Diyabetin Cinsel Sağlığa Etkisi

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, diyabet (şeker) hastalığının insan vücudunun tüm sistemlerini etkilediğini, damarlar ve sinirlerde oluşan hasarın...

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, diyabet (şeker) hastalığının insan vücudunun tüm sistemlerini etkilediğini, damarlar ve sinirlerde oluşan hasarın cinsel bozuklukları ortaya çıkardığını söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Opr. Dr. Gürkan Özkan, diyabet hastalığının tüm sistemleri etkilediğini, diyabet damarlar ve sinirlerde hasara sebep olduğunu belirterek, bu hasarlarda cinsel bozukluklar meydana getirdiğini ve erkeklerde en sık sertleşme problemi ile erken boşalma görüldüğünü ifade etti.

Kan şekeri kontrolü sağlanan ve HBAC tetkiki normal sınırlarda olan diyabetlilerde cinsel fonksiyon bozukluğu daha fazla görüldüğünü vurgulayan Gürkan Özkan, "Diyabeti kontrol dışı olan hastalarda özellikle 50'li yaşlarda iktidarsızlık problemi görülmesi artar. Diyabet hastalarında birçok neden iktidarsızlığa neden olabilir. Bunu yaşayan hastalarda hormonsal ve psikolojik sorunlar, alkolizm, damar hastalıkları ve nörolojik hastalıklara sebep olur. Sağlıklı bir bünye gereklidir. Bunun içinde cinsel organın kanlanması ve sinirsel olarak canlılığı önem arz eder. Diyabet damar tıkanıklığı ve sinir hasar yapması sebebiyle kontrol dışı ve hedef değerlerin üzerinde olan hastalarda bu fonksiyonlar bozulabilir" dedi.

Kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulabildiğinde de herhangi bir soruna sebep olmayabileceğinin altını çizen Özkan, "Kan şekeri kontrol altında olduğunda şekerin çıkması veya düşmesi kişiyi yorabilir. Cinsel güce ve istekte azalmaya sebep olabilir. Penis damarlarında oluşacak hasarlarda sertleşme olmaz ya da çok kısa sürer. Buda zaman içinde isteksizliğe ve depresyona neden olabilir. Tedavi edilirse sorun ortadan kalkar. Erkeklerde iktidarsızlık problemi çözmek için ilaç ve cerrahi tedavi yapılabilmektedir. Bu tedavi ürologlar tarafından uygulanmaktadır. Empotans (iktidarsızlık) tedavisinde özellikle psikolojik veya organik (hormonal ve damarsal)ayrımı yapılmalıdır. Bu aşamadan sonra hastaya ilaç veya penil protez gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir. İlaç tedavisinde damarsal yapılar etkilendiğinden kalp sıkıntısına sebep olabilmekte, bu nedenle doktor tarafından tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda, penil protez cerrahisi ile tamamen sertleşmeyi kaybetmiş (halk arasındaki tabiri ile eşimle kardeş olduk derecesinde olan) olsalar dahi iktidarsızlık kesin olarak tedavi edilebilmektedir. Bu sayede iktidarsızlık çeken kişiler yeni bir cinsel hayata başlamakta ve kendine güvenen, mutlu kişiler olabilmektedir. Bu cerrahi tedavi hastalar bir gün hastane kalmakta ve kısa sürede normal yaşantılarına geri dönebilmektedir" diye konuştu.

Sağlık Haberleri

Hastalar artık Adıyaman ve çevre illere gitmeyecek
Yüksekova’daki iki bölgede nöbetçi eczane bulundurulmasına karar verildi
Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Dünya El Hijyeni Günü bilgilendirme standı
Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında
5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu
4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü
Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya
Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi
Apandisit tanısı konulan hasta için helikopter havalandı
Yaklaşık 2 aydır yaşam savaşı veren Sudan Cumhurbaşkanı’nın oğlu Rahman hayatını kaybetti