İTÜ öğrencilerinin büyük başarısı

İTÜ bünyesinde faaliyet gösteren Güneş Arabaları ekibi, 8 aylık çalışma sonucunda tasarladıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayla Belçika'da...

İTÜ bünyesinde faaliyet gösteren Güneş Arabaları ekibi, 8 aylık çalışma sonucunda tasarladıkları güneş enerjisiyle çalışan arabayla Belçika'da düzenlenen European Solar Challenge yarışmasında ödül kazandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) bağlı makine fakültesi bünyesindeki bölümlerde eğitim gören 25 üniversitesi öğrencisinden oluşan İTÜ Güneş Arabaları Ekibi'nin 8 aylık bir çalışma sonucunda tasarladığı güneş enerjisiyle çalışan aracı Belçika'da düzenlenen 8 ülkeden 12 takımın katıldığı takımın katıldığı European Solar Challenge yarışında güneş enerjisinin ruhunu en iyi yansıtan teknoloji olarak jüri özel ödülüne layık görüldü. 23- 25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen yarışmaya Türkiye'den iki takım katıldı. 8 ülkeden 12 takımla yarışan İTÜ Güneş Arabası ekibi, tasarladıkları araba ve aracın gösterdiği performansla güneş enerjisinin ruhunu en iyi yansıtan teknoloji seçilerek İnternational Solarcar Federation tarafından Brain sport adı altında verilen jüri özel ödülünün sahibi oldu. Elde edilen başarı gerek üniversite gerekse ekibe büyük sevinç yaşattı.

İTÜ Güneş Arabaları Ekibi'nde organizasyon grup başkanı olarak görev alan Azra Başak Aydınoğlu, yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi. İTÜ'ye bağlı makine fakültesine bağlı çalışan ve 8 farklı fakülteden lisans öğrencileriyle çalışan bir ekip olduklarını belirten Aydınoğlu, "İTÜ Güneş Arabaları ekibinde 25 öğrenci var. Bugüne kadar 8 tane araç ürettik.7'si tek kişilik 1'i aile aracı. Prototip olarak kaldı. Bu 1 yıllık süreçte öğrenciler hem aracın tasarımını hem de mekaniksel aksamını kendileri üretiyorlar. İTÜ Güneş Arabası ekibi 23-25 Eylül'de Belçika'da düzenlenen European Solar Challenge yarışına katıldı. Bu yarışa ilk defa katılmıştık. Yarışın ilk etabında en hızlı ikinci araç olup, daha sonra yarışın genelinde en hızlı tek kişilik güneş arabası olarak Türkiye'nin üniversitemizin ve sponsorlarımızın adını gururla temsil etmiş olduk. Bu yarışma 3 etaptan oluşuyor. Bir tanesi en hızlı tur. Bir tanesi 24 saat boyunca araçlar piste yarışıyor. Bir tanesi de sunum. Pisteki yarışta gece ve gündüz gittik. Böylece güneş enerjisiyle çalışan araçların gündüz gidiyor ama gece ne yapıyor diye sorulan sorulara da cevap vermiş olduk. Bu yarışmaya 8 ülkeden 12 takım katıldı" dedi.

Aracın tasarlanması ve üretim aşamasıyla ilgili konuşan İTÜ Güneş Arabaları Ekip Lideri Yunus Emre Çiçek, "Aracın tasarım süreci 8 ay kadar sürdü. Tasarım sürecinde mekanik elektriksel ve üretim anlamında bütün kullandığımız AR-GE uygulamalarını araç üzerinde uygulamaya girişiyoruz 8 ay sonunda. Sonra 3-4 aylık üretim süreci başlıyor. Bu süreçten sonra 1 ay test süreci olmak zorunda. Katıldığımız European Solar Challenge yarışı güneş arabalarıyla ilk defa düzenlenen bir yarış. Gerçekleşen kısa mesafeli ilk yarışta ekibimiz ikinciliği elde etti. Sonraki süreçte 24 saatlik yarışta ise güneş arabalarının ruhunu en iyi temsil eden takım olarak İnternational Solarcar Federation tarafından ödüle laik görüldük. Brain sport adı altında geçiyor bu ödül" diye konuştu.

Türkiye Haberleri

Hizan’da dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi
Yeniden görevine başlayan Saylak, gazetecileri ağırladı
Kakava ateşi ilk kez Tekirdağ’da yakıldı: Sokaklar doldu taştı
Yeni ’İyilik Gemisi’ Mersin’den Gazze’ye uğurlandı
Gürbulak’ta kilometrelerce uzunlukta tır kuyruğu
Aydın’da çocuk yaşta trafik bilincinin oluşturulmasına dikkat çekildi
Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva
Bayramiç’te Mehmet Akif Ersoy anısına hayır ve şenlik düzenlendi
Hatay’da Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası dolayısıyla vatandaşlara trafik eğitimi verildi
İş adamı Rahmi Koç, Kuşadalı duayen turizmciyi son yolculuğunda yalnız bırakmadı