CAŞ'tan yeni "Kafkaslı"lar, "Uçan Kral"lar bekleniyor

Yarıştığı 5 yılda önemli başarılar kazandıktan sonra aygır olarak yararlanılmaya başlanan, yavrularıyla da adından sıkça söz ettiren ünlü Arap atı CAŞ, bu yıl 20 kısrakla çiftleştirilecek

BURSA (AA) - HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Türk atçılığının en ünlü Arap atlarından olan ve Karacabey ilçesindeki harada yetiştirildikten sonra 5 sene yarışlarda başarılı sonuçlar elde edilen "CAŞ"tan, 20 kısrakla çiftleştirilerek şampiyon adayı taylar yetiştirilmesi hedefleniyor.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey İşletmesi Atçılık Şube Şefi Muhammed Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmelerinin Türkiye'de yarış camiasına yön veren bir kuruluş olduğunu belirterek, yetiştirdikleri tay ve kısraklarla ülke atçılığına hizmet ettiklerini söyledi.

Bugüne kadar işletmede çok ünlü Arap atlarının yetiştirildiğini vurgulayan Yalçınkaya, bunlardan birinin de şu anda aygır niteliğiyle yararlanılan CAŞ olduğunu anlattı.

Yalçınkaya, CAŞ'ın Albatur ve 42. Mahsuse'nin çiftleşmesi sonucu 1993'te Anadolu Tarım İşletmesi'nde dünyaya geldiğini, 1996'da yarış hayatına başladığını dile getirerek, "CAŞ'ın 5 yıllık bir yarış hayatı var. Bir Arap atı için kısa sayılmaz. 5 yıllık yarış hayatında büyük başarılara imza attı. Dolu dolu bir 5 yıl geçirdi. Bundan sonra da aygır olarak kullanılmaya başlandı" diye konuştu.

CAŞ'ın yavrusu olan 130 tayın sahalarda koştuğunu bildiren Yalçınkaya, onun yarışlarda iz bırakan taylar yetiştirilmesine vesile olduğunu belirtti. Yalçınkaya, şunları kaydetti:

"Bir baba olarak Türk atçılığına damgasını vurdu. Bir 'Kafkaslı' dediğimiz zaman, sahalarda esen bir rüzgarın babasıdır CAŞ. 'Kafkaslı'nın sahibi Ramazan Kaya'ya 9 milyon lira gibi bir ikramiye kazandıran attır. Ayrıca bu sene Veliefendi Hipodromu'nda 800 bin liraya satılarak 'Türkiye'nin en pahalı tayı' olan 'Uçan Kral' da 'Sanıbel-CAŞ' orijinli. Bu haliyle de satış noktasında Türkiye'de iz bırakan bir aygır. Bununla beraber bir 'Uçanbey'i, bir 'Baba Mevlüt'ü, bir 'Cancaş'ı yetiştiren aygırdan bahsediliyor. Haliyle bütün alakayı üzerine topluyor."

İşletmede aygırların hangi kısrakla çiftleştirileceğinin, bir yıl öncesinde oluşturulan komisyon tarafından kararlaştırıldığı bilgisini veren Yalçınkaya, bu konuda daha az kısrakla en yüksek verimli, kalitesi en yüksek tayı elde etmenin amaçlandığına değindi.

CAŞ'ı bu yıl 20 kısrakla çiftleştirmeyi planladıklarını aktaran Yalçınkaya, "Kısraklar arasında 'Baba Mevlüt'ün annesi 'Tigresslas', Uçan Kral'ın annesi 'Sanıbel', 'Öykü' gibi anneler bulunuyor. CAŞ'tan yeni 'Kafkaslı'lar, 'Uçan Kral'lar elde etmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Güncel Haberleri

Bakan Özhaseki Malatya’da çarşı projesini inceledi
Bakan Özhaseki: "Seçim biter geçim başlar. Şimdi iş başında koşturma vakti"
’Orman Benim’ kampanyası ile temizlik yaptılar
Doğanşehir’in imar planı görüşüldü
Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması
Malatya’da 200 gram pide 10 TL oldu
Malatya’da yağmur sonrası çıkan gökkuşağı görenleri mest etti
Malatya’da sokak satıcılarına operasyon: 12 şüpheli tutuklandı
Battalgazi Belediyesi Mayıs Ayı Olağan toplantısını tamamladı
Yeşilyurt Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısını yaptı