İsrail Meclisinde işgal yasasına ret

İsrail'de Meclise sunulan, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinde İsrail yasalarının uygulanmasını içeren 'işgal yasası' kabul edilmedi.

İsrail'de Meclise sunulan, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinde İsrail yasalarının uygulanmasını içeren "işgal yasası" kabul edilmedi.

İsrail'de siyasi kriz sürüyor. Mecliste gerçekleştirilen oturumda işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim yerlerinde İsrail yasalarının uygulanmasının uzatılmasına yönelik tartışmalı tasarı oylamaya sunuldu. "İşgal yasası" olarak görülen tasarı, 120 sandalyeli mecliste 52'ye karşı 58 oyla reddedildi. Koalisyon ortağı Ra'am partisi milletvekillerinin yasaya karşı oy kullanması dikkat çekerken, eski Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud ve Meretz partisi de hükümetin aleyhinde oy verdi. 1967 yılından bu yana her 5 yılda bir geçerliliği uzatılan ve Haziran ayı sonunda sona erecek olan yasanın önümüzdeki haftalarda bir kez daha oylamaya sunulacağı belirtildi.

Koalisyon hükümetinin geleceği sorgulanıyor

Söz konusu yasanın reddedilmesinin, son 2 yılda üst üste 4 kez erken seçime gidilen ülkede hükümetin düşmesine yol açmasından endişe ediliyor. Sağcı muhalefet partileri, ideolojik olarak yasayı desteklemelerine rağmen koalisyonun hükümetinin düşmesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya söz verdiklerini ifade ederek tasarıya karşı oy kullandı. İsrail medyası da oylama sonucunu, "Koalisyona büyük darbe" başlığıyla duyurdu.

Ülkede geçtiğimiz yıl yapılan erken seçimin ardından 8 partili koalisyon hükümeti kurulmuştu.

Siyaset Haberleri

Aliyev: “Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları yakın zamanda Almatı’da bir araya gelecek”
Biden ve Netanyahu telefonda görüştü
Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne: “İsrail ve Hizbullah’ın bu gerilimi sürdürmesinde kimsenin çıkarı yok”
Dışişleri Bakanı Fidan, Yemen Dışişleri Bakanı Zindani ile bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Fidan, AB Yüksek Temsilcisi Borrell ile bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Fidan, Filistin Başbakanı Mustafa ile telefonda görüştü
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli: “Erbil Başkonsolosluğumuz devreye girmiş olup, gerekli destek ve yönlendirme sağlanmaktadır”
İYİ Parti’de liyakatsizlik istifası
YTP lideri Yılmaz: “AK Parti iktidarda, CHP belediyelerde yıpranır”
Dışişleri Bakanı Fidan, Norveç Dışişleri Bakanı Eide ile görüştü