Çözüm-Der'den helalleşme için adli sicil affı talebi

DİYARBAKIR (AA) - Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Genel Başkanı Ercan Ezgin, helalleşme için adli sicil affı talebinde bulundu.Ezgin yaptığı açıklamada, son 12...

DİYARBAKIR (AA) - Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Genel Başkanı Ercan Ezgin, helalleşme için adli sicil affı talebinde bulundu.

Ezgin yaptığı açıklamada, son 12 yılda devletin eski ceberut devlet anlayışından çıktığını belirterek, Kürtlerin artık red ve inkar edilmediğini kaydetti.

Asimilasyon uygulamalarının terk edildiğine dikkati çeken Ezgin, şöyle dedi:

"Büyük reformlar yapılmıştır, büyük adımlar atılmıştır. Bu adım ve reformlar sadece Kürtler için değil, bütün halklar için uygulamaya sokulmuştur. Baş örtülü bacılarımızın acıları son bulmuştur. Kutsal kitabımız Kuran'i Kerim'in okullarda öğrenilmesinin önündeki engeller kaldırılmıştır. Yani herkes eşit ve özgür bireyler olması için güçlü bir irade ortaya koyulmuştur. Ancak Türk, Kürt, Sünni, Alevi eski ceberut devlet anlayışından zarar görerek mağdur edilmiştir. Haklı haksız göz altına alınıp sıkıntı yaşamamış olsun."

Liderlerin bile okuduğu şiir nedeniyle haksız ve hukuksuz bir şekilde zindanlara atıldığına şahit olduklarını kaydeden Ezgin, 90'lı yıllarda bölgemizde Kürtler ve 28 Şubat zulmüyle müslümanların haksız bir şekilde gözaltına alınarak tutuklandığını ifade etti. 

 

İnsanlar dini görüşleri ve ideolojik farklılıkları nedeniyle, işlerinden, aşlarından ve hatta hayatlardan edildiğini belirten Ezgin şunları kaydetti:

"Bu mağduriyetlere uğrayan vatandaş sayımız yüz binleri bulmaktadır. Geçmiş eski kayıtlar ve mağduriyetler işe alımlarda dahi engel olabilmektedir. Çözüm süreci gibi çok hassas ve kutlu bir süreçte bu mağduriyetlerin de giderilmesi, insanların geçmiş acılarını unutması, toplumsal barış ve toplumsal uzlaşıya katkı sunması, mağdur olan insanların topluma yeniden insani bir hayat standardı ile kazandırılması için geçmiş eski kayıtların, özellikle arşiv kayıtlarının silinmesi ve tarihin karanlık sayfasına atılması büyük fayda sağlayacaktır. Zaman uzlaşma ve helalleşme zamanıdır."

Yerel Haberleri

Polis ve jandarma aranması bulunan 140 şahsı yakaladı
Vali ile görüşmek isteyen engelli kadın özel araçla makamı getirildi
Yılmaz, başarılı öğrencileri ödüllendirdi
Elazığ’da öğretmen ve öğrenciler kan bağışında bulundu
Erzurum’da Coğrafi işaretli gıda ürünleri çalıştayı
Ormanda iş güvenliği tatbikatı yapıldı
22 yıl sonra “evet” dediler, atılan imza ile ikinci baharları başladı
83 yaşındaki Fatma teyze her gün evinin önünü süpürerek örnek oluyor
Başkan Önal: "Muhtarlarımızla dayanışma içinde olacağız"
Batman’da belediye personelinden örnek davranış