Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, yaz tatili sürecinde çocukların akademik gelişimi, ekran kullanımı ve dijital bağımlılık riskine ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Psikolog Atalay, yaz tatilinin pla
Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, yaz tatili sürecinde çocukların akademik gelişimi, ekran kullanımı ve dijital bağımlılık riskine ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Psikolog Atalay, yaz tatilinin plansız geçirilmesinin çocuklarda "yaz öğrenme kaybı" ve dijital bağımlılık riskini artırabileceğini belirtti.
Ailelerin çocuklarıyla birlikte günlük rutin oluşturması, ekran kullanımını bilinçli şekilde yönetmesi ve akademik becerilerin düzenli tekrar edilmesini sağlaması gerektiğini ifade eden Atalay, teknolojinin kontrollü kullanıldığında gelişime katkı sunduğunu, kontrolsüz kullanımın ise bağımlılık ve gelişimsel gerilemeye yol açabileceğini söyledi.
"Yazın öğrenme kaybı yaşanabiliyor"
Yaz tatilinin doğru değerlendirilmediği takdirde çocukların yıl boyunca edindikleri kazanımların bir kısmını kaybedebileceğini belirten Atalay "Özellikle yazın gelmesi ve okulların tatil olmasıyla beraber, çocukların yıl boyunca öğrendikleri akademik ya da diğer alanlardaki becerilerin kaybına yol açabilir; biz bu duruma 'yaz öğrenme kaybı' diyoruz. Eğer çocuklar yıl boyunca edindikleri becerileri günün herhangi bir saatinde, her gün düzenli olarak yarım saat bile tekrarlarsa, bu durum becerilerin korunması açısından çok kıymetli olur." dedi.
"Araştırmalar matematik becerilerinde ciddi kayıp yaşandığını gösteriyor"
Konuya ilişkin bilimsel araştırmalara dikkat çeken Atalay "Amerika'da 2008-2012 yılları arasında, yarım milyon insan üzerinde yapılan bir araştırma var. Bu araştırmada özellikle matematik becerileri ve düşük sosyoekonomik düzey gibi parametreler öne çıkmış. Risk grubunda olan bu çocukların, yıl boyunca öğrendikleri matematik becerilerinin yüzde 20 ile yüzde 30 civarını yazın kaybettiği görülmüş. Bu da beraberinde ciddi bir tehlikeyi ortaya çıkarıyor." ifadelerini kullandı.
"Bırakın çocuklar biraz sıkılsın"
Yaz tatilinin planlı geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Atalay "Bundan dolayı, yaz tatilinin başlamasıyla beraber bizim bir planlama yapmamız lazım. Çocuklar 'Sıkıldım' ya da 'Zaten yıl boyunca çalıştım' diyebilirler. Bırakın sıkılsınlar. Sıkılmak, zihnin üretmesini sağlar. Ancak biz ebeveynler olarak çocukların veya kendimizin sıkılmasına tahammül etmekte zorlanıyorsak, çocukların bu kısa süreli rahatlama arzusu büyük bir risk grubunun oluşmasına yol açar." diye konuştu.
"Ekran kullanımını bilinçli yönetmemiz gerekiyor"
Teknolojinin kontrollü kullanılmasının önemine değinen Atalay "Bu süre zarfında ekran kullanımını ne kadar bilinçli yönetirsek, o kadar sağlıklı bir ilerleme kaydedilir. Yetişkinlerde internet kullanımı dünya ortalaması günlük 6,5 saatken, Türkiye'de bu süre yaklaşık 7,5 saate ulaşmış durumda. Bu da aslında tehlikenin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Bu kısa süreli rahatlama hissi ve 'Sıkıldım' söylemleri, aslında planlanmamış zamanlardan kaynaklanıyor. Bu yüzden çocuklarla bir anlaşma yapmamız; süreleri, zamanları ve rutinleri planlamamız gerekiyor. Bunların hepsi çocukların gelişimi açısından çok kıymetlidir." dedi.
"Model ol, izle ve yönet anlayışı çok önemli"
Ailelerin çocuklarına örnek olması gerektiğini ifade eden Atalay "Ebeveynler bu tehlikenin farkında olmalı. Özellikle 'model ol, izle ve yönet' teması bu süre zarfında çok önemlidir. Sınırların net olması, sabır ve sebat gösterilmesi çok kıymetli kavramlardır. Sıkıntıya tahammül edebilen çocukların olması, çok daha verimli bir süreç ortaya çıkarır." şeklinde konuştu.
"Dijital bağımlılık oluşabilir"
Dijital bağımlılık riskinin gerçek olduğuna dikkat çeken Atalay, şöyle devam etti:
"Dikkat edilmezse dijital bağımlılık oluşur mu? sorusuna gelecek olursak; evet, dünyada da bahsedilen böyle bir tehlike söz konusu. Dijital bağımlılık oluşabilir çünkü karşımızda çok hızlı akan bir dinamik var. Bahsettiğimiz kuşak, 2010 ve sonrası doğanları kapsayan Alfa Kuşağı. Bu kuşak zaten teknolojinin içine doğdu. Şöyle düşünün: Radyonun yayılması ve belli bir kullanıcıya ulaşması için yaklaşık 39 yıl gerekirken ya da Twitter ve diğer sosyal mecraların belli bir kitleye ulaşması zaman alırken, bilinen basit bir oyun sadece 19 gün içerisinde 50 milyon kullanıcıya ulaştı. Eğer ebeveynler iyi birer dijital okuryazar değilse, bu tarz tehlikeler muhakkak söz konusu olacaktır. Bu durum, beyinde haz odaklı bir dinamik yaratarak bağımlılığa yol açar. Salt teknoloji kullanımı, bağımlılığı ve riskleri de beraberinde getirir."
