MENÜ

Şanlıurfa’da çekilen fotoğraflar Viyana’daki sergide

Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Josef Polleross, Şanlıurfa’nın tarihi mekanlarında çektiği fotoğrafları Viyana’da sergiledi.Viyana, bu kez Şanlıurfa’nın binlerce yıllık kültürünü ağırlıyor. "Köklü Mirasın İzinde" adlı sergi, Göbeklitepe’den Harran’a, Balık

Yayınlanma: 23 Ekim 2025 11:52 Güncelleme: 23 Ekim 2025 15:30
Şanlıurfa’da çekilen fotoğraflar Viyana’daki sergide
Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Josef Polleross, Şanlıurfa’nın tarihi mekanlarında çektiği fotoğrafları Viyana’da sergiledi.
Viyana, bu kez Şanlıurfa’nın binlerce yıllık kültürünü ağırlıyor. "Köklü Mirasın İzinde" adlı sergi, Göbeklitepe’den Harran’a, Balıklıgöl’den Urfa mutfağına uzanan kadim mirası Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Josef Polleross’un objektifinden Avrupa’ya taşıdı. Serginin açılış törenine katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, "Bu proje, sadece bir sergi değil, kültürleri buluşturan, dostlukları pekiştiren bir yolculuktur" diyerek, Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Josef Polleross’un objektifinden yansıyan karelerin Şanlıurfa’nın ruhunu dünyaya taşıdığını belirtti.
Yaklaşık bir ay boyunca Şanlıurfa’da misafir edilen Avusturyalı fotoğrafçı Josef Polleros, kentin zengin kültürel dokusundan, insanlarının sıcaklığından ve günlük yaşamın içten sahnelerinden ilham alarak çektiği fotoğrafları Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nde sanatseverlerle buluşturdu. Serginin açılışına Gülpınar, Viyana Eyaleti’nin Türk kökenli Milletvekili Aslıhan Bozatemur, Viyana Büyükelçisi Gürsel Dönmez, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Halil İbrahim Doğan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Halit Yaşar Keleşabdioğlu, Fatma Kaplan Yaşar, Halil Gündoğdu, Ali Samar, Şerif Bozkurt, fotoğrafçı Josef Polleross ve çok sayıda davetli katıldı. Gülpınar ve beraberindekiler, sergiyi gezerek eserleri inceledi. Fotoğrafçı Josef Polleross, çektiği fotoğraflar hakkında katılımcılara bilgiler vererek Şanlıurfa’dan bahsetti.

"Bu sergi, kültürleri buluşturan bir dostluk yolculuğudur"
Gülpınar, serginin açılış töreninde İngilizce yaptığı konuşmada, Viyana’nın kültür ve sanatla yoğrulmuş atmosferinde, medeniyetlere ev sahipliği yapmış Şanlıurfa’nın ruhunu buluşturmanın gururunu yaşadığını belirterek, "Bizler bu projeyi sadece bir sergi olmanın ötesinde, kültürleri buluşturan ve dostlukları pekiştiren bir yolculuk olarak tasarladık. Bu nedenle projemiz ‘Köklü Mirasın İzinde’ olarak anılıyor" dedi.

Şanlıurfa’nın insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu hatırlatan Gülpınar, "Göbeklitepe ve Karahantepe gibi 12 bin yıllık tapınak alanları, medeniyetlerin ilk adımlarına tanıklık eder. Harran kubbeli evleriyle, insanlığın bilim ve düşünce yolculuğunu aydınlatır. Balıklıgöl ve Ayn Zeliha Gölü, inançların ve efsanelerin yaşadığı kutsal mekânlardır. Ve elbette Urfa mutfağı ile sıra geceleri, bu toprakların insanını en samimi haliyle tanıtır. Bugün bu değerleri Viyana’ya taşıyan kişi, Avusturyalı Fotoğraf sanatçısı Josef Polleross oldu. Kendisi Şanlıurfa’da günlerce dolaştı. Göbeklitepe’nin taşlarına dokundu, Harran’ın rüzgârını hissetti, Balıklıgöl’de duaların sesine kulak verdi. Çektiği fotoğraflar, sadece görsel belgeler değildir; onlar aynı zamanda Şanlıurfa’nın ruhunun birer yansımasıdır" ifadelerini kullandı.

