Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Manda Türünde Suni Tohumlama Projesi'nin meyvelerini verdiğini söyledi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Manda Türünde Suni Tohumlama Projesi'nin meyvelerini verdiğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, Suni Tohumlama Uygulamaları ile Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Samsun'da Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulaması Projesi 2020 yılında başlatıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Sarıköy Mahallesi'nde manda yetiştiriciliği yapan ve söz konusu projeden hayvanlarına suni tohumlama yaptıran Mehmet Aydınoglu'na ait işletmeyi ziyaret etti.
İşletmede suni tohumlamadan doğan malaklara kulak küpesi takılırken, İbrahim Sağlam konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, "Manda ırkının devamlılığı, verim özelliklerinin arttırılması ve ıslah çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına suni tohumlama çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda ilimizde uygulanmakta olan Manda Türünde Suni Tohumlama Projesi'nin meyvelerini vermeye başladığını görüyoruz" dedi.
Proje ve desteklerden de bahseden müdür Sağlam, "İlimizde faaliyet gösteren 9 serbest veteriner hekimin görevli olduğu projede kullanılan bin doz sperma Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi'nden temin edilmiş olup; proje ile manda ıslahında daha sağlıklı ve kaliteli gen elde edilerek, bu hayvanlarda et ve süt üretimi açısından kayda değer sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Proje kapsamında 2020-2022 yılı arası dönemde 9 serbest veteriner hekim eliyle 530 adet manda tohumlanmış ve 2022 yılında ise yine proje bütçesinden 725 doz İtalyan manda sperması alımı yapılmıştır. 2022 yılı için, hayvancılık desteklemeleri kapsamında; suni tohumlamadan doğan malaklara ilave 500 TL/ baş destekleme ödemesi yapılırken, dişi mandalara yine 500 TL/ baş ve soy kütüğüne kayıtlı dişi mandalara 300 TL/ baş, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri malaklara 500 TL/ baş ve soy kütüğüne kayıtlı malaklara ise ilave 300TL/ baş destekleme ödemesi yapılacaktır" diye konuştu.
Ziyarete ayrıca; Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye Pınar, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin, teknik personel ve birlik personeli eşlik etti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, 23 Ekim itibarıyla Merkez Bankasının brüt döviz rezervleri, 3 milyar 103 milyon dolarlık düşüşle 59 milyar 45 milyon dolara geriledi. Söz konusu rezervler, 16 Ekim haftasında 62 milya
TÜİK, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini 3 Kasım Salı günü saat 10.00'da kamuoyuyla paylaşacak. Açıklanacak rakamlar, fiyat artışlarının seyrine ilişkin önemli göstergeler sunarken kiracıların kasım ayında
İLKHA muhabirine konuşan giyim ve ayakkabı esnafı, kış sezonuna yönelik hazırlıklarını, ürün çeşitlerini, fiyat değişimlerini ve sezon beklentilerini değerlendirdi. Giyim esnafı, mont, kaban, kazak ve kışlık pantolon gibi ürünleri erkenden müşterilerin hi
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yeni artış dalgası, gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı. ÖTV kaynaklı düzenleme doğrultusunda benzinin litre fiyatına 4 lira 15 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 3 lira 60 kuruş zam yapıldı. Yapılan zammın a
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, gümrük mevzuatına uygunluğun sağlanması ve dürüst ticaret yapan firmaların haklarının korunması amacıyla kontrollerin sürdürüldüğü belirtildi. Ticaret Araştırmala
Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ekim ayında kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirilen denetimlerde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 208 firmada 10 bin 360 ürün kontrol edildi. Haksız fiyat artışları da denetl
Dolar kuru, 30 Ekim Cuma günü 50 lira sınırına yakın seyrini sürdürdü. Güne 49,8834 liradan başlayan dolar, işlemler sırasında 49,9540 liraya kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 49,9472 lira seviyesinden alıcı buldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi g
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla Ekim 2026 döneminde yürütülen denetim çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Aylık denetim raporuna göre, kent genelinde risk esaslı 1136 gıda
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Fenerbahçe A.ş.
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor