Dizel araç alacaklar dikkat!

Çukurova Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Aydın, 'Dizelin vergisi artırılabilir, ayrıca benzinli araç lehine düzenlemeler de yolda. Dizel pahalıya gelir' dedi

Yeni yıla sayılı günler kala kimi aracının modelini yükseltmek, kimi ise yıl sonu avantajlarından faydalanmak için kampanya takibinde. Birçok firma da yıl sonu indirimine girdi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Otomotiv Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın da, vatandaşların araç alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bir çalışma yaptı. Sıfır araç alımında en iyi zamanlamanın 20 Aralık sonrası 10 günlük dönem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın, "Dizel mi, benzinli mi?" soruna da cevap verdi.

VERGİSİ YÜKSELECEK
Türkiye'de dizel araçlara karşı bir yönelim olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, şunları kaydetti: "Dizel araçlar yüzde 5 daha az yakıt harcadığı için şu anda çok rağbet görüyor. Fakat Türkiye'de dizel araçların egzoz emisyonu daha fazla diye vergilerinin artırılması söz konusu. Dizel ve benzinli araçların bir karmaşığı olan TSI -GDI dediğimiz direkt benzin püskürtmeli motorlar var. Bu araçların da yakıt tüketimleri dizel araçlara çok yakın." Verilere göre; Türkiye'de enerji güvenirliliği için motorin ile benzin kullanımına denge getirilmesi gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu: "Hükümet de bu konuda bazı adımlar atıyor. Eminim ki önümüzdeki yıllarda açığı kapatmak amacıyla benzin lehine bazı düzenlemeler yapılacak. Bunun için araç alırken iki kez düşünülmesi gerekiyor" diye konuştu.

PARÇALARI DAHA PAHALI
* Dizel araçlar, benzinli araçlara göre 6-10 bin lira daha pahalı.
* Benzinli araçlar dizel araçlardan daha fazla yakıt tüketiyor.
* Dizel araçların bakım masrafları daha yüksek. Dizel araç parçaları da benzinliye göre daha pahalı.
* Dizel aracın vergisinin artırılması gündemde.
* Benzin tüketimini artırmak için yeni düzenlemeler yolda.

Hibe - Proje - Burs Haberleri