Adana’da ilk plazma bağışı

Adana'da korona virüsü yenen sağlık çalışanı bir gençten ilk 'İmmün plazma' bağışı Kızılay tarafından oluşturulan özel birim tarafından alındı.

Adana'da korona virüsü yenen sağlık çalışanı bir gençten ilk "İmmün plazma" bağışı Kızılay tarafından oluşturulan özel birim tarafından alındı.

Yüreğir Devlet Hastanesi Acil Serviste görevli sağlık çalışanı Mert Can Aydın, başarılı bir tedavi süreci ile hastalığı yenip 14 günlük karantina süresini geçirdikten sonra başka hastaların da şifa bulması için iyilik yapmaya koştu.

Plazma bağışları için Kızılay tarafından oluşturulan özel birimde bağışı alınan genç, başkalarının da şifa bulmasına vesile olmanın manevi huzurunu yaşadığını söyledi. Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Bölge Başkanı Ramazan Saygılı ise genci duyarlılığından dolayı kutlayarak, iyileşen diğer hastaları da iyilik yapmaya çağırdı.

Bu bağışın sağlık açısından kesinlikle hiçbir riski olmadığının bilim uzmanları tarafından açıklandığına vurgu yapan Ramazan Saygılı, "Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. Kanın cihazla bile teması söz konusu değildir" dedi.

Bağışların Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde gerçekleştiğini belirten Ramazan Saygılı, "İmmün plazma" bağışının tam kan bağışından farkı olmadığını belirterek, "Aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır ve diğer bileşenler bağışçıya geri verilir. 45-60 dakika süren bir işlemdir" bilgisini verdi.

Saygılı, korona virüs kapmış, tedavi olmuş ve sağlığına kavuşmuş kişilerin kanlarında virüse karşı bir antikor oluştuğunu bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü'nün immün plazma tedavisini önerdiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bağışlar Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan gerekli tüm koşullar ve testler yapıldıktan sonra gerçekleşmektedir. İyileşen bir hastadan bir seferde 400 ml plazma alınır. Özellikle yoğun bakımlarda tedavi görenlere fazla yükleme olmasın diye bir hasta için önerilen doz 200 ml dir. Bu 400 ml plazma, yoğun bakımda kritik durumdaki 2 hastanın virüsü yenmesine destek sağlar. Bir bağışçı en az birer hafta arayla en fazla üç defa immün plazma bağışlayabilir ve 6 kişiye şifa sağlayabilir. Bu işi tamamen Sağlık Bakanlığımız yönetmektedir. Bizler de onların gösterdiği noktalara bu dağıtımları yapacağız. Tedavi bekleyen hastalar için Bakanlığımızın onayladığı hastanelerdeki ilgili hastalara transferler gerçekleştirilecektir."

Sağlık Haberleri

Lösemiyi yendi mücadelesini ve başarı hikayesini arkadaşlarıyla paylaştı
Göğüs hastalıkları uzmanı Mardin’deki toz taşınımına karşı uyardı
Bingöl’de KKKA hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldı
2 ay önce açılışı yapılan anjiyografi ünitesinden 92 hasta hizmet aldı
Uzmanlardan kene uyarısı: “Kesinlikle çıplak elle dokunmayın”
Prof Dr. Taşova: “Sivrisinek salgın hastalıklara yol açabilir”
Ebeler, geleceğin ebeleriyle buluştu
Bahar aylarındaki göz alerjisi görme kaybına yol açabilir
Kimi sagara basıyor kimi kolonya döküyor, bu yöntemler ölüme götürüyor
11. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi