Eylül’de en fazla Devlet İç Borçlanma Senetleri kazandırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı Eylül ayı 'Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları'nı açıkladı.

Aylık en yüksek reel getiri Devlet İç Borçlanma Senetlerinde oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı Eylül ayı "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları'nı açıkladı. Buna göre; en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 0,92, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,03 oranlarıyla Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) gerçekleşti.

Finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları, yatırım araçlarından mevduat faizi, külçe altın, dolar, euro, Borsa İstanbul 100 Endeksi ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık ve yıllık ortalama nominal ve reel getirileri hesaplanarak aylık olarak yayımlanmaktadır.

Mevduat faizinin nominal ve reel getiri oranları, Eylül 2016 tarihinden itibaren, bankalarda fiilen açılan tasarruf mevduatına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları kullanılarak hesaplanmıştır. Bu hesaplamalarda toplam mevduatın yüzde 90'ına sahip bankalardan alınan ağırlıklı ortalama faiz oranları kullanılmıştır.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 0,79 ve mevduat faizi yüzde 0,46 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık dolar yüzde 0,21, euro yüzde 0,24 ve külçe altın yüzde 1,06 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise BIST 100 Endeksi yüzde 0,90 ve mevduat faizi yüzde 0,57 oranında reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,10, euro yüzde 0,13 ve külçe altın yüzde 0,95 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Külçe altın üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,53, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,04 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,19 oranında en az kazandıran, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 0,28 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,52, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,64 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,97, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,87 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,55, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,68 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,52, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,46 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Ekonomi Haberleri

ANASİAD’tan işbirliği ve dayanışma çağrısı
Başkan Yılmaz: “Çarşamba ve Salıpazarı’nda üretilen fındık, bölgenin en katma değerli ürünü”
Samsun manda varlığında 1’inci sırada geliyor
ESCUDO’nun üreteceği zırhlı ve balistik plakalar dünya pazarında yerini alacak
Başkan Ülken, İran’da sağlık turizmini anlattı
Bizim Toptan, 2023 yılında mağaza sayısını artırarak büyümesini sürdürdü
Dünyanın en önemli savunma sanayi buluşmalarından IDEF, 2025 yılında düzenlenecek
Fethiye’nin kuzugöbeği Avrupa’nın dört bir yanında
KALDER’den GSO’ya Yeşil Dönüşüm Ödülü
Başkan Boyacı; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun”