Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:34 Konya’da 4 katlı apartmanda patlama ve yangın: 1’i ağır 12 yaralı02:16 Konya’da 4 katlı binanın 3. katında meydana gelen doğal gaz patlamasında 4...02:12 Sultangazi’de ormanlık alanda korkutan yangın02:05 Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu aşırı sağcı aday önde tama...01:58 TFF 2. Lig’e yükselen Mardin 1969 Spor, şampiyonluk kupasını aldı01:34 Gaziosmanpaşa’da husumetlisinden kaçarak kafeye saklanan genç, silahlı sald...01:30 CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldırıda bulunan şahsın saldırıdan önceki g...01:16 Ankara’da asker eğlencesinde çıkan kavga kamerada01:14 Motosiklet yolun karşısına geçen yayaya çarptı: 2 yaralı01:09 Tünelde yapılan sollama kazayla sonuçlandı: 2’si çocuk 5 yaralı01:00 Siverek’te otomobil tıra çarptı: 1 ölü, 1 yaralı00:52 Derecik’te şiddetli fırtına önüne ne aldıysa götürdü... O anlar kamerada00:27 Ordu’da mutfak tüpü patladı, faciadan dönüldü00:22 Tekme ve yumrukların havada uçuştuğu düğün kavgasında polis memurları arada...00:15 Malatya’da 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı00:10 D-100 kara yolunda elektrikli bisiklet ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 1 ya...23:53 Malatya’da üç aracın karıştığı kazada 4 kişi yaralandı23:52 Beşiktaşlı Fernandes’e lazer tutan taraftar gözaltına alındı23:50 Narkotik köpeği tepki verdi, klimaların arasından binlerce uyuşturucu çıktı23:48 Daireyi saran alevler apartman sakinlerini çatıya çıkarttı
Sağlık 24 Nisan 2025 - 10:27 Yorum: 0

Prof. Dr. Alptekin: "Sıtma eradike edildi diye mücadeleyi bırakmak büyük bir hata olur"

Sivrisineklerin sıtmanın yanı sıra birçok virüs ve parazite taşıyıcılık yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Davut Alptekin, "Sıtma eradike edildi diye mücadeleyi bırakmak büyük bir hata olur" dedi.Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi...

Prof. Dr. Alptekin: 'Sıtma eradike edildi diye mücadeleyi bırakmak büyük bir hata olur'

Sivrisineklerin sıtmanın yanı sıra birçok virüs ve parazite taşıyıcılık yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Davut Alptekin, "Sıtma eradike edildi diye mücadeleyi bırakmak büyük bir hata olur" dedi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Alptekin, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya genelinde sıtma vakalarının azalsa da ciddi boyutlarda sürdüğünü, sivrisineklerle etkin mücadelenin sadece sıtma değil, yeni ortaya çıkan tehlikeli viral hastalıklar açısından da hayati olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Alptekin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kasım 2024 itibarıyla 44 ülkeyi sıtmadan arınmış olarak sertifikalandırdığını, hala 83 ülkede görüldüğünü, ancak 25’inde yıllık vaka sayısının 10’un altına düştüğünü belirtti.
Türkiye’nin sıtma ile mücadelesinde Adana’nın özel bir yere sahip olduğuna değinen Prof. Dr. Alptekin, "Atatürk, 1925 yılında Adana’yı ziyaretinde sıtma vakalarının çokluğunu görerek müdahale talimatı vermiştir. Bu kapsamda 1928’de Adana’da Sıtma Enstitüsü kurulmuştur. Bu enstitü, DSÖ’nün desteğiyle hem eğitim hem de sahada mücadele açısından çok önemli bir merkez olmuştur" dedi.

Türkiye’de yerli sıtma vakası 2014’ten bu yana yok
Ülkemizde en son yerli sıtma vakalarının 2010-2013 yıllarında Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de görüldüğünü hatırlatan Alptekin, "Bu vakalar nüks olarak kayda geçti ve 2014 yılından itibaren yerli vaka bildirilmedi" şeklinde konuştu.
Adana örneği üzerinden konuşan Alptekin, Sepici Mahallesi’nde 1990’lara kadar günlük sıtma vakaları görüldüğünü, baraj çevresindeki sazlık alanların ıslah edilmesiyle Anofel türü sivrisineklerin üreme alanlarının ortadan kaldırıldığını ve vakaların tamamen sona erdiğini aktardı.
Özellikle Batı Nil Virüsü (BNV) ve Dang hummasının Avrupa’da yaygınlaştığına vurgu yapan Prof. Dr. Alptekin, "Türkiye’de de BNV’nin tespit edilmiş durumda; Dang humması ise henüz resmi kayıtlarda yok. Ancak bu hastalıkların vektörleri olan Aedes aegypti ve Aedes albopictus türleri artık Türkiye’de de gözlemleniyor. Sıtma eradike edildi diye mücadeleyi bırakmak büyük bir hata olur. İnsektisitlerin etkinliğinin bilimsel olarak test edilmesi, yalnızca sivrisineklerle değil, tatarcık, ev sineği ve kene gibi diğer vektörlerle de etkin mücadele yapılması gerekiyor" diye konuştu.
Sivrisineklerin sıtmanın yanı sıra birçok virüs ve parazite taşıyıcılık yaptığına da değinen Alptekin, bu küçük canlıların halk sağlığı üzerindeki etkisinin asla küçümsenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Şenay Korkmaz
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber