Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
10:53 83 yaşındaki Fatma teyze her gün evinin önünü süpürerek örnek oluyor10:51 Tek oyla kaybetti, çok konuşulacak bir hukuk mücadelesi başlattı10:51 Bahçeli: "BM, Filistin sorununun çözümünde aciz durumdadır. Konsey yapısı n...10:49 Vali Elban, İzmir Ekonomi’de projeleri dinleyip gençlerle sohbet etti10:48 Başkan Önal: "Muhtarlarımızla dayanışma içinde olacağız"10:48 Türkiye en fazla döner ve köfte seviyor10:47 Biden’dan Mısır ve Katar’a ateşkes için çalışma çağrısı10:47 Batman’da belediye personelinden örnek davranış10:47 Uzmanı konuştu: "Tavuk fiyatlarına yüzde 200 zam haberleri asılsız"10:47 Suç makinesi yakayı ele verdi10:47 MHP Lideri Bahçeli: "İsrail’in Gazze’de işlemiş olduğu soykırım suçunun tak...10:46 Bilecik’te dilenci kadın zabıtan kurtulmak için sokak ortasına tuvaletini y...10:46 Eskişehir’in ihracatı arttı, ithalatı azaldı10:45 MHP Lideri Bahçeli: "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni sorgulayan, karala...10:43 Sanat Akademisi öğrencileri Türkiye’nin gururu oldu10:42 Turhal Belediyesi şeffaflık vurgusuyla borç çizelgelerini paylaştı10:42 hummel Türkiye, marka yüzü Sıla Türkoğlu ile birlikte yeni koleksiyonunu ta...10:42 Kar ve yağmur sularıyla coşan Çır Şelalesi dron ile görüntülendi10:41 Medical Point, ’En İyi İşveren Ödülü’nü alan tek hastane oldu10:41 Başkan Yazıcıoğlu: “Kendi öz kaynaklarımızla üretip, Tokat’ı daha yaşanabil...
Sağlık 16 Temmuz 2018 - 11:33 Yorum: 0

Prof. Dr. Şafak: “Dondurmayı ısırmayın, ağızda eritin”

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, dondurmanın ısırarak ve büyük parçalar halinde yenildiğinde mide-bağırsak sorunlarına...

Prof. Dr. Şafak: “Dondurmayı ısırmayın, ağızda eritin”

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, dondurmanın ısırarak ve büyük parçalar halinde yenildiğinde mide-bağırsak sorunlarına yol açtığını belirtti. Şafak, "Çocukların günde 100 gramdan fazla dondurma tüketmesi sakıncalı" dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, dondurmanın ısırarak yenildiğinde mide-bağırsak sorunlarına yol açtığını kaydetti.

"Çocuklar için besin değeri yüksek"

Mustafa Asım Şafak, dondurmanın tamamen doğal içerikler ile hazırlandığında son derece sağlıklı bir ürün olduğunu belirterek, süt, yoğurt veya peynir tüketmeyen çocukların yeterli kalsiyum almasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Sadece süt, şeker ve salep ile üretilen dondurmanın çocukların beslenmesinde güvenle kullanılabileceğini aktaran Şafak, "Üretiminde süt yerine süt tozu, şeker yerine yapay tatlandırıcılar veya glukoz şurubu, gerçek meyve ekstreleri yerine de meyve aromaları ve gıda boyalarının kullanılması, dondurmayı sağlığı tehdit eden bir besin haline dönüştürebilir. Bu nedenle günlük olarak yapılan ve doğal ürünler kullanıldığı bilinen yerlerden alınan dondurma tüketilmeli ya da evde doğal ürünler kullanılarak dondurma yapılmalıdır" dedi.

Dondurmanın doğal ve sağlıklı şekilde üretilmesinin yanı sıra tüketiminin de bazı kurallara uygun ve sınırlı miktarda olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şafak, ebeveynleri uyararak, çocukların günde 100 gramdan fazla dondurma tüketmesinin sakıncalı olduğunu dile getirdi.

"Büyük parçalar halinde yutmak enfeksiyona yol açar"

Dondurmayı ısırarak ve büyük parçalar halinde yutarak yemenin mide bağırsak sistemini olumsuz etkilediğinin altını çizen Şafak, "Dondurmayı ısırarak yemek, mide bölgesinde tahrişlere yol açabileceği gibi mide kramplarının oluşmasına da zemin hazırlar. Aynı şekilde üst solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar sırasında da dondurmaya bir süre ara verilmelidir. Sağlıklı dondurma seçildiği ve fazla miktarda tüketilmediği halde kişide kolay veya sık üst solunum yolu iltihaplanmaları oluşuyorsa, üst solunum yollarını tahriş eden başka bir rahatsızlık olabileceği akla gelmelidir. Örneğin kişide burun ve geniz tıkanıklığı şikayetleri varsa, sıkça ağızdan solumaya neden olan diğer durumlar da mevcutsa, ağız ve boğaz mukozası sürekli olarak bir miktar tahriş olmuş haldedir. Bu durumdaki hastaların soğuk bir besin yemesi ve içmesi, yüksek sesle veya uzun süre konuşması ya da tozlu ve kuru bir ortamda bulunması ile boğaz şikayetleri başlar. Boğazda batma ve yanma hissi, yutma sırasında takılma ve ağrı gibi belirtiler sıklıkla görülür. Bu durumda zaman geçmeden bir uzmana başvurulmalıdır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber