüketicilerde sağlığa zararsız olduğu yanılgısına neden olan bu ürünlerin de üzerlerine sağlığa zararlı oldukları konusunda metin ve fotoğraflar içeren uyarıların koyulacağı ve aromalı ürünlerin ise yasaklanacağı belirtildi.

Portekiz Sağlık Bakanı Manuel Pizarro, sigara ve tütün tüketiminin ülkede ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekerek, tütün karşıtı yasadaki bu yeni değişikliklerin sağlığın geliştirilmesi ve vatandaşların çevredeki tütün dumanından korunmaları amacıyla hayata geçirildiğini ifade etti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Yaz aylarında en çok görülen hastalıklar ve korunma yolları

Yaz aylarında en çok görülen hastalıklar ve korunma yolları

Yaz aylarında etkisini artıran yüksek sıcaklıklar ve nem oranları, insan sağlığını tehdit eden birçok hastalığın görülme sıklığını artırıyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin de etkisiyle sıcak hava dalgalarının daha sık ve daha uzun süreli yaşandığını, bun

Geç uyumak sağlığı nasıl etkiliyor?

Geç uyumak sağlığı nasıl etkiliyor?

Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar günlük yaşamın vazgeçilmez parçaları haline gelirken, uzmanlar özellikle gece saatlerinde artan ekran kullanımının uyku sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda yayımlanan araştırma

Genel Cerrahi Uzmanı Yılmaz: "40 yaş üzerindeki bireylerde mide kanseri riski daha yüksektir"

Genel Cerrahi Uzmanı Yılmaz: "40 yaş üzerindeki bireylerde mide kanseri riski daha yüksektir"

Özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde mide kanseri riskinin daha yüksek olduğunu aktaran Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Serkan Yılmaz, "Midede yanma, ekşime, halsizlik ve aşırı kilo kaybı gibi şikayetlerin önemsenmesi gerekiyor" dedi.Elazı

Kolon kanserinde kişiye özel dönem

Kolon kanserinde kişiye özel dönem

En sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanserinde, son yıllarda yaşanan bilimsel gelişmeler tedavi yaklaşımını kökten değiştirdi. Uzmanlar, kolon kanserinin artık tek tip bir hastalık olarak değil, her hastanın genetik özelliklerine göre farklı

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Aksoy hasta kabulüne başladı

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Aksoy hasta kabulüne başladı

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine atanan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Aksoy hasta kabulüne başladı.Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yeni doktor atamaları devam ediyor. Bu kapsamda hastanenin Psikiyatri Polikliniğine atanan Dr.

Vertigoya dikkat: "Son dönemde daha sık karşılaşmaya başlandı"

Vertigoya dikkat: "Son dönemde daha sık karşılaşmaya başlandı"

Toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen vertigoya karşı uyaran uzmanlar, "Hastalar genellikle etrafın dönmesi ya da kendilerinin döndüğü şeklinde tanımlıyorlar. Son dönemde daha sık karşılaşmaya başlandı, en önemli sebebi, insanların daha hareketsiz olması.

Kemikler mahallesinin içme suyu isale hattı yenilendi

Kemikler mahallesinin içme suyu isale hattı yenilendi

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, Milas Kemikler Mahallesinin su isale hattını yeniledi. Mülkiyeti vatandaşlara ait araziler içinde geçen ve yaz aylarında kireçlenmeye bağlı tıkanmaların yaşandığı 2 bin 500 me

Karatay’ın sağlık altyapısı güçleniyor

Karatay’ın sağlık altyapısı güçleniyor

Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, hayırsever iş insanı Ahmet Yaşar Eşmekaya ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle Erenler Mahallesi’ne kazandırılan Ahmet Yaşar Eşmekaya Aile Sağlığı Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. 32 milyon liralık

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30