"Çocuklarla ortak bir tatil planı hazırlayın"
Yaz tatilinin planlı geçirilmesine yönelik ailelere önerilerde bulunan Atalay "Aileler, tatili iyi bir şekilde değerlendirmeli. Bilgi odaklı olarak ne yapabilirler? Bütün zamanı planlasınlar. Çocukla karşılıklı bir anlaşma yapsınlar ve bu anlaşmanın altına hem ebeveyn hem de çocuk imza atsın. Her bütçeye uygun, illa çok pahalı olması gerekmeyen aktiviteler planlanabilir. Herkes kendi evinde, plastik atıklar gibi evdeki malzemeleri kullanarak basit oyuncaklar üretebilir." dedi.
"Teknoloji bilinçli kullanılırsa gelişime katkı sağlar"
Teknolojinin tamamen yasaklanması yerine bilinçli kullanılmasının önemine değinen Atalay "Tüm günleri planlayacak şekilde 'duygu saatleri' yapsınlar. Bu planın içinde, çocuğun pasif kalmadığı bilinçli bir teknoloji kullanımı yer almalı. Çünkü teknolojide hem pasif kullanım hem de etkileşimli ve iletişime dayalı bir dinamik vardır. Ebeveynler, çocukları hızlı ekran kullanımına değil, daha çok etkileşim içeren oyunlara yönlendirmelidir. Bunun için de iyi bir dijital okuryazarlık sürecine ihtiyaç var. Anne babalar bu konuda bilgi sahibi oldukça çocuklarını da eğitmeye başlayacaklardır. Teknolojinin yerli yerinde kullanımı çocukta güzel bir ilerleme sağlarken, kontrolsüz ve hızlı tüketimi gerilemeye yol açar." diye konuştu. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Uçağın kaybını doğruluyoruz, ancak Ukraynalı pilot başarılı bir şekilde fırlatma koltuğunu kullanarak kurtuldu, arama kurtarma ekipleriyle iletişime geçti ve muayene ve gerekli yardım için h
Orta Afrika Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Pierre Somse, başkentin Bimbo ve Mbaiki bölgelerinde 197 kolera vakasının doğrulanmasının ve 24 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ülkede kolera salgını ilan edildiğini duyurdu. Pierre Somse, virüsün yayılmasını
Ghebreyesus, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Avrupa'nın Dünya üzerindeki en hızlı ısınan kıta olup, küresel ortalamanın iki katı hızla ısındığını vurguladı. Avrupa'da şu anda 150 milyon insanın aşırı sıcak altında yaşadığını, yüzlerce kişinin öldüğü
AFAD son dakika verilerine göre Balıkesir Sındırgı merkezli 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, yerin 11.33 km. altında kaydedildi. (İLKHA) #DEPREM Büyüklük:4.0 (Mw) Yer:Sındırgı (Balıkesir) Tarih:2026-06-28 Saat:15:56:12 TSİ Enlem:39.18667
Kaza, Şahinbey ilçesine bağlı Güneykent Mahallesi’nde meydana geldi. 27 AAS 95 plakalı otomobil ile 27 AHD 050 plakalı hafif ticari araç çarpıştı. Kazada can kaybı ya da yaralanma yaşanmazken, araçllarda maddi hasar meydana geldi. (İLKHA) Gaziantep’te m
Ülkenin batı kesimlerinde etkisini artıran sıcak hava, kuraklık ve kuvvetli rüzgar nedeniyle Utah, Arizona ve çevre eyaletlerde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor. ABD Orman Yangınları İtfaiye Servisi tarafından yapılan açıklamada, ekip
İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, Bağdat'ta Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Hürmüz Boğazı'nın geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Irakçi, İran'ın yeni Irak hü
Gazze'deki sağlık kaynakları, siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit sayısının 73 bin 54'e, yaralı sayısının ise 173 bin 480'e yükseldiğini açıkladı. Son 24 saat içinde hastanelere 3 şehit ile 43 yaralının
Venezuela'daki depremlerde ölü sayısı 1450'ye yükseldi
Orduzu Pınarbaşı’nda Bıçaklı Kavga: 2 Yaralı
03Rusya: Zaporijya NGS'ye 60'tan fazla saldırı düzenlendi
04Türkiye'den Suudi Arabistan'daki helikopter kazasına taziye mesajı
05ABD ile İran, Hürmüz gerilimini düşürmek için Doha'da masaya oturuyor
06İletişim Başkanı Duran'dan, israilin 1915 olayları ile ilgili kararına tepki
07Çad’da yolcu teknesi alabora oldu: 11 ölü
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük