Erkeklerin korkulu rüyası: Prostat

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çağlar, Türkiye'de yılda yaklaşık 15 bin kişinin prostat kanserine yakalandığını ve erkeklerde akciğer kanserinden...

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çağlar, Türkiye'de yılda yaklaşık 15 bin kişinin prostat kanserine yakalandığını ve erkeklerde akciğer kanserinden sonra görülen kanser türünün prostat kanseri olduğunu söyledi.

Uzmanlar, prostat kanserinin 50 yaş üzerindeki erkeklerde en sık görülen kanser türü ve kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını söylüyor. Yapılan çalışmalarda her 5-6 erkekten birisinin yaşamı boyunca prostat kanserine yakalanacağını belirlendi. VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniğinden Opr. Dr. Mustafa Çağlar, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Mustafa Çağlar, "Üroloji uzmanı prostat yakınmasıyla başvuran kişinin yakınmasını dinledikten sonra hastanın muayenesi yapılır. Bu muayenede prostatın büyüklüğü, kıvamı ve kitle içerip içermediği kontrol edilir. Fiziki muayeneden sonra kan testlerine geçilir ki burada en önemlisi kandaki prostat spesifik antijen (PSA) düzeyinin belirlenmesidir. PSA oranındaki artma hastanın kanser yönünden incelenmesi konusunda yol göstericidir. Klinik bulgulara dayanarak prostat kanseri şüphesi olan kişilerde prostat kanseri olup olmadığını anlamak amacıyla prostat biyopsisi yapılması gerekmektedir. Biyopside temel amaç hastada kanser bulunup bulunmadığının ortaya konmasıdır. Prostat kanseri tanısında en yenilikçi, en güvenilir yöntem MR füzyon biyopsi yöntemidir. Füzyon Biyopsi yöntemi ile hem gereksiz biyopsiler sonlanmakta hem de bu teknik ile körleme parça almak yerine prostat bezi içerisinde saptanan şüpheli bölgelerden hedef gözeterek yapılması esas alınmaktadır. Tümörün yerini tam olarak belirleyebilen yöntem sayesinde ultrason eşliğinde rastgele alınan çok sayıda parça yerine, 1-2 örnek alınması bile yeterli olabilmektedir. Bu teknik sayesinde doğru yerden parça aldığımızdan emin olabiliyoruz. Aynı şekilde problemli bölgeyi görerek parça alındığı için toplamda daha az parça almış oluyoruz. Sonuç olarak biyopsi işlemi hastalar açısından daha konforlu hale geliyor ve komplikasyon olasılığı azalıyor" dedi.

Sağlık Haberleri

Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Dünya El Hijyeni Günü bilgilendirme standı
Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında
5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu
4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü
Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya
Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi
Apandisit tanısı konulan hasta için helikopter havalandı
Yaklaşık 2 aydır yaşam savaşı veren Sudan Cumhurbaşkanı’nın oğlu Rahman hayatını kaybetti
Hitit Üniversitesi’nde “1. Tıp Öğrenci Kongresi” başladı
Samsun’da devam eden sağlık yatırımlarındaki son durum