Fındıkta Küllenme Hastalığına Dikkat…

Yapraklar üzerinden fındığa bulaşıp verim ve kaliteyi düşürüp, hatta kurumalara bile neden olabilen küllenme hastalığının bahçelerde tekrar görülmesi...

Yapraklar üzerinden fındığa bulaşıp verim ve kaliteyi düşürüp, hatta kurumalara bile neden olabilen küllenme hastalığının bahçelerde tekrar görülmesi üzerine üreticiler uyarılarak ilaçlı mücadele yapılmasının gerektiği bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası'nın koordinasyonunda 2013 yılında başlanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında yaşlı ağaçların sökülerek gençleştirme için yeniden dikimi ile oluşturulan örnek bahçelerde yapılan incelemelerde küllenme hastalığına rastlanınca, hem mücadeleye başlandı, hem de tüm üreticiler uyarıldı.

Hava sıcaklığının artması ve nem oranının yükselmesine bağlı olarak yaygınlaşan küllenmenin, başta örnek olarak kullanılanlar olmak üzere tüm bahçelerde tedbir alınmadığı takdirde önemli zararlara yol açacağına dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projeden sorumlu Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı, kükürt içerikli ilaçlarla uzman denetimde 10 günde bir ilaçlama yapılması ve bunun en az 4 kez tekrarlanması gerektiğini bildirdi.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Merkezi Giresun'da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından da konu ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşür bastırılarak üreticilere dağıtılıyor. Broşürde hastalığın ilk belirtileri şöyle tarif ediliyor:

"İlkbaharda normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfektesi ile başlayan hastalık, genellikle yaprakların alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde beyaz olarak görülürler. Başlangıçta küçük (3-6 mm) ve tozlu beyaz olan beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte spor içeren yapılar oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesi fındık kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir ve bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda da ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir."

Fındıkta Küllenme Hastalığına Dikkat…

Fındıkta Küllenme Hastalığına Dikkat…

Yerel Haberleri

Adıyamanlı sporcular atıcılıkta 4 altın, 2 gümüş, 1 bronz madalya kazandı
70 yaşındaki hastaya hastanede doğum günü sürprizi
Ağlatan doğum günü sürprizi
Batman’da husumetli iki aile barıştırıldı
Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı
Selçuk Üniversitesi öğrencilerinden Gazze’deki soykırıma barışçıl tepki
Erzurum Kadın Kooperatifi ve Köyden Gelsin’den işbirliği protokolü
MÜZSAN organizasyonu ile bağlama öğrenen depremzede kursiyerlere sertifika verildi
ESKİ ekipleri tıkanan kanallar için seferber oldu
Tilki yavruları koruma altında