‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’nin 1 yıllık katkısı

Samsun’da uygulanan ’Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’ ile 1 yılda 9 milyon 270 bin litre yakıt tasarrufu sağlandığı ve karbondioksit(CO2) gazı miktarında da yaklaşık 15 milyon 523 bin kilo düşüş yaşandığı açıklandı.‘Akıllı Şehir...

Samsun’da uygulanan ’Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’ ile 1 yılda 9 milyon 270 bin litre yakıt tasarrufu sağlandığı ve karbondioksit(CO2) gazı miktarında da yaklaşık 15 milyon 523 bin kilo düşüş yaşandığı açıklandı.
‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ASELSAN iş birliğinde haşaya geçirildi. 75 kavşak adaptif hale getirildi. 9 adet değişken mesaj sistemi (VMS) yerleştirilerek sistemsel veri aktarımının altyapısı hazırlandı. Kurulan sistemin sağlıklı işleyebilmesi, ihlallerin önüne geçilebilmesi adına 14 adet ortalama hız koridoru (OHS), 19 adet kırmızı ışık ihlal ve 31 adet park ihlalden oluşan elektronik denetleme sistemi (EDS) tasarlanarak imalatları yapıldı. Proje, Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafından düzenlenen ‘AUS Türkiye 5. Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri’nde ödüle layık görüldü.
Samsun’da sistemin devreye girmesiyle kavşaklar birbiriyle koordineli çalışırken bu sistem karbon gazı miktarı ve yakıt kullanımında düşüş yaşanmasını sağladı. Yapay zeka sayesinde 2023 yılında yapılan sayımlarda yakıt tasarruf miktarı 9 milyon 270 bin litre olarak gerçekleşti. Proje sayesinde 1 yılda karbondioksit gazı miktarında yaklaşık 15 milyon 523 bin kilo düşüş yaşandı.

“Beklentimizin üzerinde verim aldık”
Samsun’un bilgi, teknoloji ve yapay zekayı Türkiye’de en iyi ve en verimli kullanan akıllı şehir uygulamasına sahip il olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’nden beklentimizin üzerinde verim aldık. 110 kavşağın fiziki düzenlemelerini kendi ekiplerimizle çalışarak 4 ayda bitirdik. Bu sitemin en önemli avantajı güvenlik, yakıt tasarrufu ve çevreye sunduğu katkı” dedi.

Teknoloji Haberleri

Ağrı’da öğrenci ve velilere siber güvenlik seminerleri düzenlendi
Gençler, bayramlarını robotlarını yarıştırarak kutladı
Kentsel dönüşümlerde yaşanan sorunlara yazılımla çözüm geliştirildi
Tek kişilik uçan araba HEXA’dan Japonya’da gösteri uçuşu
Dicle’de öğrenciler çalışmalarını sergiledi
Bursa Uluslararası Ticaret ve Lojistik Sempozyumu BTÜ’de Gerçekleşti.
BTK Başkanı Karagözoğlu: “Siber güvenlik ülkeler için bir milli güvenlik meselesi haline geldi”
Önlerinde kuyruklar oluşuyordu, artık kullanan dahi olmuyor
Digital Age Tech Summit 17’nci kez İstanbul’da başladı
Tavşanlı Fen Lisesinde öğrenciler yaptıkları robotlar ile yarıştı