Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
10:57 Tuzla Caddesi’nde üstyapı yenileniyor10:56 MHP lideri Bahçeli: “Gazze dünya için turnusol kağıdıdır; bu süreç kimin me...10:56 Toroslar Belediye Meclisi Mayıs Ayı Toplantısını yaptı10:56 Ataşehir’de girdiği apartmanda ayakkabıları toplayıp kaçtı10:55 Çekmeköy Soğukpınar’da kurban satış ve kesim alanı kurulmayacak10:53 Mersin ormanlarında fidan sayım programı başladı10:53 Nuggets’ı yenen Timberwolves, Batı Konferansı yarı finalinde 2-0 öne geçti10:53 Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, 5 yıllık hasreti sonlandırmak için parke...10:52 Tokat’ta öğretmenler oyunla matematik becerilerini yarıştırdı10:52 Prof. Dr. Ovalı’dan ‘Kök hücre’ açıklaması: “Büyük ümit olmaktan artık çıkm...10:50 MHP Genel Başkanı Bahçeli: “Türkiye’nin Uluslararası Adalet Divanı’ndaki İs...10:49 Bursa’da dolmuş şoförlerinin kavgası kamerada10:48 Telefon dolandırıcılarının ağına düşen 70 yaşındaki vatandaş 1,5 milyon TL...10:48 İnegöl Belediyesi Hayvan Pazarı kotra ihalesi yapıldı10:47 Otomobil ile çelenk taşıdı10:46 Bu iki çiçeği koparmanın cezası yarım milyon lira10:46 Koçhan’dan Maçkalı muhtarlara “Birlikte çalışmaya devam edeceğiz” mesajı10:46 MHP lideri Bahçeli: "Taksim inadının altında yatan hesap nedir? Emek kutsal...10:44 İzmir Ekonomili hukukçular Türkiye ikincisi10:44 MHP lideri Bahçeli: "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü intikam gününe tahay...
Sağlık 28 Ekim 2016 - 11:38 Yorum: 0

Serebral palsi yürüyüşte bozuklukla kendini gösteriyor

Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, ilk belirtileri genellikle bebeklikte ya da çocukluk çağının başında ortaya...

Serebral palsi yürüyüşte bozuklukla kendini gösteriyor

Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, ilk belirtileri genellikle bebeklikte ya da çocukluk çağının başında ortaya çıkan serebral palsi (beyin felci) hastalığının, beyin ve kaslar arasındaki iletişimin sağlıklı olmaması sebebiyle hareketlerde sıkıntılara yol açtığını söyledi.

Doğumdan önce, doğum sırasında ya da doğumdan sonra meydana gelen rahatsızlıkla ilgili Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu bilgi verdi. Doğulu, "Gebelikte geçirilen enfeksiyon ve kazalar serebral palsiye yol açabiliyor. Bunun yanı sıra yine annenin gebelikte yaşadığı hipertansiyon, diyabet gibi tıbbi problemler de tetikleyici olabiliyor. Doğum sırasında bebeğin yeterli oksijen alamaması ya da doğumun zor gerçekleşmesi, prematüre doğum, bebeklerin beyninde oluşan enfeksiyonlar, kanamalar ve kazalar da serebral palsiye neden olabilir" dedi.

"Yürüyüşlerinden anlaşılabiliyor"

Yaşam boyu süren serebral palsinin belirti ve bulgularının kalıcı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Doğulu, "Serebral palsinin en belirgin özellikleri olarak, istemli hareketler yapılırken, kas koordinasyonu eksikliği (ataksi) ya da kaslarda katılık, sıkılık ve abartılı refleksler (spastisite) olarak biliniyor. Bu nedenle kimi çocuklar tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüyor, kimisinin de ayak uçlarında ya da eğilerek yürüdüğü görülüyor. Bazen de makaslayarak yürüme gibi hareketler ortaya çıkabiliyor" diye konuştu.

"Yetersizliklere göre tedavi belirlenmeli"

'Serebral palsili kişilerde görme, işitme, konuşma bozuklukları, öğrenme güçlükleri ve epilepsi de tabloya eşlik edebiliyor" diyen Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, tedavi yönetime ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Çocuğun becerilerini geliştirmek üzerine odaklanmalı ve yetersizlikler belirlendikten sonra tedavi; çocuk nöroloğu, fizyoterapist, özel eğitim öğretmeni, konuşma terapisti ve psikologdan oluşan bir ekiple sürdürülmeli."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber