Her derde deva bir bitki, şekeri hemen düşürüyor

Yunanca'da kraliyet anlamına gelen fesleğen, Akdeniz mutfağında bol bol tüketiliyor. Kalp sağlığına, ödemlere, DNA hasarına iyi gelen fesleğen; gündelik stresle bile savaşıyor.

Fesleğen, öncelikle bir aroma artırıcı olarak bilinmesine rağmen birçok hastalıkla savaşta da önemli bir bitkidir; anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antistres özellikleri bulunur. Doğru bir fesleğen seçimi için, öncelikle yapraklarının taze görünümlü, parlak ve yeşil olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları koyu, lekeli, kesik, yırtık ve sararmış olan fesleğenler tercih edilmemelidir.

Fesleğen, buzdolabında veya dondurucuda saklanmalıdır ve organik olduğundan emin olunmalıdır. Fesleğen, kuru ve serin yerde olmak şartıyla altı ay boyunca muhafaza edilebilir. Özellikle tazesi çok yararlı olmasına rağmen, kurutulmuş olarak tüketilen çayı da faydalıdır. Yunanca'da 'kraliyet' anlamına gelen, binlerce yıldır bitkisel ilaç olarak kullanılan fesleğen, günümüzde de en yaygın sağlık sorunlarıyla mücadele yollarından biri olmaya devam ediyor.

ANTİ0KSİDAN İÇERİR Fesleğenin faydaları şöyle: Antioksidan, K vitamini, kalsiyum ve besin değeri açısından çok zengin olan fesleğen; DNA hasarına karşı mücadelede son derece etkilidir.

Fesleğenin en büyük faydalarından biri, kişiyi DNA hasarından korumasıdır. Yani, genetik bilginin depolanmasını korumaya yardımcı olur.

Araştırmalarda; fesleğen yaprağı ekstresinin, yüksek kolesterolü düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca fesleğenin, yüksek total kolesterol ve LDL kolesterol gelişimini de engellediği saptanmıştır.

ŞEKERİ DÜŞÜRÜR 
Netherlands National Institute for Public Health tarafından yapılan araştırmada; 15 yıl boyunca C vitamini kullanan ve fesleğen tüketen 65 yaş ve üzeri erkeklerde kalp hastalığı ile ölüm arasındaki ilişki değerlendirilmiş. Yaş ve sigara dikkate alındığında, kalp hastalığından ölüm oranının yüzde 20 civarında azaldığı görülmüştür.

Fesleğen, diyabetle savaşta da etkilidir. Hindistan'da yapılan bir araştırmada; iki tip diyabeti olan 40 hastaya günde bir doz kurutulmuş fesleğen yaprağı verilmiş. Bunun sonucunda da açlık ve tokluk kan şekerlerinin düştüğü görülmüştür.

UYKU BOZUKLUĞUNU GİDERİR 
Bilim adamları, erkek ve kadınlardan oluşan 158 kişilik bir grubun gösterdiği stres belirtileri üzerine, fesleğen ekstresinin etkisini incelemişler. Altı hafta boyunca günde 1200 mg. fesleğen ekstresi alan hastaların; uyku problemleri, yorgunluk ve unutkanlık gibi semptomların yüzde 39 oranında, stres kaynaklı cinsel sorunlarının ise yüzde 87.5 oranında azaldığı görülmüş.

Sağlık Haberleri

Sarıgöl’de 390 ünite kan toplandı
Şifalı ot toplamaya çıkan 64 yaşındaki şahıs kalp krizi sonucu hayatını kaybetti
Suçlu gen değil yaşam şekliniz
NEÜ’de Dünya Hemşirelik Haftası törenle kutlandı
Erciş’te ayağı kırılan vatandaş için ambulans helikopter havalandı
Kütahya’da kan bağışı etkinliği
Kuşadası’ndaki sağlık kompleksinde çalışmalar hız kesmiyor
1 ünite kan 3 can
Kırsal mahallelerde kene uyarısı
Müze Eczane açıldı: 1800’lü yıllarda kullanılan ilaçlar bu müzede