Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli hukuka aykırı bulundu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, elektrik faturalarına yansıtılan, kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, elektrik faturalarına yansıtılan, kayıp kaçak ücretinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Silifke'de bir vatandaş, faturalarından öğrenim edilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi için tüketici hakem heyetine başvurdu. Heyet, başvurucudan öğrenim edilen ücretlerin iadesine karar verdi.

Elektrik dağıtım şirketi ise söz konusu bedellerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) belirlendiği, kurul kararlarının iptali için açılacak davaların Danıştay'da görülmesi gerektiği gerekçesiyle, hakem heyeti kararının kaldırılması istemiyle dava açtı.

Silifke 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti.

Kararın temyiz edilmesi üstüne dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, davanın reddedilmesine ait kararı bozdu.

Bozma kararında, EPDK kararlarının idari yargı yerinde iptal edilmedikçe bütün tüketicileri bağladığı, bu sebeple hakem heyetinin kararının kaldırılmasının gerektiği belirtildi.

Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üstüne dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, mahalli mahkemenin direnme kararını onadı.

Kararda, şöyle denildi:

'Elektrik enerjisinin nakli sırasında meydana gelen kayıp ile diğer bireyler sebebi ile hırsızlanmak şekli ile uygulanan elektrik bedellerinin (kaçak), kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır. Hem bu hal, parasını her halükarda öğrenim eden davalı kurumun dönemin teknik ilerleme katetmesine ayak uydurmasına mani olur, yani davalı kendi teknik alt ve üst yapısını restorasyon ihtiyacını duymayacağı gibi, elektrik hırsızlanmak şekli ile kullanan şahıslara karşı tedbir alma ve takip etmek için lüzumlu girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysa ki elektrik kaybının önleme ve hırsızlıkları engelleme ya da hırsızı takip edip, bedeli ondan öğrenim etme görevi de bizzat enerjinin sahibi olan davalıya aittir. Bununla müşterek tüketici vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp kaçak ücretinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi yani şeffaflık hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır.'

Muhabir: Ferdi Türkten

Güncel Haberleri

Başkan Geçit, istişare toplantısına katıldı
Malatya’da ’Trafik ve İlkyardım Haftası’ etkinliklerle kutlandı
Çok sevdiği eşinin ardından kitap çıkardı
Darendeli kız öğrenciler Türkiye Şampiyonası’nda finale kaldı
Kadın servis şoförü erkeklere taş çıkartıyor
Malatya’da yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkili oldu
İki ayrı kazada: 3 kişi yaralandı
Kontrolden çıkan araç istinat duvarına çarptı: 4 yaralı
Malatya tarımının sorunları konuşuldu
Geçit: “Çağdaş yaşam koşullarına sahip bir Yeşilyurt inşa edeceğiz”