2017’de üretilenden daha fazla bal tüketildi

2017 yazının kurak geçmesi bal üretimini olumsuz etkiledi. Yaşanan aşırı sıcaklık, flora çeşitliğini düşürmesinin yanı sıra bitkilerin nektarının...

2017 yazının kurak geçmesi bal üretimini olumsuz etkiledi. Yaşanan aşırı sıcaklık, flora çeşitliğini düşürmesinin yanı sıra bitkilerin nektarının olgunlaşmasını engellediği için, 2017 yılında elde edilen balın geçen yıla oranla daha düşük olduğu belirtiliyor. Bal üretimi konusunda dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye'de, üretilen miktardan daha fazla bal tüketildiğine işaret ediliyor.

2017 yılının yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklık, flora çeşitliğini düşürmesinin yanı sıra bitkilerin nektarının olgunlaşmasını engellediği için bal üretimini olumsuz etkiledi. Olumsuz koşullar göz önüne alındığında, geçtiğimiz yıl 108 bin ton olan bal üretiminin bu yıl düşüş gösterdiği tahmin ediliyor. Ancak bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye'de tüketilen bal, üretim miktarını geçiyor. Bu durum, tüketilen balın büyük çoğunluğunun sahte olduğunu gözler önüne seriyor.

Bal üretimi düştü

Hava koşullarının yıllık üretimde belirleyici olduğunu söyleyen Etabal ve Honeyci'nin kurucusu Ahmet Bağran Aksoy, "Yaza geçişten itibaren yaşanan kuraklık, flora zenginliğini düşürdü. Yaz aylarının olumsuz koşullarından en az etkilenen bölge ise Karadeniz bölgesi oldu. Karadeniz'deki flora çeşitliliğinde herhangi bir eksilme meydana gelmedi. Ancak Türkiye genelinde, üretim açısından oldukça ciddi miktarda bir düşüş yaşandı. Yaz boyunca iç bölgelerde beklenen yağış olmadı ve aşırı sıcaklık nedeniyle bitkilerdeki nektar olgunlaşmadı ve üretim düştü" dedi.

Bir arıcı ortalama 1 ton bal üretti

Aksoy, "Geçtiğimiz yıl ortalama 2-3 ton bal elde edilirken, bu yıl bir arıcı 1-1 buçuk ton bal elde etti. 2016 yılında kovan sayısı ve üretim miktarı artış göstermişti, ancak 2017'de mevsim olumsuzlukları nedeniyle üretimde ciddi bir düşüş yaşandı. Buna rağmen, tüketilen bal miktarına bakıldığında, tükettiğimiz bal, üretilen balı geçmiş durumda. Bu demek oluyor ki, tüketicinin yediği ve bal adı altında satılan ürünlerin büyük bir kısmı sahte" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri

ANASİAD’tan işbirliği ve dayanışma çağrısı
Başkan Yılmaz: “Çarşamba ve Salıpazarı’nda üretilen fındık, bölgenin en katma değerli ürünü”
Samsun manda varlığında 1’inci sırada geliyor
ESCUDO’nun üreteceği zırhlı ve balistik plakalar dünya pazarında yerini alacak
Başkan Ülken, İran’da sağlık turizmini anlattı
Bizim Toptan, 2023 yılında mağaza sayısını artırarak büyümesini sürdürdü
Dünyanın en önemli savunma sanayi buluşmalarından IDEF, 2025 yılında düzenlenecek
Fethiye’nin kuzugöbeği Avrupa’nın dört bir yanında
KALDER’den GSO’ya Yeşil Dönüşüm Ödülü
Başkan Boyacı; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun”