Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna üzerinden Rus gaz akışına ilişkin anlaşmanın bitmesine bir gün kala, Avrupa’ya gönderilen gaz miktarının azaltıldığını duyurdu.Rusya, Ukrayna üzerinden Rus gazının Avrupa’ya akışına ilişkin anlaşmanı...
Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna üzerinden Rus gaz akışına ilişkin anlaşmanın bitmesine bir gün kala, Avrupa’ya gönderilen gaz miktarının azaltıldığını duyurdu.
Rusya, Ukrayna üzerinden Rus gazının Avrupa’ya akışına ilişkin anlaşmanın bitmesine bir gün kala Avrupa’ya gönderilen gaz miktarının azaltıldığını duyurdu. Rus enerji şirketi Gazprom, anlaşmanın biteceği 1 Ocak tarihi öncesinde Avrupa’ya bugün 42,4 milyon yerine toplam 37,2 milyon metreküp gaz pompalanacağını duyurdu.
Bir son dakika uzlaşısı olmaması halinde, Rusya ve Ukrayna arasındaki beş yıllık gaz akışı anlaşmasının süresinin dolmasıyla birlikte Avrupa’ya bu hat üzerinden yapılan gaz tedarikinin yeni yılın ilk saatleri itibarıyla durması bekleniyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 26 Aralık’ta yaptığı açıklamada Ukrayna üzerinden gaz tedariki için bu yıl içerisinde bir anlaşma yapmaya vakit kalmadığını söylemişti.
Ukrayna, anlaşmayı reddediyor
Ukrayna, bazı Avrupa ülkelerinin baskılarına rağmen, savaş nedeniyle Rusya ile yeni bir anlaşma yapmayı reddediyor. Ukrayna, anlaşmayı reddederek Rusya’dan yıllık 800 milyon dolarlık bir ödemeden vazgeçmiş olacak. Rus enerji devi Gazprom ise Ukrayna üzerinden gerçekleştirdiği yaklaşık 5 milyar dolarlık satış güzergahını yitirmiş olacak.
En çok Slovakya etkilenecek
Ukrayna üzerinden gaz akışının durması, Ukrayna’ya komşu eski bir Sovyet ülkesi olan Moldova açısından büyük bir darbe olacak. Avrupa Birliği dahilinde durumdan en çok etkilenecek ülke ise Slovakya olacak.
Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna’nın Rus gazının geçişini durdurması halinde Ukrayna aleyhinde misilleme tedbirler uygulama tehdidinde bulunmuştu. Slovak lider, Ukrayna’ya elektrik arzını kesmekle tehdit etmişti.
Slovakya Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin Ukrayna’dan tedarikin kesilmesi nedeniyle doğal gaz sıkıntısı yaşanmayacağı ifade edildi. Açıklamada, diğer yandan durumun finansal bir etkisi olacağı ve gaz firmalarının alternatif tedarik güzergahları için 177 milyon euro fazla ödeme yapmak zorunda kalacakları bildirildi.
Rus gazı Avrupa’ya TürkAkım ile taşınacak
Ukrayna’ya komşu ülkelerden Macaristan ise Karadeniz’den geçen TürkAkım kanalıyla güneyden Rus gazı alımına devam edebilecek.
Ukrayna’daki savaşla birlikte Avrupa’nın alternatif kaynaklara yönelmesiyle birlikte, bir dönem dünyanın en büyük gaz ihracatçısı olan Gazprom, 2023 yılında 7 milyar dolar zarar ederek 1999 yılından bu yana ilk kez yılı zararla kapatmıştı. Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz tedarik ettiği Yamal Avrupa ve Kuzey Akım boru hatları daha önce atıl durumda kalmıştı. Mevcut durumda 1 Ocak itibarıyla Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında tek güzergah olarak TürkAkım kalmış olacak.
Ucuz Rus gazı tedarikinde azalma, Avrupa açısından ise büyük çaplı bir ekonomik yavaşlamaya, enflasyonda artışa ve hayat pahalılığının artmasına neden olmuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he
30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko
Mersin’in en önemli yaylaları arasında yer alan Fındıkpınarı’ndaki yoğun yağış sonrası meydana gelen heyelandaki hasarın boyutu havadan görüntülenirken, 25’i ağır hasarlı yaklaşık 100 hanenin zarar gördüğü bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bil
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük