10’uncu yılını kutlayan alternatif portföy yönetim şirketi RePie Portföy’ün toplam portföy büyüklüğü 2,5 milyar doları geçti. Bu yıl yatırımlarında madencilik, enerji ve konaklama sektörlerine odaklanmayı hedefleyen şirket, ihracına hazırla...
10’uncu yılını kutlayan alternatif portföy yönetim şirketi RePie Portföy’ün toplam portföy büyüklüğü 2,5 milyar doları geçti. Bu yıl yatırımlarında madencilik, enerji ve konaklama sektörlerine odaklanmayı hedefleyen şirket, ihracına hazırlandığı Proje GYF’lerle de yatırımcısına yeni gayrimenkul yatırım fırsatları sunmayı amaçlıyor. Menkul Kıymet Yatırım Fonları büyüklüğünü yıl sonuna kadar 5 kat artırmaya odaklanan RePie Portföy, portföy büyüklüğünü yıl sonunda 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Küresel piyasalar, ABD’nin korumacılık duvarlarını yükseltmesiyle sert dalgalanmalara sahne olurken, dengeli bir portföyün kritik tamamlayıcısı olan uzun vadeli yatırımların önemlilerinden alternatif yatırım fonları pazarındaki büyüme sürüyor. Türkiye’de 2015 yılında RePie Portföy tarafından kurulan girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonları (GSYF ve GYF) ile başlayan alternatif yatırım fon pazarının büyüklüğü bugün 400 milyar lirayı aştı. Şirket, bu yıl 10’uncu yılını kutluyor.
Şirketin 10 yılda fonları kanalıyla 100’den fazla şirkete yatırım yaptıklarını açıklayan RePie Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, bu yatırımların Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağladığını belirtti. Çamlıbel, "Türkiye’de GSYF ve GYF lisansı alan ilk portföy yönetim şirketi olarak 2015 yılındaki kuruluşumuzdan bu yana geçen 10 yılda, Türkiye’de girişim ekosisteminin gelişmesinde yatırımlarımızla adeta bir dinamo rolü üstlendik. Fintekten mobiliteye, e-ticaretten perakendeye, sağlıktan akıllı şehir teknolojilerine, yenilenebilir enerjiden telekomünikasyona, gayrimenkulden ağırlamaya uzanan bir yelpazede 41 sektörde yatırımımız bulunuyor" dedi.
Hedef 3 milyar dolar portföy büyüklüğü
Yapılan açıklamaya göre, portföy büyüklüğü ve ihraç ettiği GSYF ve GYF sayısı bakımından alternatif yatırım fonu sektöründe yaklaşık yüzde 22 payla lider olan RePie Portföy’ün yatırım yaptığı girişimler arasında, Colendi ve ikas gibi Türkiye’nin en güçlü unicorn adaylarının yanında hızla büyüyen EasyCep, TurkNet, ModaNisa, ARF Bio, ACE Games ve Goldtag gibi teknoloji temelli çözümler geliştiren şirketler de yer alıyor.
Şirketin bugün itibarıyla toplam portföy büyüklüğü geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72 artışla yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaştı. Yıl sonu toplam portföy büyüklüğü hedefiyse 3 milyar dolar. Şirketin 47 adet girişim sermayesi yatırım fonunun toplam büyüklüğü 50,1 milyar lirayı aştı. 39 adet GYF’nin toplam büyüklüğü ise 32,8 milyar lirayı geçti. Şirket, GSYF ve GYF kategorilerinin ikisinde de yaklaşık yüzde 20 payla lider konumda yer alıyor.
Yatırımcılarına sundukları değerin, yaptıkları başarılı exit’lerle somutlaştığını aktaran Dr. Çamlıbel. "Değerlemesinin zirvesindeyken Getir’den yaptığımız exit’le yatırımcılarımızın yüzünü güldürdük. Mobilite alanında Türkiye’yi aşan başarısıyla öne çıkan BinBin ve Simit Sarayı’nın mamul tedarikçisi DMR Unlu Mamuller’in halka arzlarını diğer başarılı exit’lerimiz olarak sayabiliriz. Bu yılın ocak ayında, Türkî cumhuriyetler odağında fintek çözümleri sunan Turan’daki paylarımızın satışını gerçekleştirdik. Son olarak geçtiğimiz günlerde de online olarak tatil için villa kiralamayı herkes için kolaylaştıran TatildeKirala.com’dan çıkışımızı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
Stratejik yatırım önceliği enerji, maden ve konaklamada
RePie Portföy Genel Müdürü Altuğ Dayıoğlu da, gelecek hedefleri hakkında bilgi vererek, bu yıl ihraç edecekleri GSYF’lerle yatırımcılara yeni fırsatlar sunacaklarını söyledi. Dayıoğlu, "Bu yılki yatırım planlarımızda, stratejik önceliği olan üç ana sektöre odaklanıyoruz: enerji, madencilik ve konaklama. Bu sektörler, hem ülke kalkınması açısından çarpan etkisi yaratan alanlar hem de portföy çeşitliliğiyle yatırımcılarımız için sürdürülebilir büyüme imkânı sunuyor. Öte yandan, teknoloji yatırımlarında yapay zekâ odaklı girişimlere olan ilgimizi sürdürüyoruz" açıklamasını yaptı.
