Arakan Eylem Planı tamamlandı

Myanmar Dışişleri Bakanı Lwin, 'Arakan için hazırlanan eylem planı tamamlandı. Yakında uygulamaya koyacağız' dedi.

Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, terör ve güvenlik konularına vurgu yaptı.

Terörizmin her şekline karşı olduklarını kaydeden Wunna Maung Lwin, 'Din hesabına işlenen acımasızca katliamlar tolere edilmemeli. Uluslararası cemiyet bu korkunç saldırıların durdurulmasını sağlamalı' dedi.

Din hesabına işlenen terör eylemlerine karşı savaş edilmesini arzulayan ancak Arakan'da (Rakhine Eyaleti) Budist gruplar sebebi ile katledilen ve yerlerinden edilen Müslüman halka karşı işlenen suçlara hiç değinmeyen Lwin, bu konu için önyargılarla karar verilmemesini istedi.

Uluslararası toplumdan Arakan'daki sorunun çözümü için 'pragmatik ve objektif' destek arzulayan Lwin, 'Sorunun temellerinin çözülmesi için Myanmar Hükümeti şekilde çalışıyoruz. 'Arakan için hazırlanmakta olan fiil planı tamamlandı. Yakında uygulamaya koyacağız' dedi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA) raporlarına göre, Myanmar'ın Arakan Eyaleti'nde Budistlerin saldırıları itibarı ile yüzbinlerce Rohingya Müslümanı yerlerinden edilmiş, vatandaşlık, eğitim, sağlık, gıda, gezi ve ticaret bu şeklinde en esas hakları ellerinden tahsil edilmiş yada sınırlandırılmıştı.

Lwin, konuşmasında Myanmar şekilde BM ile de uyumlu çalışmaya başladıklarını belirterek, BM İnsan Hakları Konseyi'nin gözetiminden çıkarılmayı beklediklerini söyledi.

Muhabir: Mustafa Keleş

Dünya Haberleri

Japonya'daki depremde can kaybı 30'a yükseldi
Elon Musk 44 milyar dolara Twitter'ı aldı