Gecikmiş dil konuşma bozukluğu konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM) tarafından düzenlenen “4 Yaşına Kadar Bekleyin, Konuşur. Demeyin” başlıklı seminer, DİLKOM Prof. Dr. Seyhun Topbaş Seminer Salonunda gerçekleşti...

Anadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM) tarafından düzenlenen “4 Yaşına Kadar Bekleyin, Konuşur. Demeyin” başlıklı seminer, DİLKOM Prof. Dr. Seyhun Topbaş Seminer Salonunda gerçekleştirildi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Buğse Durmuş’un konuşmacı olduğu seminere öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi. Gecikmiş dil konuşma bozukluğundan söz eden Arş. Gör. Buğse Durmuş, “Çocuklar arasında çeşitli bireysel farklılıklar gözlemliyoruz ve bu bireysel farklılıklar da dil gelişimindeki herhangi bir bozukluktan kaynaklanabiliyor. Bir çocuğun dil gelişimi tipik dil gelişimi basamaklarıyla benzer sırayla ilerlemekte ancak daha yavaş bir gelişim gösterirse biz bu durumda gecikmiş dil konuşmadan şüpheleniyoruz. Gecikmiş dil konuşma, 2 yaş civarı çocuklarda yüzde 15,3 yaş civarı çocuklarda ise yüzde 17,5 gibi yüksek bir oranda gözlemleniyor. Çocuk konuşmaya da seslere yanıt vermiyorsa, iletişim kurma girişimi azsa ya da hiç yoksa bu durum bizi şüphelendirmeli. Gecikmiş dil konuşması olan çocukların çoğu erken dönemde aldıkları etkili terapi ve aile desteğiyle birlikte akranlarının seviyesini yakalayabiliyor. Gelişim bir bütündür ve bir gelişim alanında yaşanan gecikme/bozukluk diğer alanları da olumsuz etkileyebilir. Çocukların dil becerilerinin beklenen düzeyin altında olduğu düşünülüyorsa tanı için bir Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hekimine; tarama, değerlendirme, müdahale ve izleme süreçlerinde ise Dil ve Konuşma Terapistlerine başvurulması gerekmekte. Aileler de evde yapabilecekleriyle ilgili terapistler tarafından mutlaka bilgilendirilmeli.” diye konuştu.
Seminer, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Eğitim Haberleri

Kütahya’da nitelikli işgücüne destek projesi
DPÜ İslami İlimler Fakültesi’nde Arapça Bilgi ve Şiir Yarışması
Muğla’da 25 Engelli birey bir günlüğüne asker oldu
Üniversite öğrencilerine ’Temel Afet Bilinci Eğitimi’ verildi
Öğrenciler, deneylerini tasarlayarak öğreniyor
Başkan Sandıkçı: “Eğitim atağımızla vizyon projelere imza attık”
Adıyaman’da geleneksel çocuk oyunlarına yoğun ilgi
KBÜ’DE Hemşireler Haftası’nda Hemşirelik Bölümü öğrencilerine tohum hediye edildi
Develi Seyrani Kampüsünde ‘Coğrafi İşaret ve Patent Alma Eğitimi’ düzenlendi
Yabancı Diller Yüksekokulları yöneticileri MSKÜ’de buluştu