Kurumsal GSYF’ler alanında bu yıl yeni iş birliklerini duyurmaya hazırlandıklarını söyleyen Dayıoğlu, "Kurumlara özel olarak yapılandırdığımız bu fonlarla, şirketlerin kendi inovasyon ekosistemlerini oluşturmalarına katkı sunuyoruz. Şirketimizin deneyiminden ve sektörel uzmanlığından faydalanan şirketler, iş yüklerini azaltarak daha verimli ve odaklı bir şekilde stratejik hedeflerine yöneliyorlar" dedi.
Proje GYF’lerle portföyünü zenginleştirecek
Şirket, GYF’ler alanında da bu sene önemli bir atılım yapmayı hedefliyor. Proje GYF’ler, dağınık halde bulunan fonlama kaynaklarını kolektif bir yapı altında toplayarak, daha etkin ve organize bir şekilde kullanıma sunma imkânı sağlıyor.
2024 yılında çerçevesi belirlenen Proje GYF’ler alanında önemli bir ivme yakaladıklarını söyleyen Dayıoğlu, "Halihazırda 5 proje için hazırlık aşamasındayız; bu projeler gayrimenkulün en yüksek katma değeri sunduğu ‘arsadan exit’ modeline uygun şekilde yapılandırılıyor" dedi.
Altın, döviz bazlı serbest fonlar ve değişken fonlar öne çıkıyor
Alternatif yatırım fonları alanındaki iddiasını menkul kıymet yatırım fonlarına taşıyan RePie Portföy’ün 16 adet menkul kıymet yatırım fonu bulunuyor.
"Son dönemde artan piyasa oynaklığı, yatırımcı tercihlerinde farklılık oluşturdu. Uzun bir aradan sonra, Euro ve diğer alternatif para birimleri bazında yapılan yatırımlar da yeniden cazip hale gelmeye başladı. Bu dönemde, altın fonları ve döviz bazlı serbest fonlarımız öne çıkan alternatifler oldu" ifadelerini kullanan Dayıoğlu şunları söyledi: "Bunun yanında, farklı varlık sınıflarına yatırım yapabilme esnekliği sunan değişken fonlarımız, dalgalı dönemlerde dahi pozitif getiri sağlama konusunda başarılı performans sergileyerek öne çıkan fonlar arasında yer aldı. Değişken fonlarımız, son bir yılda yüzde 50’nin üzerinde getiri sağladı. Özellikle 1’inci Serbest Fonumuz, yıl başından bu yana yüzde 20, son bir yılda yüzde 90’ın, son 3 yılda ise yüzde 700’ün üzerinde getiri sağlayarak yatırımcısına ciddi bir değer kazandırdı."
Alternatif yatırım fonu sektörü 500 milyar lira sınırını geçecek
Alternatif yatırım fonu sektörünün büyüklüğünün bu yıl 500 milyar lira seviyesine ulaşmasını beklediklerini belirten Dayıoğlu, bu büyüyen piyasanın içinde banka dışı bağımsız portföy yönetim şirketi RePie Portföy olarak hem portföy büyüklüklerinin hem de karlılıklarının istikrarlı bir şekilde arttığını söyledi. Dayıoğlu, "2024 yılı sonu itibarıyla vergi öncesi brüt kârımızı önceki seneye göre yüzde 30 artırarak 263,3 milyon liraya çıkardık" diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde genç girişimci kardeşler Aytaç ve Ahmet Ünlükoç, 25 farklı üzüm çeşidinde bu yıl 700 bin fidan üretim hedefiyle hem bölge tarımına hem de istihdama güçlü bir ekonomik katkı sağlıyor. Fidan üretiminde 2 bin 500 kişiye istihdam
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışının fındık başta olmak üzere tarım ürünleri için yararlı olduğunu söyledi.Bölgede geçen haftalarda yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Haf
Aksa Enerji, Özbekistan’ın Buhara kentindeki 50 yıllık bir okulun spor salonunu yeniledi. Yenilenen salon, 700’den fazla öğrenciye spor yapma imkânı sunuyor. Şirketin faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda toplumsal gelişime katkı sunma vizyonuyla topluma
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Küresel ekonomik gelişmeler Türkiye için risklerle birlikte fırsatları da beraberinde getiriyor. 2026 yılı Türkiye ekonomisinin daha sağlam temellere oturduğu bir yıl olacak" dedi.Ankara Tic
Yılbaşı alışverişi için Edirne’yi tercih eden Bulgaristan vatandaşları, dönüş yolunda sınır kapılarında yoğunluğa neden oldu.Komşu ülke Bulgaristan’dan yılbaşı öncesi Edirne’ye gelen çok sayıda vatandaş, yeni yıl alışverişlerini tamamladıktan sonra ülkele
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılında, geçen yıla oranla yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık yani yaklaşık 100 milyar liraya yakın bir ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi" dedi.Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlığın
Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, müşterilerine daha kolay, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak amacıyla Mobil 186 uygulamasını yeniledi. Modern arayüzü ve sadeleştirilmiş işlem akışlarıyla tamamen kullanıcı dost
Mersin Valisi Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu.Mersin Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Toros, liman genişletme projesi kapsamında kurulan yeni otomasyon sistemini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Zi
İskenderun balıkçı barınağında denetim gerçekleştirildi
Çankırı’da kar yağışı etkili oluyor
03Malatya’da şüpheli valiz fünye ile patlatıldı
04Edirne’de 10 gündür süren su kesintisi mahalleliyi sokağa döktü
05Karaman’da eğitime kar tatili
06Esenyurt’ta hırdavat fabrikasında başlayan yangın geniş alana sıçradı
07Cami çıkışı otomobilin çarptığı Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı hayatını kaybetti
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük