Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:43 11 kişinin yaralandığı otobüs kazasının olay yeri havadan görüntülendi14:43 YÖK Başkanı Erol Özvar: "Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 99.8’i dolu"14:42 Yozgat’ta depremin izleri gün ışıyınca ortaya çıktı14:42 Maraş ve Tokat depremlerini önceden bildirmişti, İstanbul için rahatlatan t...14:41 Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı14:41 İl Emniyet Müdürü Arıbaş: "Olaylara karşı tüm tedbirleri alıyoruz"14:40 İstanbul’da Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında pazar günü bazı yollar tr...14:39 Contitech işçilerinden ‘keyfi işten çıkarma’ eylemi14:38 Organlarını başlayarak 4 hayata umut olan Melek, son yolculuğuna uğurlandı14:36 CHP lideri Özgür Özel, CHP TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar’ın cenaze nama...14:35 Metro Turizm otobüsü kaza yaptı: 11 yaralı14:35 Düzce’de eşit oy alan muhtarların seçimi yenilenecek14:35 Akdeniz Üniversitesi, Antalyalıların gıda ihtiyaçlarını karşılayacak14:31 Batman’da kolu paketleme makinesine sıkıştıran 1 işçi saatler sonra kurtarı...14:29 İstanbul’da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak14:29 UNCESCO Müzik şehri Şanlıurfa’da koro yarışmasında ödüller sahiplerini buld...14:28 Hz. Ömer’in adaleti ve hoşgörüsü Kahta’da sahnelendi14:26 Depremin vurduğu Sulusaray’da halı sahada cuma namazı kılındı14:25 Gastronomi kenti Gaziantep’te 40 TL’ye menü yemek hizmeti14:25 Meteorolojiden Bursa için sarı uyarı
Türkiye 17 Nisan 2022 - 10:08 Yorum: 0

Rizeli ahşap ustasının hayali

Rizeli ahşap ustası Şahin Çolak, akrep ve örümcekten yola çıkarak yaptığı minyatür at arabasının insanların kullanabilmesi için metalden olanını...

Rizeli ahşap ustasının hayali

Rizeli ahşap ustası Şahin Çolak, akrep ve örümcekten yola çıkarak yaptığı minyatür at arabasının insanların kullanabilmesi için metalden olanını yapmayı hedefliyor.

Ahşap ustası Şahin Çolak (64), ürettikleri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Daha önce pikniğe gittiği arkadaşının kendisinin bardağına daha fazla içecek doldurduğunu fark edince ahşaptan "Adalet Kupası" ismini verdiği ilginç bir bardak üreten Çolak bu kez örümcek ve akrebin yürüğünden yola çıkarak ahşaptan oyuncak bir at arabası üretti.

Ürettiği minyatürün ilerleyen zamanlarda insanların kullanabilecekleri büyüklükte olanını üreteceğini ifade eden Çolak, üretimde sınır tanımasa da mesleği olan ahşap ustalığının unutulmaya yüz tuttuğunu görünce üzüldüğünün de altını çiziyor.

Kendisine ait hobi atölyesinde ahşap üzerine hediyelik süs eşyaları üretimi ile adından söz ettiren ahşap ustası Şahin Çolak herhangi bir üniversite eğitimi almadığını ve doğanın güzelliklerinden yola çıkarak ürünler ortaya koyduğunu söyledi. Çolak "Ben mekatroniğin ders niteliğinde olanını bilmiyorum. Ben bu robotları deneme yanılma yöntemiyle, örümcek ve akrepten yola çıkarak yaptım. Şu anda yaptığım ölçümler bunun sadece formülünü, şifresini, yürüyüşünü ve yapımını öğrenmek içindi. Ben bu robotun ortam elverişli olduğu zaman ahşaptan olanını değil de metalden olanını yapacağım" dedi.

İlk olarak ahşaptan minyatürünü yaptığı at arabasını metalden yapacağı zaman insan kuvveti ile yürüyebilmesi için pedallar koyacağını da sözlerine ekleyen Çolak "Metalden yapacağımı bisiklet pedalından yapacağım ama ileride motosiklet motorundan güç verebilirim. Ben mekatroniğe merak sardım. Bunlar şuan da üniversitelerde veya günümüzün konusu olan robot sistemlerinde kullanılıyor. Çevremde meraklı gençler var. Drone projesi yapan gençler var. Onlarda benim atölyemi AR-GE çalışmalarında kullanıyor. Onlardan da esinleniyorum. Elektronikten pek anlamam ama mekatronikten anlarım" şeklinde konuştu.

"Z kuşağı meraklı değil ama sanat sanattır"

Ahşap ustalığını gelecek nesillere taşıyabilmek için uğraştığını ancak meslek için bir talep olmadığını da hatırlatan Çolak "Bu mesleği öğrenmek için hiçbir istek yok. Gençlerimiz para olan işlere bakıyorlar. Z kuşağı nasıl bir şey bilmiyorum ama bildiğim şeyler bunlardır. Z kuşağı bu mesleklere meraklı değil ama sanat her zaman sanattır. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanattır bunlar. Bizler yapmayınca bunu kimse yapmaz" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber