Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası "Acaba beklenen İstanbul depremini tetikler mi?" sorusuna Prof.
Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası "Acaba beklenen İstanbul depremini tetikler mi?" sorusuna Prof. Dr. Zeki Gündüz, "İkisi farklı fay hattı üzerinde iller. Bu yüzden olası İstanbul depremini etkileyebileceği pek mümkün değil" dedi.
Sabaha karşı saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem birçok kentte de hissedildi ve 10 ilde çok sayıda bina yıkıldı. Yaşanan büyük deprem sonrası değerlendirmelerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Gündüz hasarlı binalar ile ilgili de uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Zeki Gündüz ayrıca beklenen İstanbul depremi ile ilgili olarak da, "Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen bir depremin İstanbul'u etkilemesi pek mümkün değil" dedi.
Deprem bölgesinde yaşanan kış şartlarından dolayı yardımların çok daha önemli olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Zeki Gündüz, "Ülkemizde deprem üreten iki tane fay hattı var. Biri Kuzey Anadolu, biri Doğu Anadolu Fay Hattı. Bu deprem Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleşti. Bu fay hatları sürekli belirli periyotlarda deprem üretmektedir. 180 km civarında bir kırılma meydana geldi. Bu kırılmanın medyana getirdiği bir boşalma hadisesi var. Fay hattının her iki ucunda da ileriki dönemlerde bir enerji birikmesi söz konusu. Bize düşen görev, nerde ne kadarlık bir deprem olduğunu öğrenmek değil depreme karşı hazırlıklı olmak. Binalarımızı, yapılarımızı sağlam hale getirmeliyiz. Binalarımız eski. En hızlı şekilde kentsel dönüşüme gidilmeli ve riskler en aza indirilmelidir" dedi.
"Farklı fay hattı üzerindeler, etkilemesi mümkün değil"
"İstanbul'u etkileyecek bir depremi tetikler mi" sorusu doğrultusunda da Prof. Dr. Gündüz, "Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen bir depremin İstanbul'u etkilemesi pek mümkün değil tabi ki. Ayrı bir fay hattı üzerinde. Fakat sonuç itibariyle İstanbul'daki binalarımız da aynı riski maalesef taşımaktadır. Yapı stokumuz oldukça eski" şeklinde konuştu.
"Artçılar 1 yıla kadar devam edebilir, hasarlı binalara girmeyin"
Hasarlı binalar konusunda da yaşanabilecek artçılar dolayısıyla uyarılarda bulunan Prof. Dr. Gündüz, "Kandilli 7.4 olarak açıklamış ama dış kaynaklardan daha şiddetli deprem olduğu noktasında gelen haberler var. Belli bir süre geçtikten sonra bununla alakalı daha doğru değerler ortaya çıkacaktır. Büyük bir deprem sonuçta ve burada artçı depremler olacaktır. Bu artçı depremler sırasında hasarlı binalara girilmemesi gerekmektedir. Çünkü artçıların da yıkıcı etkisi oluyor. 2-3 ay boyunca azalarak devam edeceği gibi 1 yıla kadar artçılar devam edebilir" diyerek sözlerini sonlandırdı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna ve Donbass'taki "özel askeri harekatı" kapsamında son 24 saatte yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Bakanlığın açıklamasına göre, Rus birlikleri Harkov bölgesinde kuşatma altında bulunan geniş alandaki 7
Diyarbakır'ın Eğil ilçesi ile yaklaşık 5 kırsal mahalle ve 6 mezrayı birbirinden ayran Dicle Barajından uzun bir süredir feribot seferleri farklı gerekçelerle iptal edilmiş durumda. İlçe sakinleri, söz konusu uygulamadan dolayı kırsaldaki insanların ilçey
Siirt’te iş arayan vatandaşların yanı sıra işletmelerin personel ihtiyacı da devam ediyor. Özellikle kafe, restoran ve benzeri hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, ihtiyaç duydukları çalışanları bulmakta zaman zaman güçlük çekiyor. Kent merk
Çocukların ve gençlerin ekran karşısında geçirdiği sürenin her geçen gün artması, ekran bağımlılığının dikkat, saldırganlık, sosyalleşme, aile ilişkileri ve günlük yaşam üzerindeki etkilerini yeniden gündeme getiriyor. Ekran kullanımının çocukların geliş
Libya'daki siyasi çıkmazı aşmak için alternatif bir mekanizma olarak, Libya'nın doğusundan ve batısından dörder temsilciden oluşan "4+4" Komitesi, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafından kurulmuştu. 30 Ağustos'ta komite, Trablus'ta Yü
UCM Başsavcı Yardımcısı Nazhat Shameem Khan, Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Khan, CNN'e verdiği röportajda, savcılık makamının Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama kararlarını geri çekmek için her
Yerel medyaya göre, büyük bir tayfunun neden olduğu şiddetli yağmurlar Japonya'nın doğusundaki Kanto bölgesinde etkili oldu ve toprak kaymalarına yol açtı. Kyodo News'e göre, toprak kaymaları sonucu evlerinin yıkılmasıyla 70'li ve 80'li yaşlarında iki kad
İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinin kuzeydoğusunda yer alan Silvad beldesine sabah saatlerinde baskın düzenleyen işgalciler, işgal rejimi askerlerinin koruması altında 3 Filistinliye ait onlarca hayvana el koydu. Baskın sırasında beldedeki ev
Malatya'da silahlı saldırı: 1 yaralı
Çocukların eğitim sürecinde güvenliğine yönelik iş birliği protokolü imzalandı
03Amasya'da yolcu otobüsü şarampole uçtu: 2'si ağır 24 yaralı
04Danimarka, ABD ve Grönland arasında imzalar atılıyor
05Deprem Enkazından Ekonomiye Yaklaşık 300 Milyon TL’lik Katkı
06Un, Su Ve Tuz Birleşiyor, Kış Lezzetleri Ortaya Çıkıyor
07Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu bugün başlıyor
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor