Adıyaman biberi Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’a rakip oluyor

Adıyaman'da ekiminden işlenmesine kadar tamamen doğal olarak üretilen biberler, sıfır alfatoksin oranıyla piyasaya sunuluyor.

Adıyaman'da ekiminden işlenmesine kadar tamamen doğal olarak üretilen biberler, sıfır alfatoksin oranıyla piyasaya sunuluyor.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Adıyaman'da 700 dönümlük alanda özel olarak üretilen biberler doğal ve hijyenik şartlarda yetiştirilerek, kullanıma hazır hale getiriliyor. Biberlerin ekiminden yetiştirilmesine, toplanmasından ayıklanmasına kadar yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlanıyor.

Tarlalardan toplanan biberler, torbalar halinde kurutma tesisine götürülüyor. Burada saplarından ayıklanan tonlarca biber, yıkandıktan sonra hijyenik koşullarda güneş ışığında 5 bin metrekarelik alanda kurutuluyor. Bir günde kuruyan biberler sıfır alfatoksin oranıyla işletmede pul biber, isot ve toz biber haline getiriliyor. Adıyaman'da doğal olarak üretilen bu biberler Şanlıurfa ve Kahramanmaraş biberlerine rakip oluyor.

Ağaoğlu Tarım tarafından üretilen biberler, yurt içi ve yurt dışı piyasasına sunuluyor. Ağaoğlu tarım Adıyaman'da yıllık yaklaşık 500 ton biber üretiyor.

Üretici Mehmet Ağaoğlu, yemeklik kırmızı pul biber, isot ve toz biber olmak üzere üç çeşit ürün elde ettiklerini ve yaklaşık 200 kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

Gıda Mühendisi Ali Sucu ise yetiştirilmesinden işlenmesine kadar her şeyiyle doğal biber elde ettiklerini ifade ederek, pazarın geniş olduğunu ancak piyasaya biber yetiştiremediklerini aktardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, sulu tarıma geçilmesiyle birlikte Adıyaman'da ürün çeşitliliğinin hızla arttığını kaydederek, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında desteklemiş olduğumuz bu tesiste işlenmek üzere biber yetiştirilmektedir. 700 dekarlık bir alanda tamamen damlama sulama sistemiyle biber yetiştirilmekte, doğal ortamda kurutulmaktadır. Buradaki biberlerin en büyük özelliği alfatoksin yönünden sıfır çıkmasıdır. Ciddi bir talep ile karşılaşmaktayız. Yatırımcımızda burada kendi tarlasında yetiştirmiş olduğu biberleri alıp işledikten sonra Türkiye'nin çeşitli yerlerine yurt dışına ve Adıyamanlı çiğköftecilerin biber ihtiyacını karşılamaktadır" dedi.

Ekonomi Haberleri

Edirne’de Bulgarların alışveriş mesaisi sürüyor
ANASİAD Genel Başkanı Hakan Birkan: "Hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız"
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, tekrar YESİDEF yönetiminde
Ankara’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Hisarcıklı üreticilerin zirai don ve kırağı önlemi
BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi
Kaymakam Kumcu, sınır kapısında incelemelerde bulundu
Çarşamba ve Ayvacık’ta yürütebilecek çalışmalar masaya yatırıldı
Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi....