Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu, “Çocuklarımızda ve gençlerimizde bir peygamber ahlakı oluşturmak istiyorsak artık standart tanımları bir kenara bırakıp, tanıtmak yerine önce tanımaya çalış...
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu, “Çocuklarımızda ve gençlerimizde bir peygamber ahlakı oluşturmak istiyorsak artık standart tanımları bir kenara bırakıp, tanıtmak yerine önce tanımaya çalışmamız gerekiyor” dedi.
Kastamonu’da Mevlid-i Nebi Haftası ve Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri münasebetiyle konferans düzenlendi. Kastamonu Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta konuşan Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu, “Dünya her geçen gün keşke daha iyiye gidebilseydi. Peygamber Efendimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) doğduğu gün, cahiliye dönemi olarak biliniyordu. Cahiliye sadece bilgisizlikle ilişikli bir kavram değil. Yaradılışı ve yaradanı tanımadığı için bu insanlar cehalet batağında yüzüyordu. Bu yüzden Cenab-ı Hak, ’ey habibim, kulum’ dediği Peygamber Efendimizi (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) gönderdi. Peygamberimizi anlamak için bu kadar yeterli değil. Şahsiyet inşasında anne karnında başlayan bu sürecin 6-7 yılda yüzde 60-65’i şekillendiği bugün bilim adamları söylüyor. Bizim 6-7 yılımız aile ortamında geçiyor. O yüzden annenin ve babanın, kardeşlerin, aile büyüklerinin, aile çevresinin sunduğu imkanlar ya da eksik bıraktıkları çocuklarının karakterlerini tıpkı taşa yazar gibi nakşediliyor. Orada bir kusur, orada bir hata, orada bir ihmal var ise ilerleyen zamanlarda bu ihmalin faturasını sadece o insan değil, o insan ile muhatap olan hemen herkes ödemek durumunda kalıyor. Okul çağında öğretmenler, en çok ailesinde sorun yaşayan çocuklardan şikayet ederler. Çünkü onlar ya sevgisizliğe, ya ilgisizliğe, bazen şiddete maruz kalmış olabilirler, arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle, çevresiyle hep sorun üreten insanlar olarak muhatap olurlar. Demek ki Peygamber Efendimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) örnekliğinde önce sağlam ve güçlü bir aile var. Bugün şahsiyet inşası derken Peygamber Efendimizi (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) önce iyi bir baba olarak modellemek durumundayız. Çocuklarımıza öğüt verirken ya da örnek verirken Peygamberimiz (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) olsaydı acaba burada ne yapardı sorusunu sormalıyız" dedi.
"Çocuklarımız zihnen ve ruhen bize ait olma vasfını her geçen gün maalesef kaybediyorlar"
"Bugün çocuklarımıza iyi model olmakta zorlanıyoruz" ifadelerine yer veren Çapcıoğlu, "Çünkü her ne kadar nüfustaki kayıtları bizlerde görünse de çocuklarımız zihnen ve ruhen bize ait olma vasfını her geçen gün maalesef kaybediyorlar. Peygamberimizi (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) anlatan bizler, çocuklarımızın zihnine, onların karakterine, onu modellemekte zorlanıyoruz. Çünkü sorumluluk sahibi olan bizler, Peygamber Efendimizi (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) anlatırken ilk soruyu kendimize sormak yerine bizden sonraki nesillerde bunun cevabını bulmaya çalışıyorlar. Aslında bizler gerçekten Peygamber Efendimizi (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) iyi örneklendirebilen insanlar olabilseydik emin olun bizden sonraki nesillerde de Peygamber Efendimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) ahlaki örnekliği devam etme şansı ve imkanı bulacak. Dışa baktığımızda pek çok sorunla karşılaştığımız aşikar. Ancak kolaycılık yapıp ‘ne yapalım, çağ böyle, çocuklar bizim çocuğumuz değil, bizden çok onları etkileyen sosyal medya, dijital ortamlar, fenomenler var, çocuklar bizden çıkıyor’ diyebilirsiniz. Benim de iki çocuğum var. Sizleri çok iyi anlıyorum. Hepimiz zorlanıyoruz. Bütün insanlık burada zorlanıyor. Çocuklarımızda ve gençlerimizde bir Peygamber ahlakı oluşturmak istiyorsak artık standart tanımları bir kenara bırakıp, tanıtmak yerine önce tanımaya çalışmamız gerekiyor. Herhangi bir sorun gördüğümüzde onu çözmenin yolu teşhis etmekten geçiyor. Bizim tanımadan tanımlama gibi bir sorunumuz var. Peygamber Efendimizi (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) doğru tanırsak, çocuklarımıza da onu tanımlama şansına sahip oluruz. Öncelikle Peygamberimizi tanımak demek, yoksunlukları ve yoksullukları tanımak demek” diye konuştu.
