Çanakkale Destanı canlandırıldı

Güneydoğu'nun önemli merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla "Çanakkale Destanı'nı Canlandırma" etkinliği düzenlendi.

Eyyübiye Belediyesi tarafından Balıklıgöl Yerleşkesi civarındaki alanda organize edilen etkinlikte, Beyaz Düşler Sahnesi oyuncuları cephede ve cephe gerisinde yaşananları canlandırdı.

Seyit Onbaşı'nın 276 kilogramlık mermiyi kaldırdığı anın canlandırıldığı sahneyi izleyen çoğunluğu çocuk yüzlerce kişi zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.

Eşini ve oğlunu cephede kaybeden yaşlı bir kadının, son oğlunu da cepheye gönderdiği sahne ile "sıhhiye çadırı" sahnesinin canlandırılması sırasında da duygulu anlar yaşandı.

Eyüp Belediyesi Mehter Takımı'nın, aralarında Çanakkale Zaferi ile ilgili marşların da yer aldığı eserleri seslendirmesi vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi.

Özellikle öğrencilerin ilgiyle izledikleri tiyatro gösterisinde her gün 5 seans olarak hafta boyu Çanakkale Zaferi’nden kesitler canlandırılacak.

Çanakkale Destanı Platosunda, Çanakkale Anıtı maketinin yanı sıra cephede kullanılan kazma, kürek, mermi, tabanca, top mermisi, askerlere ait üniforma, matara, ayakkabı ve cepheye ilişkin fotoğraflar sergileniyor.

- "Çözüm sürecine katkı"

Programın açılışında konuşan Eyyübiye Belediyesi Başkanı Mehmet Ekinci, ilk defa düzenlediklerini belirttiği etkinliğin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk defa sahnelendiğini söyledi.

Çanakkale Zaferi'nin yeni nesil tarafından daha iyi bilinmesinin önemini vurgulayan Ekinci, bu tür etkinliklerle tarih bilincinin oluşturulmasına katkı sağlanmış olacağını kaydetti.

Ekinci, Çanakkale destanının nasıl yazıldığının daha iyi hissedebilmesi için etkinliği düzenlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gönül isterdi ki bütün Eyyübiyelileri, Şanlıurfalıları, Çanakkale'ye götürüp Arabıyla, Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle koyun koyuna yatan o şehitleri gösterebilelim. O duyguları orada yaşayabilsek ama böyle bir imkanımız olmadığı için bir program düzenleyip o ruhu burada yaşatmak istedik. Çözüm sürecinin uygulandığı ülkemizde bu etkinliğin milli birlik ve kardeşliğe katkı sunacağına inanıyoruz. Ve burada silah kardeşliğinden kabir yoldaşlığına uzanan bir yol ve yolculuk var ve bu yolculuk sonunda bugün ülkemize sahip olduk."

 

Kültür Haberleri

Boğalar yeni Yusufeli’nde ilk kez arenaya çıktı
Ankara Kitap Fuarı’nda ziyaretçi yoğunluğu
Vali Aksoy Eskişehir 3’üncü Kitap Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi
Küçük öğrenciler, unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarıyla tanıştı
Akademisyen ve üniversite öğrencileri Ahlat’ın tarihi mekanlarını gezdi
Mardin’de Turizm Denetim Komisyonu kuruldu
Mehterli sünnet düğünü ilgi gördü
Şehrin ortasındaki 300 yıllık çeşme akmayı bekliyor
Trabzon Tanıtım Günleri’nde Akçaabat standı ziyaretçi akınına uğradı
Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu