Hocalı Katliamı’nda katledilenler “Soykırım Şehitlerini Anma Töreni” ile Gazi Üniversitesi’nde anıldı

Gazi Üniversitesi Rektörlük Binasında, 31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü nedeniyle 'Soykırım Şehitlerini Anma Töreni' ve 'İşgalden Zafere...

Gazi Üniversitesi Rektörlük Binasında, 31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü nedeniyle "Soykırım Şehitlerini Anma Töreni" ve "İşgalden Zafere Uzanan Yolda Gazi Üniversitesinde Karabağ ve Hocalı" belgesel filminin ilk gösterimi gerçekleştirildi. Programda konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, "Azerbaycan coğrafyası, tarih boyunca birçok katliama, işgale, soykırıma uğramış bir coğrafyadır" dedi.

Gazi Üniversitesi'nde, 26 Şubat 1992'de gerçekleştirilen "Hocalı Katliamı"nda hayatını kaybeden vatandaşların anılması ve 31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü olması nedeniyle "Soykırım Şehitlerini Anma Töreni" gerçekleştirildi. Program çerçevesinde ayrıca "İşgalden Zafere Uzanan Yolda Gazi Üniversitesinde Karabağ ve Hocalı" belgesel filminin ilk gösterimi yapıldı. Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından icra edilen programa rektörlük binasında yer alan Mimar Kemalettin Salonu ev sahipliği yaptı.

"Azerbaycan coğrafyası, tarih boyunca birçok katliama, işgale, soykırıma uğramış bir coğrafyadır"

Programda konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, "Azerbaycan coğrafyası, tarih boyunca birçok katliama, işgale, soykırıma uğramış bir coğrafyadır. 1920-1950 yılları arasında Azerbaycan'da toplam 400 bin kişi öldürülmüş; yarım milyondan fazla kişi sürgüne, kamplara gönderilmiş ve cezalandırılmıştır. Birçok kişi Türkiye ajanı olmakla ve milliyetçi olmakla suçlanmış, bu sebeple öldürülmüştür. Bu suçlamalara maruz kalanlar genellikle fikir adamları, yazarlar ve kanaat önderlerdir. Aydın kesimin bu şekilde katledilmesiyle toplumun müşterek hafızasının yok edilmeye çalışıldığını tekrardan görüyoruz. Bu soykırımlarda, Hocalı'da, Karabağ'da öldürülen insanlarımıza ne tür işkenceler yapıldığını burada anlatmaya yüreğim el vermez. Hepimizin bildiği üzere Türkiye ve Azerbaycan toprakları, Ermenilerin işkence sonucu şehit ettiği ecdatlarımızın kanlarıyla doludur" ifadelerini kullandı.

"Bundan sonra ölümlerle değil zaferlerle yürüyeceğimiz bir gelecek temenni ediyorum"

Soykırımın dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mücadelesiyle duyurulduğunu ifade eden Rektör Yıldız, "O tarihlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev'in gayretleri neticesinde dosyalar yeniden açılmış ve yapılan tarafsız araştırmalar neticesinde 31 Mart-4 Nisan 1918'de, Bakü'de, Azerbaycan Türklerine bilinçli soykırım yapıldığı duyurulmuştur. Haydar Aliyev'in aldığı kararla her yıl 31 Mart günü, Ermenilerin yapmış olduğu bu soykırım, "Azerbaycanlıların Soykırımı Günü" olarak anılmaktadır. Haydar Aliyev'i saygıyla anıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor ve bundan sonra ölümlerle değil zaferlerle yürüyeceğimiz bir gelecek temenni ediyorum" dedi.

Program çerçevesinde çalışmalarda ve belgesellerde emeği geçenlere plaketleri ile belgeleri takdim edildi. Törende Rektör Yıldız'ın yanı sıra Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar ve Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru yer aldı.

Türkiye Haberleri

Başkan Tuncer: "Mezitli’nin daha yaşanabilir bir şehir olması için gerekli adımları attık"
Başkan Palancıoğlu: "Bizler; ekmeğini taştan çıkaran kardeşlerimizin yanında olduk"
Kayseri’de KOBİ’lere ’dijital dönüşüm’ anlatıldı
Bursa’da 1 Mayıs’ta ulaşım ücretsiz
Başkan Özdoğan muhtarlarla istişare toplantısı yaptı
Trive Yatırım yatırımcıları Dijital Kurye ile hesap açabilecek
Başkan Yalçın’dan ‘Türkiye’de Yönetim’ dersi
Başkan Ünlü, “Tüm emekçilerimize gösterdikleri çaba için yürekten teşekkür ediyorum”
Döner Avrupa ile kültürel bütünleşmenin simgesi oldu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan Eyüpsultan Belediyesi’ne ziyaret