Kayısı ağaçlarında meyve dökülme sebebi

Ağaç meyvenin taşıyamayacağından fazlasını dökerek kendini rahatlatma yoluna gidecektir' ifadelerini kullandı.

 YRD.DOÇ.DR. UĞURTAN YILMAZ:
- "KAYISI AĞAÇLARINDA MEYVE DÖKÜMLERİ GÖRECEĞİZ"
- "AŞIRI MEYVE YÜKÜ KAR DEĞİL ZARAR GETİRİR"

 Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü müdür yardımcısı olarak Malatya'da görev yapan ve şu anda Kayseri Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. K. Uğurtan Yılmaz, "Kayısı ağaçlarında meyve dökümleri göreceğiz" dedi.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'ne yaptığı ziyaret sırasında Malatya'da kayısı üreticisini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. K. Uğurtan Yılmaz, "Bu yıl iklim koşulları münasebetiyle kayısı ağaçlarında özellikle bin 100 metre rakımın altındaki birçok yerde aşırı meyve tutumu gözledik. Ağaçlar üzerindeki kayısı çağlaları oldukça büyümüş olmalarına rağmen aralarındaki besin rekabeti yüzünden şimdiden dökümlerin başladığı da görülüyor. İleriki haftalar içerisinde özellikle aşırı
meyve tutumu olan ağaçlarda daha da yoğun çağla dökümleri görebiliriz. Bu dökümler ağacın kuvvetine ve bakım koşullarının düzenli olmasına bağlı olarak göreceli bir durum ortaya koyacak, bazı ağaçlarda hiç görülmezken bazılarında çok aşırı dökümler görülecektir. Ağaç meyvenin taşıyamayacağından fazlasını dökerek kendini rahatlatma yoluna gidecektir" ifadelerini kullandı.
Aslında ekonomik zarar seviyesinde döküm olmaması halinde bu meyve dökümleri hem üretici hem de kayısı ağaçları için faydalı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, " Çünkü doğal meyve seyreltmesi diye tanımlayabileceğimiz bu dökümler, meyve kalitesini ve ağacın sağlık durumunu da olumlu yönde etkileyecektir. Nitekim 2005 yılındaki aşırı meyve tutumunda döküm görülmeyen bazı ağaçların meyvelerini olgunlaştırmaya çalışırken aniden kuruyup öldüğüne rastlamıştık. Üreticimizin kalitesiz kuru kayısı yüzünden tüm
kazancını işçilik parası olarak verdiğini de görmüştük. Aslında üreticilerimiz meyvelerde çekirdek sertleşmeden seyreltme yoluna giderlerse çok iyi olur. Çekirdeği sertleşen meyvelerde seyreltme, meyve kalitesi ve irilik bakımından bir fayda sağlamamaktadır. İlla bu doğal dökümü beklemek doğru olmaz. Aşırı meyve yükü her zaman kar değil zarar getirmiştir" diyerek üreticileri uyardı.

Ekonomi Haberleri

Büyükşehir standına yoğun ilgi
Çiftçilerin ürünleri yarıştı
Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu
ATSO Başkanı Ali Bahar: "Erteleme yerinde bir karar oldu"
Mersin’de ’organik tarım’ projesi ile ürünlerin verimi artıyor
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Çiftçiler, hazine arazilerinin tamamının kullanıma sunulmasını istiyor
Batı Akdeniz’de ihracat yüzde 5,92 arttı, en fazla ihracat Çin’e yapıldı
Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi
5 bin insan, 400 bin küçükbaş hayvanın zorlu yolcuğu başladı