Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmayın

Uzmanlar, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkılmaması, açık hava aktivitelerinin ise güneş ışınlarının daha az...

Uzmanlar, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkılmaması, açık hava aktivitelerinin ise güneş ışınlarının daha az yoğun olduğu 11.00 ile 16.00 saatlerinin dışında gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Güneş ışınlarının ekosistem için enerji kaynağı olma, D vitamini sentezi ve fototerapötik etkinlik gibi birçok faydalı etkisinin yanı sıra, kanser oluşumu, alerjik reaksiyonlar ve fotoyaşlanma gibi zararlı etkileri de bulunduğu açıklandı. Güneş ışınlarının deri üzerindeki olumsuz etkilerin önlenebilmesi için, etkili koruma ve güneş koruyucular konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Özdoğan, güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşanlarından yarısı kızılötesi iken, geri kalanının büyük bölümü görünür ışık, yaklaşık yüzde 5'i ise UV ışınlarından oluştuğunu söyledi. İstenmeyen etkilerin kaynağı olan UV ışınlarından alınan zarar, maruz kalınma süresi ve sıklığı, ışınların yeryüzüne gelme açısı ve genetik olarak belirlenen deri fototipine bağlı olarak değiştiğine dikkat çeken Özdoğan, "Yeryüzüne ulaşan UV ışınları yüzde 5-10'u UVB; yüzde 90-95'i ise UVA olarak ikiye ayrılıyor. Güneş yanığından sorumlu olan UVB ışınlarının, fotoyaşlanma ile deri kanserlerinin gelişimi üzerine etkinliği de biliniyor. UVB ve UBV ışınlarına beraber maruz kalmak kanser riskini daha çok artırıyor. Fototoksik ve fotoalerjik reaksiyonlardan ise genellikle UVA sorumlu oluyor. UVC ışınlarının ise ozon tabakasında filtre edilmesiyle yeryüzüne ulaşmadığı kabul ediliyor" dedi.

Güneşten korunmanın yaşamsal bir alışkanlık olması gerektiğini belirten Özdoğan, "Güneşli havalarda özellikle gölge alanlarda bulunmak gerekiyor. Güneşten öncelikle açık renkli ve sık dokunmuş giysiler kullanılması çok önemlidir. Şemsiye gibi gölgeliklerin altında da kum ve denizden yansıyan ultraviyole ışınlarının önemli miktarda zarar verdiğinin unutulmalıdır. Katarakt başta olmak üzere gözde hasara neden olan zararlı ışınlara karşı büyük ölçüde koruma sağlayan UV koruyuculu güneş gözlükleri tercih edilmesi gerekiyor. Güneş banyosundan uzak durulması, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkılmaması, açık hava aktivitelerinin güneş ışınlarının daha az yoğun olduğu 11.00 ile 16.00 saatlerinin dışında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tüm bu önlemlere ek olarak, açıkta kalan deri bölgelerini korumak için güneş koruyucu kremlerin kullanılması önem teşkil ediyor" dedi.

Sağlık Haberleri

Astım hastası kadın uçak ambulansla Ankara’ya sevk edildi
Hastalar artık Adıyaman ve çevre illere gitmeyecek
Yüksekova’daki iki bölgede nöbetçi eczane bulundurulmasına karar verildi
Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Dünya El Hijyeni Günü bilgilendirme standı
Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında
5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu
4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü
Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya
Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi
Apandisit tanısı konulan hasta için helikopter havalandı