"Geçmişle bugün arasında bir köprü kuruyoruz"
Gülpınar, "Bu sergi aracılığıyla yalnızca fotoğraflara bakmıyoruz, taşların fısıldadığı tarihi, binlerce yıl önceki insan umutlarını ve günümüzün sıcak misafirperverliğini birlikte hissediyor, geçmişle bugün arasında bir köprü kuruyoruz. Şanlıurfa ile Viyana arasındaki bu buluşma, Türkiye ile Avusturya arasındaki köklü dostluğun da bir simgesidir. Kültür, siyasetin ve zamanın ötesinde, bizi ortak değerlerde buluşturan evrensel bir dildir. Bugün burada bu dili konuşuyoruz. Bu vesileyle, projeye emek veren tüm sanatçılara, Yunus Emre Enstitüsü’ne, Avusturya’da bizleri ağırlayan dostlarımıza ve bu serginin gerçekleşmesini sağlayan herkese içten teşekkürlerimi sunuyorum. Sözlerime son verirken; bu sergiyi sadece gözle değil, ruhla da gezilecek bir kültürel yolculuk olarak deneyimlemenizi diliyorum. Umuyorum ki fotoğraflar, Şanlıurfa’ya ilk kez gidecekleri oraya taşır; gidenler içinse şehri yeniden keşfetme fırsatı sunar. Hepinize katılımınız için teşekkür ediyor, sergimizin hafızalarda uzun süre iz bırakmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Viyana Büyükelçisi Gürsel Dönmez ise sanatın evrensel diliyle Türkiye’nin zengin kültürel mirasını Avusturya kamuoyuna tanıtmanın bir gurur olduğunu söyledi. Dönmez, kültürel etkileşimin ve dostluğun sanat aracılığıyla güçleneceğine inandığını dile getirerek, bu anlamlı katkısı için Polleross’a teşekkür etti. Sanatın diliyle şekillenen bu sergi, Şanlıurfa ile Viyana arasındaki kültürel dostluğu ve iki şehir arasında oluşan samimi, insani bağları en etkileyici şekilde ortaya koydu.
ETİKETLER: Şanlıurfa’da, çekilen, fotoğraflar, Viyana’daki, sergide
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden Peygamber Efendimiz’in doğumu anısına anlamlı yarışma

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden Peygamber Efendimiz’in doğumu anısına anlamlı yarışma

Milli Eğitim Bakanlığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde, Peygamber Efendimez’in doğumunun 1500’üncü yılı anısına, Türkiye genelinde ‘Yapay Zeka ile Dijital İçerik Geliştirme Projesi’ hayata geçiriliyor.Milli Eğitim Bakanlığı, Din Öğretimi Gen

Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi gençlerin buluşma merkezi oldu

Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi gençlerin buluşma merkezi oldu

Aydın’ın Didim ilçesinde 1996 yılında gönüllü emeğiyle kurulan kütüphane, bugün binlerce gencin eğitim ve buluşma merkezi haline geldi.Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi, 1996 yılında gönüllülerin özverili katkılarıyla kuruldu. Aradan geçen yıllar içinde s

Saruhanlı’da deve güreşlerine binlerce vatandaş akın etti

Saruhanlı’da deve güreşlerine binlerce vatandaş akın etti

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Saruhanlı Deve Güreşleri Festivali", yoğun katılım ve büyük coşkuyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı illerinden getirilen 90 devenin mücadele ettiği festival, binlerce vatandaşı bir araya get

Aşağiçobanisa’da Şalvar Gecesi coşkusu

Aşağiçobanisa’da Şalvar Gecesi coşkusu

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi iş birliğiyle Aşağıçobanisa Mahallesi’nde düzenlenen Şalvar Gecesi etkinliği, sıcak ve samimi atmosferiyle unutulmaz anlara sahne oldu.Mahalle kültürünü yaşatmayı, komşuluk bağlar

Balıkesir’de kurbanlık satışları başladı

Balıkesir’de kurbanlık satışları başladı

Burhaniye ilçesinde, kurban bayramına iki ay kala kurbanlık satışları başladı. Kurbanlıklarda büyük baş hisseleri geçtiğimiz yıl, 25-35 bin lira arasında değişirken, bu yıl 40-45 bin lira isteniyor Küçükbaşlarda geçtiğimiz yıl 10-15 bin lira arasında deği

Niksar Kalesi zamana meydan okuyor

Niksar Kalesi zamana meydan okuyor

Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan kale binlerce yıllık geçmişi, çok katmanlı yapısı ve eşsiz manzarasıyla zamana meydan okuyarak bölgenin en önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olmayı sürdürüyor.Niksar ilçesinde bulunan Niksar Kalesi, binlerce yı

Minik yetenekler sahne aldı, bahar şenliği renkli geçti

Minik yetenekler sahne aldı, bahar şenliği renkli geçti

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Mezitli Çocuk Kampüsünde düzenlediği ve tüm çocuk kampüslerinin katkısıyla hazırlanan ‘Bahar Şenliği’, çocukların sahnelediği gösteriler ve renkli etkinliklerle coşku dolu anlara sahne oldu.Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi

Kars’ta son Osmanlı Konağı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kars’ta son Osmanlı Konağı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kars’ta Osmanlı döneminden günümüze ulaşan nadir yapılardan biri olan Ahmet Tevfik Paşa Konağı, yıllardır süren ihmal nedeniyle yıkılma noktasına geldi. Tarihi miras niteliği taşıyan konağın maketinin müzede sergilenmesine rağmen, asıl yapının sahipsiz bı

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30