Binlerce ton nar elde kaldı

Uçak krizinin ardından Rusya'nın ihracatı durdurması ve ihracatçı firmaların alım yapmaması nar üreticisini sıkıntıya soktu.

Uçak krizinin ardından Rusya'nın ihracatı durdurması ve ihracatçı firmaların alım yapmaması nar üreticisini sıkıntıya soktu. İhracat sıkıntısı ile birlikte ağaçta kalan narlar sıcaklardan çatladı, ürünler ölü fiyatına tanesi 10 kuruştan satıldı.

İzmir'in Ödemiş ilçesi ve çevresindeki nar üreticileri, bu yıl yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ürünlerini satmakta zorlandı. Üretiminin büyük çoğunluğunun yurt içindeki hallere gönderildiği ilçede, Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle özellikle nar ithalatının durdurulması dolayısıyla ürünler elde kaldı.

Binlerce ton nar dalında kaldı

Rusya ile ilişkilerin düzelmesi kurtarmadı. Hasat geç yapılınca, ağaçta kalan narlar sıcaklardan çatladı. Üreticiler ise ellerinde kalan narların satışını yapmak istedi ama başarılı olamadı. Tüm bu olumsuzluklara "kahverengi leke" olarak bilinen hastalık da eklenince binlerce ton nar dalında kaldı.

Geçen yıl tanesi 1 TL idi, şimdi 10 kuruş

Ağaçta kalan ve bölgede yöre halkının tabiriyle "suluk" olarak değerlendirilen narlar ise kilogramı 10 kuruşa satılmaya başlandı. Ödemişli nar üreticisi Ersin Balcılar, yaşanan sıkıntıları aktararak, "Narların dallarında kalmasının en büyük nedeni üreticinin pazar bulamaması. Narın dalında kalması hastalıktan değil, ihracatçı girmediğinden, toplanmadığından dolayı oldu. Gazetelerden okuduğumuz bilgilere göre Avrupa, narı analiz garantili istiyor. Biz de ağaçta kalan narımızı suluk olarak değerlendiriyoruz. Şimdi kilosu 10 kuruştan satış yapmak zorunda kaldık. Tarlada kalmasından iyidir mantığı ile hareket ediyoruz" dedi.

Ekonomi Haberleri

Yıldız Holding’in hedefi değişimi sorumlu liderlikle yöneterek iş dünyasına öncülük etmek
Dünya pazarında Türk Kuruyemişi ve kuru meyve tercihi yükseliyor
Halk pazarına yoğun ilgi
İstanbul’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Sarıgöl’de taze bağ yaprağı alımları devam ediyor
Hepsiburada, drone ile teslimatı test ediyor
Mersin Valisi Pehlivan: "2024 yılı başından bu yana 8 bin 242 kişi işe yerleştirilmiştir"
BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe
EPDK Başkanı Yılmaz: “Tüketicilerimizin enerji tedarikinin aksatılması riskini gördüğümüz durumlarda gerekli tedbirleri kararlılıkla alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”
Hitit Üniversitesi’nde bölgesel kalkınma odaklı çalışmalar masaya yatırıldı