Dağlardan toplanan ’gülbahar’ bitkisi ekonomik kazanca dönüşüyor

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dağlardan toplanan ve bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen 'Gülbahar' bitkisi tezgahlarda ekonomik kazanca dönüşüyor.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dağlardan toplanan ve bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen "Gülbahar" bitkisi tezgahlarda ekonomik kazanca dönüşüyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde baharın gelişiyle toplanmaya başlayan gülbahar bitkisinin sezonu, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde erken başladı. İlçenin yüksek tepelerinden toplanan ve birçok hastalığa şifa verdiği belirtilen gülbahar bitkisi tezgahlarda satışa çıktı.

Her sabah erken saatte yüksek tepelere giderek bitkiyi topladığını söyleyen Kasım Uğur, ilçe merkezinde sattığını aktardı. Gülbaharın 3 kilosunun 10 TL olduğunu belirten Uğur, "Bu sezon erken başladı. Kış ayı beklediğimizden kısa sürdüğü için Gülbahar bitkisi tezgahlardaki yerini erken aldı. Birçok hastalığı da ve yemeklere lezzet kattığı için bu bölgenin insanları seviyor" dedi.

Gülbahar bitkisinin ilaç kadar şifalı olduğunu belirten yöre sakinlerinden Hasan Demir ise "Havalar çok iyiydi. Bizim dağlardan ilaç dediğimiz şifalı bitki çıktı. Biz bu bitkiyi sade ve yemeklere karıştırıp yiyoruz. Kansere, bağırsak hastalıklarına, mideye her türlü hastalığa birebirdir" diye konuştu.

Karlıova ve çevre ilçelerde dar gelirli vatandaşlar, baharın gelmesiyle gülbahar bitkisinin yanı sıra kenger, spidak, kari gibi şifalı bitkiler de toplayıp satarak ekonomik kazanç elde ediyor.

Türkiye Haberleri

Nilüfer’in kardeş kentleri yemekte buluştu
BUÜ Rektörlüğü, asılsız haberleri yalanladı
Beyoğlu’nda 19 Mayıs coşkusu denize taştı
Bakan Yumaklı’dan Amasya’da eziyet edilen hayvanla ilgili açıklama: “Söz konusu işletme hakkında gerekli idari yaptırım uygulanmaktadır”
Kayseri Üniversitesi “Gençlik Yürüyüşü” Etkinliği gerçekleştirdi
Bursa’yı şiirlerle anlatmıştı, 34 yıl görev yaptığı camidan uğurlandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Fonun başlangıç sermayesini 500 milyon dolar olarak belirledik”
Vali Çiçek: “19 Mayıs milletimiz ve ülkemiz için gelecek adına atılan tarihi bir adımdır”
Başkan Büyükkılıç: “19 Mayıs 105 yıl önce milli mücadelemizin başladığı gündür”
Bilgi Güvenliği Derneği yeni yönetim kurulunu belirledi