Aort damarındaki genişleme için "EVAR" tedavisi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi, Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi, Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, büyük kesi ameliyatı gerektirmediği için tercih edilebilirliği artan ve genişleyen karın içi aort damarı tedavisinde uygulanan "EVAR" yöntemi hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, EVAR'ın, karın içi aort genişlemesi yaşayan hastalar için açık ameliyat yönteminden farklı bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Bu yöntemde, üzeri yapay bir doku kaplı stent, büyük kesi gerektirmeden balonlaşan karın içi aort bölgesine yerleştirilerek yapıldığını belirten Küçükay, "1990'lı yıllarda kullanılmaya başlayan yöntemin, ilerleyen yıllar içerisinde daha da geliştirilmiş olması, söz konusu rahatsızlığı yaşayan hastaların yüzde 80'inden fazlasını EVAR tedavisine yönlendirmiştir" dedi.

"EVAR tedavisi nasıl gerçekleşiyor? "

EVAR tedavisinin, hastanelerin Girişimsel Radyoloji bölümlerinde gerçekleştiğini anlatan Küçükay, "Gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından kasık bölgesindeki atardamarlar cerrahi yöntemlerle açığa çıkarılıyor. Daha sonra yapay doku bulunan stentler, bu damarlardan içeriye sokularak tedavi için gerekli yere ulaştırılıyor. Ortalama 3-6 saat süren operasyon sonrasında hasta yoğun bakımda 3 gün müşahede altında tutuluyor. Tedavi işlemi sonrasında veya ihtiyaç duyulduğunda tedavi sürecinde anjiyografi çekimleri yapılarak hastanın anlık durumu kontrol ediliyor. Bu aşamada, stentlerin ulaştırılan bölgeye tutunması için gerekli kontroller yapılıyor. Stentlerdeki kan kaçaklarını önlemek için, özel balonlar ile genişletilmesi sağlanabiliyor" ifadelerini kullandı.

"EVAR tedavisin sonrasındaki süreç nasıl gelişiyor?"

EVAR'ın, karnın iç kısmında genişleme gösteren aort damarının çatlamasıyla ortaya çıkacak ölümcül iç kanama riskini ortadan kaldırsa da, bu riskin yüzde 100 engellendiği anlamına gelmediğine değinen Küçükay, şöyle devam etti:

"Değişik komplikasyonlar nedeniyle stentlerde meydana gelebilecek kaymalar veya stendin tutunduğu yerdeki damar genişlemelerine bağlı olarak yaşanabilecek riskler doğabiliyor. Tedavi sonrası hasta için belirlenen kontrollere riayet edilmesi, olası risklerin erkenden tespiti ve müdahale edilmesini sağlıyor"

Sağlık Haberleri

Prof. Dr. Süleyman Taş’tan, 100 cerrahın canlı izlediği estetik ameliyat
Uzmanından cep terapisti yorumu: “Susmak ve hissetmek gibi süreçler algoritmaya yüklenemez”
Uzmanlar uyardı: "Hastalık yapan mikroorganizmalar eller üzerinde 60 dakika canlı kalabiliyor"
"Türkiye’de astımlı hasta sayısı artıyor"
Prof. Dr. Ovalı’dan ‘Kök hücre’ açıklaması: “Büyük ümit olmaktan artık çıkmalı”
Uzmanı uyardı, ani kalp ritim bozukluğu direkt ölüme neden olabiliyor
Birçok hastalıktan ameliyat olmadan kurtulmak mümkün
Erzurum-Bayburt-Gümüşhane Tabip Odası Dr. Furkan Soner Taş’a emanet
Aydın’da Şap hastalığına karşı aşı çağrısı
Gaziantep Şehir Hastanesi’nden anne ölümlerini önleme konulu dev sempozyum