Batı Akdeniz ihracattı 1 milyar doları geçti

Rusya ile yaşanan krizin etkisini alternatif pazarlarla aşan Batı Akdeniz ihracatı, zor geçen bir sezona rağmen ihracatını kesintisiz bir şekilde sürdürmeyi...

Rusya ile yaşanan krizin etkisini alternatif pazarlarla aşan Batı Akdeniz ihracatı, zor geçen bir sezona rağmen ihracatını kesintisiz bir şekilde sürdürmeyi başardı ve 1 milyar dolar rakamını geride bıraktı.

Batı Akdeniz ihracatı, Eylül ayının son haftası itibariyle 1 milyar dolar rakamını geride bıraktı. Yaş meyve sebze ve maden sektörü bu rakama ulaşılmasında önemli rol oynadı. Kimya ile ağaç ve orman ürünleri sektörleri de bölge ihracatına önemli katkı sundu. Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatının başlamasıyla birlikte yılsonunda Batı Akdeniz ihracat rakamlarının beklenen noktaya ulaşması düşünülüyor. Rusya pazarının açılmasına alternatif pazarlarında eklenmesinin ardından 2017 yılında bölge ihracatına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Maden sektörü 278 milyon dolarla ilk sırada

İhracatta 1 milyar dolara ulaşıldığı bir dönemde sektörlerin performansına bakıldığında maden sektörünün 278 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "En fazla ihracat yapan sektörler sıralamasının ikinci sırasında ise 260 milyon dolarla yaş meyve sebze sektörü yer alıyor. Son yıllarda ihracat performansını istikrarlı bir şekilde artıran kimya sektörü ise 107 milyon dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Ağaç ve orman ürünleri ihracatı ise 90 milyon dolar ile 100 milyon dolar sınırına çok yaklaştı. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ise 31 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi" dedi.

Yüzde 57 ihracat artışı yaşandı

İhracat performansının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 148 milyon dolar ile Çin'in yer aldığını kaydeden Satıcı, "Rusya krizi sonrasında etkinliğin artırıldığı Almanya'ya ihracatta ise 102 milyon dolar ihracata ulaşıldı. Almanya pazarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 57 ihracat artışı yaşandı. Listenin geriye kalan kısmında 47 milyon dolarla İran, 38 milyon dolarla Ukrayna, 34 milyon dolarla Kazakistan yer aldı. İhracat yaptığımız ülkelerin 28'ine 10 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirdiğimiz görüldü" dedi.

"Alternatif pazarlarda etkinliğimizi daha da artırmak için çalışacağız"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) olarak, önümüzdeki süreçte de bölge ekonomisine katkı sağlamak adına çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini belirten Satıcı, "Rusya'ya ihracat yapamadığımız dönemde edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak, büyük emekler sarf ederek oluşturduğumuz alternatif pazarlarda etkinliğimizi daha da artırmak için çalışacağız. Yeni pazar arayışlarımızı sürdürerek, ürün taleplerinin geldiği yeni bölgelere ihracat gerçekleştirip, ülkemizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için üzerimize düşen görevi ihracat ailesi olarak yerine getirme çabasında olacağız" açıklamasını yaptı.

Ekonomi Haberleri

ANASİAD Genel Başkanı Hakan Birkan: "Hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız"
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, tekrar YESİDEF yönetiminde
Ankara’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Hisarcıklı üreticilerin zirai don ve kırağı önlemi
BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi
Kaymakam Kumcu, sınır kapısında incelemelerde bulundu
Çarşamba ve Ayvacık’ta yürütebilecek çalışmalar masaya yatırıldı
Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi....
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Güçlendirerek uygulamaya devam ettiğimiz programımızla ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımakta kararlıyız."