Deneysel ilaç Ebola virüsünde işe yarıyor

DSÖ, Lİberya'da deneysel ilaç kullanılan 3 sağlık personelinden 2'sinin belirgin ölçüde, 1'inin ise kısmen iyileşme gösterdiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Liberya'daki Ebola salgınında deneysel ilaç uygulanan üç sıhhat personelinden ikisinin mühim ölçüde, birinin ise azda olsa iyileşme gösterdiğini kaydetti.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Liberya'daki klinik tedavi uzmanlarının, iki tabip ve bir hemşire üstünde 'ZMapp' adlı deneysel Ebola tedavisinin uygulandığını bildirdiği anlatım edildi. Açıklamada, bir tabip ve hemşirenin belli ölçüde, bir doktorun ise kısmen iyileşme gösterdiği belirtildi.

Üretici ilaç firmasının kısıtlı sayıda bulunan deneysel ilacın bittiğini ilettiği anlatım edilen açıklamada, ZMapp'in tetkikleri devam eden birkaç deneysel Ebola tedavisinden bir tanesi bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, 'Şu anda, tüm kaynaklar son derece sınırlı' denildi. 

DSÖ'nün 4-5 Eylül tarihlerinde potansiyel Ebola tedavisi ve aşıları konusunda Cenevre'deki merkezinde bir danışma toplantısı yapacağı da bildirilen açıklamada, bu toplantıda ümit vadeden deneysel tedavi yolları ile bu yöntemlerin Batı Afrika'daki salgını önlemedeki rolünün değerlendirileceği kaydedildi.

Toplantıya, ilaç araştırmalarından kilinik gereksinimlere, etik konulardan yasal konulara kadar pekçok alandan 100 uzmanın katılacağı bildirilen açıklamada, toplantıya bununla birlikte Batı Afrika'dan da 20 uzmanın çağırma edildiği bildirildi.

DSÖ, herhangi bir ispatlanan tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil hali ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı.

Hastalığa yakalananların ölüm riskinin fazla fazla yüksek bulunduğu Ebola'ya yol açan virüs, hastaların gövde sıvıları yoluyla yayılıyor. Virüs, bugüne kadar daha çok hastayla temasa geçen yakınlarına, ölen hastaları yıkayan ve gömenler ile hastalara müdahale ederken yeterli tedbir almayan sıhhat personeline bulaştı.

Ebola salgınının yaşandığı Liberya, Gine ve Sierra Leone'de yaklaşık bir milyon şahıs karantina altında tutuluyor.

Muhabir: Murat Ünlü

Sağlık Haberleri

Prostat ve meme kanserinde umut ışığı
Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi
Sağlıklı yaşam için pedal çevirdiler
Kazakistanlı 14 yaşındaki Nikita şifayı Pendik’te buldu
Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Saygılı: "2 bin 250 ünite kan toplandı"
Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı
Astım hastası kadın uçak ambulansla Ankara’ya sevk edildi
Hastalar artık Adıyaman ve çevre illere gitmeyecek
Yüksekova’daki iki bölgede nöbetçi eczane bulundurulmasına karar verildi
Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Dünya El Hijyeni Günü bilgilendirme standı