Kastamonu İl Müftülüğünün başlattığı ’yetim projesi’nin önemine dikkat çeken Çapcıoğlu, “Bu proje çerçevesinde yetimler himaye ediliyor. Tıpkı Peygamberimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) yaptığı gibi, onlara kol kanat gerecek, koruyucu ailelere ihtiyaç var. Peygamberimiz (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) kendisi yetim büyüdüğü için yetimlerin babası olarak tasvip edildi ve bütün yokluğu, yoksulluğu ve acıyı tecrübe eden bir insan olarak yetimleri himaye eden bir profildi, insandı” şeklinde konuştu.
“Karanlıklar içerisinde kalplerin taşlaşmış, gözü kararmış, insanlık değerlerini yitirmiş, vicdanlarını kaybetmiş, insanlığın bir Peygamber bekleme şansı yoktur, gelmeyecektir”
Daha sonra konuşan Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin ise, "Peygamberimizin (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) şahsiyetinde, kişiliğinde yaşanan İslam ile bir asr-ı saadet, bir İslam medeniyeti inşa edildi. Karanlıklar içerisinde, kalplerin taşlaşmış, gözü kararmış, insanlık değerlerini yitirmiş, vicdanlarını kaybetmiş, insanlığın bir peygamber bekleme şansı yoktur, gelmeyecektir. Çünkü son peygamber (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) gönderilmiştir. O zaman bugünki insanlığın kurtuluşu için ise peygamberimizin veda hutbesinde 100 bini aşan sahabe-i kiramın şahsında bütün insanlığa verdiği şu mesaja sımsıkı sarılmaktan başka kurtuluş çaresi yoktur. Efendimiz (Sallallahü teala aleyhi ve sellem) buyuruyor ki "Ben size iki emanet bırakıyorum. Bunlara sımsıkı sarıldıkça bir daha garabete, sapıklığa düşmezsiniz. ’Birisi Allah’ın kelamı Kur’an-ı Kerim, diğeri de sünneti seniyemdir" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) öncülüğünde “Bilimin Işığında Gazze” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Gazze’de yaşanan insanlık dramının akademik bir perspektifle ele alındığı söyleşinin moderatörlüğünü, Siirt Ünivers
Kongreyi büyük bir coşku, heyecan ve kardeşlik atmosferi içerisinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Doğru, şahsını bu göreve layık gören delegelere teşekkür etti. Doğru, kongreye teşrif ederek kendilerini onurlandıran HÜDA PAR Genel B
Olay, ilçeye Abdulkadir Paşa Mahallesi Azizler Sokak TOKİ konutları 10. Etap apartmanın girişinde meydana geldi. 33 DRP 45 plakalı motosiklet, sahibi tarafından apartman girişine park etti. İşe gitmek için motosikletini almaya gelen M.P. aracını yerinde b
İçişleri Bakanlığı, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancıların başvuru, denetim ve değerlendirme süreçlerinin 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında yürütüldüğünü bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ba
Karesi ilçesine bağlı Kocaavşar Mahallesi'nde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Arazide başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı. Haber verilmesi üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
İşgal altındaki Kudüs'te 458 siyonist, pazartesi sabahı Mağribiler Kapısı üzerinden Mescid-i Aksa'nın avlularına baskın düzenledi. Siyonistlerin, işgal güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri altında gruplar halinde Harem-i Şerif'e girdiği bildirildi. Kudüs
Mersin Valisi Atilla Toros başkanlığında Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda il genelindeki güvenlik ve asayiş çalışmaları, alınan tedbirler, suç ve suçlulara yönelik gerçekleştirilen operasyonlar ile diğer güvenlik ko
Yapay zeka verileri doğrultusunda belirlenen tarımsal sulama alanlarında yapılan incelemelerde, trafolardan 11’inin hiçbir kaydının bulunmadığı, 6 kayıtlı trafoda ise kaçak elektrik kullanıldığı belirlendi. Şirket, özellikle tarımsal sulama faaliyetlerin
Malatya'da silahlı saldırı: 1 yaralı
Çocukların eğitim sürecinde güvenliğine yönelik iş birliği protokolü imzalandı
03Amasya'da yolcu otobüsü şarampole uçtu: 2'si ağır 24 yaralı
04Danimarka, ABD ve Grönland arasında imzalar atılıyor
05Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu bugün başlıyor
06TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası 19 Ekim'e kadar sürecek
07Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı düzenlendi
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor