Gıda İntoleransına Dikkat

Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyen Özge Karabağ, sağlıklı olduğu düşünülerek yenilen bir çok gıdanın vücutta olumsuz etkilere neden olabileceğini...

Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyen Özge Karabağ, sağlıklı olduğu düşünülerek yenilen bir çok gıdanın vücutta olumsuz etkilere neden olabileceğini söyledi.

Gıda intoleransı olarak adlandırılan olumsuz etkilerin sağlığı olan etkileri hakkında açıklamalarda bulunan Diyetisyen Karabağ, "Çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bir yumurta, eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyor ise, vücudumuz bu yumurtanın içindeki proteinlere karşı tepki vermeye başlayabilir. Bu olumsuz etki "Gıda İntoleransı" olarak adlandırılır ve vücutta kilo almadan, birçok kronik rahatsızlığa kadar olumsuz etkilere yol açabilir" dedi.

Halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi semptomlara yol açan etkenler hakkında detaylı bilgiler veren Karabağ, buna benzer sağlık problemlerinin devamı halinde kronik hastalığa dikkat çekti.

Gıda İntoleransının geçici olduğu gibi kalıcı olduğunu söyleyen Karabağ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

"İnsan vücudunda çeşitli enzimlerin olmayışı, bağırsak florasında bozukluklar veya geçirgen bağırsak sendromu gibi hastalıklar, besinlerin bağırsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanmasını engeller ve gıdalar kana parçalanmadan geçerler. Savunma sistemi bunlara yabancı bir madde gibi muamele yapar ve aynı bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçirir. Bu saldırının neticesinde vücutta enflamasyonlar oluşur ve yan etkiler belirmeye başlar. Yükselen CRP değerleri en başta halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi semptomlara yol açar. Hastanın aynı gıdayı, farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalık gelişmeye başlar., Özetle, gıda intoleransı kişiye özel olarak, belirli gıdaların sindirim güçlüğünü ifade eder. Gıda İntoleransı geçici veya kalıcı olabilir. Geçici Gıda İntoleransına belirli bir gıdanın aşırı tüketimi, bazı gıda katkılarına vücudumuzun geçici olarak verdiği olumsuz tepkiler, polen sezonu gibi özel dönemlerin vücudumuzda etkileri, soğuk algınlığı, grip veya çeşitli virütik hastalıklar, antibiyotik kullanımına bağlı oluşan Candida gibi çeşitli bağırsak mantarları, kadınlarda ovulasyon sırasında veya adet öncesi zamanlarda geçici gıda intoleransı görülmesi daha muhtemeldir. Gebelik öncesi veya sonrası hormonal değişiklikler de geçici gıda intoleransına neden olabilir."

Yerel Haberleri

7 yaşındaki çocuk, kendisiyle yakından ilgilenen hemşireyi duygulandırdı
Mersin’den 39 hacı adayı dualar eşliğinde kutsal topraklara uğurlandı
Ünal ve Altuntepe TOBB 80. Genel Kurulu’na katıldı
Gençler, ellerindeki Türk bayraklarıyla Ali Dağı’na yürüdü
Vali Çiftçi, optik mağazasının açılışını yaptı
Kültür Kurumu İlkokulu’nda okuma bayramı etkinliği
Öğrencilerden muhteşem 19 Mayıs gösterileri
Alanya’da yaşlı çift el arabası üzerinde çıktıkları patika yola çare bulunması çağrısı yaptı
Palandöken’e 19 Mayıs tırmanışı
Sanatçı Emniyet Müdürü’nden gençlere altın tavsiyeler