Asırlık konak 8 milyon yıllık fosillere ev sahipliği yapacak

Çankırı'da, İkinci Abdülhamit tarafından 20. yüzyıl başlarında hükümet konağı olarak inşa edilen bina, 8 milyon yıllık fosillerin sergileneceği müzeye dönüştürülüyor

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da, İkinci Abdülhamit tarafından 20. yüzyıl başlarında hükümet konağı olarak yaptırılan bina, kazılarda gün yüzüne çıkarılan 8 milyon yıllık hayvan fosillerine ev sahipliği yapacak.

Bir dönem hükümet konağı ardından da uzun yıllar Çankırı Adliyesi olarak hizmet veren bina, geçen yıl adliyenin yeni yerine taşınmasının ardından müze yapılmak üzere restore edilmeye başlandı. 

Gelecek yıl restorasyonun tamamlanmasının ardından paleontoloji, etnografya ve arkeoloji müzesi olarak kullanılacak binanın önemli bölümü "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nden" çıkartılan 8 milyon yıllık fosillere ayrılacak.

Çankırı Müze Müdürü Ali Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1972'de Halk Eğitim Merkezi'nin alt katında 116 parça koleksiyonun sergilenmesiyle kurulan Çankırı'nın ilk arkeoloji ve etnografya müzesinin, 1981'den bu yana tarih tutkunlarını ağırladığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son dönemde müze binalarının yenilenmesi amacıyla önemli çalışmalara imza attığını belirten Atmaca, bu doğrultuda geçen yıl eski adliye binasının müzeye çevrilmesi için ihaleyle restorasyonun başladığını anlattı. 

Çankırı Müzesi'nin, yeni yerine taşındıktan sonra daha modern görünüme kavuşacağını vurgulayan Atmaca, "2015'te restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından müzemizde paleontoloji, arkeoloji ve etnografya seksiyonları bulunacak" şeklinde konuştu.

Atmaca, şunları kaydetti:

"Dünyada nadir rastlanan fosil kazılarından biri ilimizde gerçekleştiriliyor. 1997'de başlatılan Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi kazılarından elde edilen fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi türün kalıntılarına ulaşıldı. Müzemizin önemli bir bölümünü 8 milyon yıllık fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi türlerin fosillerine ayıracağız. Zeminle 3 kattan oluşacak müzede canlandırmalar da bulunacak. Müzenin paleontoloji bölümünde fosillerle ilgili farklı çalışmalarımız da yer alacak. 8 milyon yıl önce yaşamış hayvanların canlandırmaları, interaktif yansıları, simülasyonları ve maketleri de müzemizde yer alacak. 'Bu durum müzeye ilgiyi daha da artıracak' diye düşünüyoruz." 

Tarih meraklılarını Çankırı'ya davet eden Atmaca, "Müzeyi ziyaret edenler, tarih öncesine yolculuk fırsatı yakalayacak. Müzemiz bittikten sonra yeni yerimizde çok özel fosiller sergilenecek. Müze meraklılarını bekliyoruz" ifadesini kullandı. 

Kültür Haberleri

Depremin vurduğu Hatay’da uzun bir aranın ardından vatandaşlar doyasıya eğlendi
Nilüfer’de 19 Mayıs Bayramı coşkusu
MSB Mehteran Birliği, Bayburt’ta konser verdi
İstanbul’da "Bir Ulus Uyanıyor" konseri düzenlendi
Milli Savunma Bakanlığından Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel fotoğraf sergisi
Muş’ta düzenlenen gençlik yürüyüşüne 1071 genç katıldı
Turistik Tuz Ekspresi yolcuları Çankırı’ya hayran kaldı
Halk oyunları gösterileri ilgiyle izlendi
Uluslararası Alanya Piyano Yarışması ve Festivali başladı
Tezgah başına geçen Başkan Yetişkin, gençlere patlamış mısır dağıttı